Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi susţine, într-un comunicat remis azi redacţiei, că ar trebui luată în calcul o "semi-oficializare" şi în România a instituţiei "Primei Doamne", similar situaţiei din SUA.
"Asta nu înseamnă, fireşte, că «Prima Doamnă» joacă un rol instituţional efectiv în stat, că este beneficiara unor privilegii, ci doar că - în cazul în care doreşte să se implice - patronează evenimente umanitare, culturale, educaţionale, beneficiind în acest sens, după modelul Casei Albe, de un «birou al Primei Doamne» la Cotroceni şi de un program public", a spus deputatul, în contextul sărbătoririi Zilei internaţionale a Femeii.
Deputatul PNL crede că punerea în discuţie a unui astfel de subiect este "o provocare" şi ocazia de a măsura "sociologic dacă România e pregătită pentru un astfel de simbol", întrucât societatea nu mai poate rămâne blocată "timp de două-trei generaţii în «sindromul Elena Ceauşescu»".
"În opinia mea - şi fără a personaliza - implicarea soţiei preşedintelui în viaţa civică va creşte în următorii ani; va exista oricum, aşadar, o instituţie de facto a Primei Doamne. Şi ar fi mai bine să dăm acestei cvasi-instituţii posibilitatea de a face lucrurile într-un mod profesionist şi aşezat. Pe fondul atenţiei de care se bucură soţia şefului de stat - oricare ar fi el - Prima Doamnă poate atrage atenţia asupra unor cauze particulare, în beneficiul cetăţenilor români", a mai susţinut deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.
1. De acord
(mesaj trimis de Mary în data de 09.03.2015, 13:38)
Mi se pare o idee foarte buna, prima doamna ar trebui sa fie un exemplu pentru femeile din Romania si asta nu doar pentru aparitiile ei in public alaturi de presedinte si tinutele care le poarta.