Preşedintele George W. Bush declara, în 2008, că "am abandonat principiile pieţelor libere pentru a salva sistemul pieţelor libere". Dincolo de absurdul afirmaţiei şi cu o doză serioasă de pervertire a raţionamentului logic, am fi tentaţi să trecem cu vederea măsurile de prevenire a colapsului economiei americane, pe baza principiului "scopul scuză mijloacele".
Toate declaraţiile oficiale din acea vreme se concentrau pe caracterul temporar al măsurilor de susţinere a sistemului financiar, considerat esenţial pentru relansarea creşterii economice durabile.
Din păcate, a trebuit să constatăm, din nou, că "nimic nu este mai permanent ca un program guvernamental temporar", după cum spunea odată profesorul Milton Friedman.
Programul "temporar" de susţinere a marilor bănci de pe Wall Street nu doar că a fost menţinut în toţi aceşti ani, dar a şi fost extins prin etape succesive de relaxare cantitativă, unul dintre obiective fiind şi suprimarea semnalelor de piaţă în ceea ce priveşte costul de finanţare al guvernelor.
În acest context, bursele internaţionale s-au angajat pe o traiectorie susţinută de creştere, însă dinamica ascendentă a preţului acţiunilor a avut loc pe fondul unei divergenţe tot mai mari faţă de elementele fundamentale, cum este profitabilitatea din sectorul real.
Dar nu este creşterea burselor un motiv de bucurie şi un semnal al redresării economice? Nici pe departe, dacă pornim de la adevăratele cauze ale fenomenului.
"Guvernele impun preţurile pe pieţe, iar mecanismul descoperirii preţurilor nu mai funcţionează", a declarat recent Pippa Malmgren, într-un interviu telefonic pentru Matterhorn Asset Management (MAM) din Elveţia.
Cine este doamna Malmgren? Preşedintele companiei de consultanţă financiară DRPM Group din Londra, a cărei listă impresionantă de clienţi include fonduri de hedging, bănci de investiţii, mari companii internaţionale şi fonduri de pensii. Înainte de a înfiinţa DRPM Group, Pippa Malmgren a fost consilier economic al preşedintelui G.W. Bush, membru al Grupului de Lucru al Preşedintelui pentru Pieţele Financiare şi este membru al Council on Foreign Relations.
În noua sa carte, "Semnale: ruperea contractului social şi avansul geopoliticii", doamna Malmgren lansează un avertisment puternic cu privire la iminenţa ruperii contractului social în Vest, în special în Statele Unite.
Conform definiţiei sale, contractul social reprezintă acordul stabilit în mod raţional de către oameni, prin care aceştia renunţă la o parte a drepturilor individuale în favoarea statului sau societăţii, cu scopul de a primi de la această autoritate garanţia exercitării drepturilor individuale.
Altfel spus, "statul promite să livreze bunuri şi servicii în schimbul taxelor şi a unui comportament civilizat", după cum a declarat Pippa Malmgren pentru MAM.
În opinia sa, încercările marile bănci centrale de a crea inflaţie şi existenţa, în prezent, a unei "lupte dramatice între inflaţie şi deflaţie", au condus la creşterea puternică a tensiunilor sociale, care ameninţă "ruperea contractelor sociale vitale dintre cetăţeni şi state".
Creşterea preţurilor pentru alimentele de bază, în special la nivelul economiilor emergente, poate avea ca efect inclusiv utilizarea forţelor armate, în scopul obţinerii accesului la resurse şi limitarea efectelor inflaţiei asupra cetăţenilor.
Încă din toamna anului trecut, fostul consilier economic al preşedintelui G.W. Bush a atras atenţia asupra inflaţiei ascunse, care erodează bugetele familiilor şi în Vest. Într-o declaraţie pentru Bloomberg, Pippa Malmgren a ilustrat fenomenul prin exemple de la nivelul produselor alimentare de larg consum. Producătorii au redus cantitatea, dar au menţinut vechiul ambalaj şi preţul.
"Reducerea volumului produselor este exact ceea ce s-a întâmplat în anii "70, înainte de lansarea inflaţiei pe o traiectorie accentuată de creştere", scrie Pippa Malmgren în noua sa carte.
În condiţiile în care şi zona euro s-a lansat în cursa tipăririi banilor pentru acoperirea gravelor deficienţe structurale, generate de explozia creditului din ultimele decenii, tensiunile s-au accentuat semnificativ între alianţa de economii emergente care se construieşte în jurul polului China-Rusia şi Vest.
În opinia doamnei Malmgren, China şi Rusia consideră că Statele Unite şi Europa încearcă să impună creditorilor internaţionali un default prin inflaţie, deci sunt justificate acţiunile pentru achiziţionarea unor active reale în sens larg, care includ şi extinderea sferelor de influenţă la nivel global. Tot în această direcţie funcţionează şi noua strategie urmărită de cele două ţări, de subminare a rolului dolarului în schimburile internaţionale.
În ceea ce priveşte achiziţiile masive de aur ale Chinei şi Rusiei, Pippa Malmgren apreciază că au ca scop "construirea unei noi arhitecturi financiare globale", pe baza unor însemne monetare, a căror valoare este dată de gradul de acoperire în aur, deoarece "ordinea globală postbelică, dominată de Statele Unite, reprezintă o piedică în calea dezvoltării lor".
Fostul consilier economic al preşedintelui G.W. Bush consideră că inovaţia este singura soluţie pentru ieşirea din actuala criză, inclusiv prin instituirea unui nou contract social.
Succesul este, din păcate, departe de a fi garantat, deoarece "depinde de cât de ostilă este atitudinea guvernelor faţă de inovaţie". Până acum, guvernele s-au dovedit foarte ostile, după cum o demonstrează suprimarea sistematică a semnalului preţurilor "incomode" de pe pieţe şi obstacolele majore ridicate în faţa procesului de corectare a dezechilibrelor acumulate.
Dar pieţele, care nu reprezintă decât relaţiile de schimb dintre oameni pe baza preţurilor relative, nu vor mai tolera prea mult "barajele" care încearcă să le "dirijeze" sau să le oprească înaintarea.
Când barierele se vor rupe, sub presiunea dezechilibrelor acumulate într-un sistem complex, al cărui mecanism de autoreglare a fost blocat, iar "pieţele" vor redeveni pieţe şi preţurile semnale credibile pentru alocarea resurselor, abia atunci inovaţia va constitui motorul progresului.
Până atunci, nu ne rămâne decât să "citim" cât mai bine semnalele despre care scrie şi Pippa Malmgren în ultima sa carte, astfel încât să nu fim complet "dezarmaţi" în faţa încercărilor care ne aşteaptă.
"Guvernele impun preţurile pe pieţe; mecanismul descoperirii preţurilor nu mai funcţionează." (Pippa Malmgren)
1. fără titlu
(mesaj trimis de Dolarel în data de 25.02.2015, 10:33)
Un articol peste media presei economice, informat, substantial si cu rationament inclus. Mi se pare ca aceastea sunt intradevar problemele actualului sistem financiar.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2015, 22:00)
Este un articol format din articole traduse din engleza. Nivelul de abordare este peste medie adica mecanismele descrise trebuie citite anterior acestui articol. Lipseste informatia ca Pippa a facut parte din Plunge Protection Team adica exact acea echipa care nu a lasat pietele sa functioneze normal. Din nou hotul striga hotii, sau devine uimita de rezultatele aplicate ca si CIA in cazul talibanilor ?
2. Efectele se văd deja
(mesaj trimis de Cristi C în data de 25.02.2015, 13:24)
Contractul social sub presiune. Studiu din Germania, articol AFP, săptămâna trecută:
"Poverty in Germany has never been so high and regional fragmentation never so deep as today," said Ulrich Schneider, the head of Germany's Equal Welfare Organization."
Urmează:
""Sărăcia în Germania nu a fost niciodată atât de mare şi fragmentarea regională niciodată nu a fost atât de adâncă precum astăzi," a spus Ulrich Schneider, şeful organizaţiei Bunăstarea Egală în Germania.
Conform cifrelor de la organizație, 15,5% din populaţia Germaniei acum trăiește în sărăcie. Cele mai recente date sugerează că în perioada 2012-2013, 400.000 germani s-au scufundat sub limita saraciei. Pe măsură ce sărăcia a crescut, Schneider a spus, sunt îngrijorătoare semnele privind "decalajul dintre statele bogate şi cele sărace în Germania care devine mai mare şi mai mare."
În timp ce statele din sud cum ar fi Bavaria şi Baden Wuerttemberg au cele mai mici rate de sărăcie, noi cercetări au găsit că rata sărăciei în statele nordice, inclusiv Bremen, Berlin şi Mecklenburg-Pomerania de Vest a fost peste 20 la sută.
Schneider a afirmat că datele ilustrează o "decuplarea completă" între creşterea economică şi sărăcia în creștere, potrivit AFP."
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.02.2015, 22:05)
Decalajul dintre landurile bogate si cele sarace a urmat linia mondiala de continua imbogatire a bogatilor dupa 2008. Adica ai uitat sa mentionezi ca bogatii au tiparit bani pentru ei ? Adica bancile nu trebuie sa-si dea lor salarii mari si bonusuri ?
Problema e cu piata care de fapt are alta functie dar asta vine mai incolo, la inflatia hiper ce va urma cindva.
2.2. Merci, n-am uitat (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 25.02.2015, 22:30)
Pentru că mi-ai citit comentariul și l-ai apreciat. Eu nu mi-am permis să îmi adaug părerea personală în interiorul unui rezumat al unui studiu. Nu se face așa ceva - este reportajul agenției France Press AFP ce preia spusele unui grup de studiu german. Trebuie să fiu cât mai obiectiv când redau pasajul deși îi fac o traducere automată și apoi îi curăț exprimarea. Nu interpretez nimic.
Da, ai dreptate. Și eu consider că "quantitative easing" este de vină pentru creșterea inegalității pe plan mondial.