Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a reuşit să amâne punerea proiectului legii de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie(SIIJ), pe ordinea de zi a şedinţei de plen de ieri a Camerei Deputaţilor.
"Acest proiect nu intră astăzi la dezbatere în plen pentru că şedinţele Comitetului liderilor sunt conduse, în absenţa preşedintelui Camerei, de liderul de grup cu cel mai mare număr de parlamentari, adică de liderul de grup PSD. Acesta a refuzat să supună la vot propunerea liderului de grup PNL în Comitetul liderilor, să fie introdusă pe ordinea de zi dezbaterea generală şi dezbaterea pe articole cu privire la desfiinţarea SIIJ. Nu este nicio problemă. Vom dezbate miercuri şi, tot miercuri, va fi supusă votului final. Dacă liderul de grup al PSD va refuza să supună la vot propuneri ale altor lideri de grup în mod abuziv, îmi voi aroga eu dreptul pe care îl am, ca preşedinte al Camerei, să conduc Comitetul liderilor. Eu nu am vrut să fac asta pentru a nu exista interpretarea că încercăm să folosim în mod autoritar pârghia de putere, cea de preşedinte al Camerei, dar dacă PSD se va comporta în continuare aşa, de fiecare dată când va fi necesar, îmi voi asuma eu conducerea Comitetului liderilor", a declarat, ieri, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.
El a precizat că grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor. Referitor la amendamentul privind avizarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a trimiterii în judecată a magistraţilor, Ludovic Orban a spus că este corect să existe un astfel de aviz.
În legătură cu acelaşi amendament, Alina Gorghiu, vicepreşedintele Senatului a declarat că acesta este un amendament suplimentar iniţiativei Guvernului, că nu poate fi numit drept un compromis şi că
"important este să se dea votul pe acest proiect, dosarele de la Secţia specială să meargă către DNA, să fie soluţionate, să nu mai simtă magistraţii niciun fel de presiune din partea nimănui, dar să avem şi un act de justiţie de calitate".
În privinţa faptului că unii parlamentari ai UDMR nu doresc ca, după desfiinţarea SIIJ, dosarele instrumentate de această secţie să fie preluate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Alina Gorghiu a precizat că s-a convenit în cadrul coaliţiei că DNA este competentă în soluţionarea speţelor respective.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joia trecută, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea SIIJ, adoptând mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.
Dacă proiectul va fi votat mâine de plenul Camerei Deputaţilor, el va merge spre dezbatere şi vot la Senat care este for decizional cu privire la această iniţiativă legislativă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2021, 11:18)
"dosarele de la Secţia specială să meargă către DNA, să fie soluţionate, să nu mai simtă magistraţii niciun fel de presiune din partea nimănui" - Duda asta e dusa.