Compania de administrare a pensiilor private obli-gatorii (pilonul II) din cadrul grupului financiar "AVIVA", "Aviva Pensii", a reuşit să-şi adjudece, până în prezent, o cotă de 8% din piaţa de profil. Realizările "Aviva Pensii" se plasează, însă, sub obiectivele declarate iniţial, compania ţintind la o cotă de piaţă de 30% la începutul perioadei de aderare. Directorul gene-ral al "Aviva Pensii", Adrian Allott, este de părere că societatea nu va reuşi să depăşească pragul estimat la începutul perioadei de aderare, dar speră să-şi menţină poziţia pe care o are în acest moment.
"AVIVA" a intrat şi pe piaţa pensiilor facultative (pilonul III) încă din luna mai a anului trecut, prin produsul Pensia Mea, care are ca scop acumularea de capital pe termen lung, precum şi venitul suplimentar pentru anii de pensie. "Pensia Mea este un produs simplu, care oferă siguranţă prin gradul de risc scăzut al investiţiilor: 25% în acţiuni cotate la bursă şi 75% în investiţii cu venit fix", ne-a declarat domnul Adrian Allott.
Directorul general al "AVIVA" consideră că nivelul deductibilităţii ar trebui să fie mai ridicat pentru ca produsele de pensii private facultative să fie considerate mai atractive atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. Adrian Allott este de parere că şi în cazul fondurilor de pensii din pilonul II trebuie mărită rata contribuţiilor, în vederea asigurării unui venit mai mare la pensionare.
În opinia sa, fluxul de capital generat de pensii va construi în timp adevărate pieţe de capital, asemănătoare celor europene. "Sperăm ca aceşti bani să fie canalizaţi către investiţii productive şi astfel să se evite eventualele creşteri economice generate de acest flux de capital", a completat Adrian Allott.
Despre strategia de investiţii "AVIVA", domnul Allott afirmă că majoritatea sumelor vor fi plasate în "bunuri sigure", aşa cum sunt depozitele bancare sau titlurile de stat. Reprezentantul companiei afirmă: "O parte importantă din investiţiile fondului vor fi plasate în acţiuni. Este puţin probabil, însă, ca o parte importantă a investiţiilor să fie făcută în afara ţării noastre, atât timp cât aceasta nu va intra în zona euro".
"AVIVA" ţinteste, în 2008, spre randamente superioare ale investiţiilor.
"AVIVA" a avut, la sfârşitul anului 2007, un capital social de 61.173.080 lei, "iar cea mai mare parte a acestei sume a fost folosită pentru finanţarea reţelei de distribuţie", a precizat Adrian Allott.