Actualizare 07:45
Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a declarat: "Oltchim a anunţat în luna august a anului trecut doar lansarea procesului concurenţial de vânzare a activelor companiei adresat părţilor interesate (mai multe existente, în condiţii şi etape corelate ale procesului), fără termene precise sau alte detalii. Procesul de vânzare este gestionat de către un consorţiu de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring şi Rominsolv şi consultanţii lor AT Kearney şi White Case şi nu de către Oltchim. Potrivit unor «surse din presă», se pare că Oltchim este aproape de termenul de încheiere a primei etape. Noi vom monitoriza situaţia şi dacă este necesară o raportare".
(S.A.)
-------------
Ofertele finale pentru vânzarea, pe bucăţi, a combinatului "Oltchim" sunt aşteptate undeva în luna martie, susţin surse din piaţă, după ce, luni, a fost termenul final pentru depunerea ofertelor neangajante şi s-a intrat în etapa accesării camerei de date a combinatului.
Sursele spun că semnalele privind vânzarea activelor "Oltchim" sunt pozitive, însă misterul este total privind numele investitorilor interesaţi, întrucât ar exista un angajament de confidenţialitate.
Numai "Chimcomplex" Borzeşti, membră a Grupului SCR, a anunţat, de la sine, că a depus o ofertă indicativă pentru preluarea activelor "Oltchim".
Compania, deşi este listată, nu a dat nici măcar un comunicat Bursei de Valori Bucureşti, privind finalizarea primei etape din procesul de vânzare pe bucăţi.
Luni, tranzacţiile cu titluri OLT au însumat 411 lei, după ce joi fuseseră de 63.596 lei, peste jumătate din rulajul anului pe acest emitent, pe fondul unei aprecieri cu 3,32% a cotaţiei, la 0,405 lei/unitate. Ieri, titlurile OLT au ajuns la 0,393 lei, după o scădere de 3,20%, pe un rulaj de 1.359 lei.
De noul proces de vânzare a "Oltchim" se ocupă consultanţii AT Kearney şi White Case, pentru 1,3 milioane de euro, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de ziarul BURSA, în august 2016. Se pare că aceştia se ocupă şi de comunicarea combinatului.
Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ne-au răspuns, deocamdată, dacă intenţionează să ceară emitentului vreun raport referitor la derularea procesului de vânzare.
Săptămâna trecută, omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează "Chimcomplex", şi Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar minoritar semnificativ al "Oltchim"), au confirmat, pentru ziarul BURSA, că urmau să depună oferte pentru cumpărarea activelor combinatului chimic "Oltchim", în timp ce alte surse susţineau că printre investitorii interesaţi s-ar regăsi şi companii din China, Kuweit şi Israel.
Conform declaraţiei de ieri a Preşedintelui Consiliului de Administraţie al "Chimcomplex" Borzeşti, dr. ing. Virgiliu Băncilă, oferta depusă se referă la modulele de active viabile, de utilităţi şi logistică şi la activele care vor constitui baza dezvoltării viitoare a platformei.
"Este o ofertă realistă şi sustenabilă care vizează consolidarea activelor care sunt în producţie şi realizarea unor investiţii importante pentru modernizarea şi repornirea unor fluxuri tehnologice oprite în prezent", a declarat domnul Băncilă.
Strategia Chimcomplex este de integrare a acestor active de la Oltchim cu unităţile de producţie ale "Chimcomplex" de pe platforma din Oneşti, prin crearea Companiei Române de Chimie, în scopul de a dezvolta o platforma integrată de producţie în industria chimică, ce va deservi pieţele regionale şi internaţionale, a mai declarat Preşedintele CA "Chimcomplex".
Oferta Chimcomplex conţine şi un capitol esenţial privind specialiştii Oltchim, care pun în valoare instalaţiile şi know-how-ul societăţii, potrivit comunicatului Chimcomplex, care mai arată: "eşi documentaţia primită de la consultantul "Oltchim" nu face referiri privind obligaţia preluării personalului existent, oferta prevede angajarea de personal pe această platformă pentru a exploata eficient şi în siguranţă activele achiziţionate; structura detaliată va fi stabilită după auditul care va fi efectuat în perioada următoare, dar anticipăm că nu va fi cu mult diferită de cea actuală".
Prin achiziţia preconizată, se va elimina şi nesiguranţa partenerilor bancari în colaborarea cu Oltchim, în sensul că se va crea o entitate căreia îi vor putea oferi serviciile în condiţii de siguranţă, au mai transmis reprezentanţii Chimcomplex, precizând: "De altfel, pentru a se elimina anumite semne de întrebare intenţionăm ca activitatea de operare şi dezvoltare să fie condusă de un consiliu de administraţie format din profesionişti din industrie şi din domeniul financiar cu experienţă dovedită în gestionarea afacerilor interne şi internaţionale".
În august, "Oltchim" a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a afirmat, recent, că, la începutul acestui an, vânzarea activelor combinatului Oltchim ar putea fi finalizată, însă tranzacţiile finale vor trebui aprobate de Comisia Europeană.
Schimbarea metodei de vânzare a Oltchim a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie 2016, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru combinat şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între "Oltchim" SA şi un posibil cumpărător al "Oltchim" SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de "Oltchim" SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.
Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea "Oltchim", dar fără succes.
1. fără titlu
(mesaj trimis de gicu în data de 26.01.2017, 03:21)
Atitudine de tara bananiera,Piperea numai interesele Oltchimului nu le reprezinta!
2. alinierea astrelor
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2017, 05:32)
Multumim pt articol. Pacat ca sistemul nu ne permite mai mult. Nefericirea cea mare este ca treneaza pana la calandele grecesti aceasta nenorocita privatizare, pana spera sa li se alinieze astrele, sa le pice cascavalul. Nu le pasa ca nenorocita asta de tara nu evolueaza.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de OLT în data de 26.01.2017, 07:47)
De ce secret? Toti investitorii au dreptul la informatii oficiale si cel care are o singura actiune. Astept informatii altfel ma adresez ASF. Cei de la ASF sa dea informatiile catre actionari.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Marin în data de 26.01.2017, 08:02)
Cine e actionar la Oltchim nu va ramane cu nimic.
Banii ce se vor incasa in urma privatizarii se duc la creditori. In mod normal, ce ramane dupa ce se indestuleaza creditorii, ar fi mers la actonari insa nu sunt suficienti bani pentru acoperirea creditorilor.
In concluzie, Oltchim va fi o conserva goala!
Cine are actiuni la Oltchim e bine sa le vanda din timp.
Ar fi de cumparat actiuni la Chimcomplex daca aceasta castiga licitatia, pentru ca va avea venituri mari.
PCC nu e listat la bursa la noi.
3.1. Roibu a avut dreptate (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2017, 08:51)
Zaremba nu a avut alt scop decât scoaterea de pe piața a OltChim! Pana acum i-a reușit. Iar daca prostii ăștia o vând pcc, se duce dracului de tot oltchim
3.2. e bun de plata nea Zaremba....980 mililoane RON (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 26.01.2017, 09:05)
daca ar fi cerut raportul administratorului PE 2009 putea sa observe ca KPMG a auditat pierderi cu 980 milioane mai mari decat cele reale..
3.3. este vorba de raport 2008 (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 26.01.2017, 09:07)
care a fost intocmit in 2009. Scuzati INADVERTENTA...
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Petre în data de 26.01.2017, 09:44)
Nu ai vrea d-ta să cumperi acum acțiunile pe care le dețin eu? Ți vând cu 4 lei/bucata.
3.5. itii cumpar la 1 leu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 26.01.2017, 09:54)
Faci 100% castig
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de Petre în data de 26.01.2017, 10:08)
Cumpara acum din piata ca sunt mult mai ieftine. Eu am vorbit serios cand am zis ca le voi vinde cand vor ajunge la 4 lei. Scepticii ma vor injura, dar o sa vedeti ca timpul imi va da dreptate.
3.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de valcean în data de 26.01.2017, 11:13)
Urmaresc sa nu pierd locul de munca.... iar actiunile pot sa ajunga si la 20 Ron este loc de crestere daca nu se fura si se lucreaza la maxim...
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.6)
(mesaj trimis de ioni în data de 26.01.2017, 12:01)
Cum sa ajunga actiunea olt la 4 lei?
Imposibil!
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de cristi în data de 26.01.2017, 13:55)
Din păcate cred că mulți o să le piardă. Dacă Oltchimul va fi vândut pe bucăți se va întâmpla ce s-a întâmplat cu relația dintre Oltchim și Arpechim . Fiecare Secție fiind o nouă firmă ,fiecare va vrea să înregistreze profit cat mai mare. Ținând cont că unele vor fi furnizoare de materii prime pentru altele,fiecare o să vrea profit cat mai mare, și se vor elimina una câte una până Oltchimul va ajunge istorie- la fier vechi. Ba mai mult, separat acestea nu vor putea supraviețui deoarece nu dețin separat capacități de stocare a materiilor prime și nici rampe de descărcare separat fiecare în parte. În maxim 1-2 ani Oltchimul nu va mai fi. De aceea nici nu s-a vrut pornirea secțiilor care stau ,pentru a- l putea distrung. Dacă Oltchimul era pornit la capacitate , se puteau plati salariile și datoriile, dar nu se vrea. Este un joc politic, deoarece Oltchimul are capacități mari care ar putea scoate produse ieftine și bune. Astfel toate țările din zona care au astfel de combinate ar avea de suferit, deoarece țările respective țin la avuția lor, la locurile lor de munca, țin la oamenii lor. La Oltchim cine să țină? Guvernanții, hoții care îl conduc, cei care sunt plătiți pentru păstrarea capitalului românesc? Niciodată. Toți se bat pe un cadavru mort pe jumătate. De ce trebuia că statul să de-a 1,5 milioane de euro unei firme că să poată închide, distrunge Oltchimul? De ce directorii de acolo accepta aceasta? De ce Statul plătesc Administratorii speciali și juridici daca a fost angajata aceasta firma? De ce sunt plătiți acești administratori pentru a veni o dată pe lună să semneze niște acte? Cum este posibil că un administrator sa conducă 10-20 de firme și să câștige de pe spatele proștilor mii/muluoane de euro? Părerea mea este că un administrator nu ar trebui sa fie administrator la mai mult de 2 firme. Nu are randament, nu poate administra acea firma. Stiu multa lume o să spună că poate avea angajați.Ok, Ok atunci pentru ce sa- l plătim dacă își deleagă atribuțiile? Din păcate când o să ne trezim va fi prea târziu. Multi dintre cei de la conducere sunt puși politic, niste stagiari de 55_70 de ani care sunt marionetele altora. Dacă încerci să faci ceva, să spui ceva ești amenințat ori șicanat deoarece caracatița este mare și influența la fel.Asa că dacă vreți să vă gândiți la locurile de muncă, gândiți acum deoarece pe urma este prea târziu.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2017, 16:34)
Cred ca metoda de vanzare Oltchim prin vanzare de active estei nca o promisiune a ad. judiciari si a ad. special,care se adauga la altele promise de 4 ani de insolventa Oltchim si consider ca de aceasta data creditorii nu vor mai fi pacaliti.Creditorii trebuie sa gaseasca solutii pt Oltchim
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2017, 23:55)
Ca si alta data sunt calcati in picioare actionarii minoritari !
Statul in caltate de actionar majoritar poarta vina pentru halul in care a adus Oltchimul!
Roibu s-a caznit sa tina pe picioare Oltchim si azi combinatul mai exista in comparatie cu Doljchim !
Dar ce te faci cand politicienii si statul au tras de Oltchim ca hienele!
ASF nu ii protejeaza pe actionarii minoritare care, iata, au sanse sa vada actiunile lor la valoare ZERO iar Oltchim divizat si ajuns la fier vechi!
Actionarul majoritar poarta toata vina pentru jaful si dezastrul dela Oltchim!