DEŞI GAZUL A EXPLODAT ÎN INDUSTRIE, BNR crede că inflaţia nu va creşte

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iunie 2011

Analiştii contrazic Banca Centrală

Banca Naţională a României (BNR) va ţine în frâu inflaţia, în ciuda faptului că preţul gazelor naturale a crescut cu 10% pentru consumatorii industriali, ne-a asigurat Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR: "Va fi foarte complicat, dar vom reuşi să menţinem inflaţia în limita prognozată, de 5%". Domnia sa ne-a declarat că, deşi vor fi înregistrate creşteri de preţuri, ca urmare a majorării tarifului la gazul intern, în industrie, efectele vor fi mai mult emoţionale: "Costurile vor fi mai mari, dar problematica este mult mai adâncă. Companiile ar trebui să vadă cum ajustează costurile; dacă unele cresc, să scadă altele". Reprezentantul BNR ne-a specificat că şi pentru cei care urmăresc să speculeze momentul există o replică - faptul că rata consumului continuă să fie negativă.

Menţionând că, în iulie, inflaţia se va reduce, modificându-se efectul de bază, ca urmare a creşterii de anul trecut a TVA, Adrian Vasilescu opinează că majorarea preţului gazelor naturale la consumatorii industriali va genera "un şoc de mică intensitate şi de durată redusă" asupra inflaţiei.

Încrederea BNR în forţele proprii este lăudabilă, însă realitatea din ultimii patru ani a demonstrat contrariul, Banca Naţională, ratând, fără excepţie, toate ţintele propuse, din 2007 şi până în prezent, în ceea ce priveşte rata inflaţiei. Principalele motive au fost creşterile preţurilor alimentelor şi carburanţilor.

Liviu Voinea: "Vom rămâne cu cea mai ridicată inflaţie din UE"

Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), este, însă, mult mai pesimist, previzionând că, şi în acest an, "vom rămâ-ne cu cea mai ridicată inflaţie din UE". Domnia sa estimează că inflaţia se va apropia, la finalul anului, de 10%, creşterea preţurilor gazelor în domeniul industrial urmând să aibă o contribuţie semnificativă pe indicele preţurilor de consum, de 1-2%: "Deşi, aparent, majorarea tarifelor la gaze nu se va reflecta în coşul de consum, întrucât la calculul acestuia se ia în considerare gazul utilizat de consumatorii casnici, preţurile producţiei industriale, care vor fi primele afectate, vor avea efect, în final, tot în preţurile de consum. Impactul va fi diferit de la domeniu la domeniu, în funcţie de ponderea de gaz utilizată în cadrul fiecăreia dintre acestea".

Liviu Voinea ne-a spus că şi exporturile vor fi afectate, mărfurile noastre urmând să fie mai puţin competitive, în urma creşterii preţurilor.

Rudniţchi: "Primele efecte vor fi observate la toamnă"

Produse mai scumpe şi presiune pe inflaţie - acestea vor fi efectele majorării preţului gazelor utilizate în industrie - după cum ne-au declarat analiştii economici pe care i-am contactat. Unii s-au arătat, însă, mai puţin îngrijoraţi decât alţii.

Analistul Constantin Rudniţchi, purtător de cuvânt al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, ne-a spus că primele efecte provocate de majorarea tarifului gazelor destinate industriei vor fi observate la toamnă: "Trebuie să fim conştienţi că ponderea gazului natural utilizat de producători nu este la fel de mare ca cea a benzinei sau motorinei. Ca urmare, nici în inflaţie nu are aceeaşi greutate. De asemenea, nu în toate domeniile este folosit în cantităţi mari. Cei mai afectaţi vor fi producătorii de îngrăşăminte chimice, parţial cei din panificaţie şi domeniul energiei, acolo unde se utilizează centrale pe gaz. Primele efecte vor apărea, însă, la toamnă, pentru că producătorii de pâine vor suporta ei, parţial, aceste creşteri, iar energie termică nu folosim vara. Atunci vor fi înregistrate creşteri de preţ de circa 3-4%". Domnia sa a subliniat, însă, alt aspect - faptul că actualul mod de calcul al preţului gazelor "ne duce în urmă cu zece ani, când exista subvenţia încruciaştă". Constantin Rudniţchi susţine că, la un moment dat, tariful gazelor pentru consumatorii casnici va trebui adus la nivelul celui folosit pentru industrie mult mai abrupt, în condiţiile în care acest proces nu este făcut treptat, într-un ritm lent.

Niculae: "Nu vom mai putea să ne vinem produsele pe pieţele externe"

Dacă în panificaţie presiunea pe preţ va fi relativ mică, de circa 2%, potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele "Rompan", industria chimică va suferi cel mai mult de pe urma acestei majorări. Ioan Niculae, preşedintele "InterAgro", ne-a spus că ponderea gazului în costul de fabricaţie a produselor chimice este de 75%: "Cu aceste creşteri la gaze vom ajunge să ne închidem fabricile. Peste tot gazul distribuit către producătorii de îngrăşăminte chimice este mai ieftin. La noi, nu. După ce va fi majorat şi tariful gazului de import, vom avea creşteri de costuri de circa 15%. Va trebui să mărim şi noi preţurile şi nu vom mai putea să ne vindem produsele pe pieţele externe, în condiţiile în care eu export 90% din ceea ce produc". Domnia sa este de părere că aceste majorări de preţ în domeniul gazelor sunt nejustificate.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE) spun că modificarea preţului gazelor livrate către consumatorii non-casnici cu 10% ( decizie adoptată la finalul săptămânii trecute de ANRE) este motivată de creşterea preţului gazului din import de la 290 dolari/mmc la 460 dolari/ mmc, de modificarea structurii amestecului de gaze care intră în componenţa costului unitar al gazului (CUG) şi de asigurarea constituirii stocurilor de gaze naturale, astfel încât să se realizeze siguranţa şi continuitatea în furnizarea gazelor naturale la toţi consumatorii în iarna 2011-2012.

Frank Hajdinjak, directorul general al companiei E.ON România, declara, recent, că, fără o majorare a tarifelor la gaze, vor exista probleme grave de furnizare a acestora: "Trebuie să avem o majorare echilibrată, care să fie suportabilă de către consumatori. Oricum, fără o creştere de preţ, vom avea probleme foarte grave, care se vor răsfrânge în furnizarea gazelor către consumatori". Domnia sa menţiona, la vremea respectivă, că majorarea barilului de petrol pe plan extern va fi resimţită pe piaţa noastră printr-o majorare a preţului gazelor de import.

Potrivit ANRE, preţul mediu de import estimat pentru trimestrul al treilea 2011 este de 460 de dolari pe mia de metri cubi, analiştii din piaţă preconizând că, până la finalul anului, preţul gazului de import va ajunge la circa 500 de dolari pe mia de metri cubi.

Menţionăm că, în ianuarie, gazul de import costa 399 de dolari pe mia de metri cubi, acesta crescând, în aprilie, la 431 de dolari/mmc.

CUG destinat consumatorilor non-casnici este calculat pe baza unei structuri a amestecului ce conţine 77% gaz din producţia internă şi 23 % gaz provenit din import, potrivit ANRE. CUG destinat consumatorilor casnici este calculat pe baza unei structuri a amestecului ce conţine 89% gaz din producţia internă şi 11% gaz din import.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceste declaratii BNR sunt lamentabile, rateaza tinta de inflatie SI ANUL asta cu brio, dar dau din gura prin acest mosh senil, fost shef la Scinteia Tieneretului.

    sunt tare curioasa cum va tine BNR inflatia in frau. Probabil prin deprecierea euro....In plus, Vasilescu are dreptate. Companiile trebuie sa investeasca in tehnologii eficiente energetic, nu sa transfere toate costurile la consumatori. De ani de zile se plang ca nu sunt competitivi. Stimati producatori, mai faceti si investitii!!!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb