Ce-i în mână, nu-i minciună, gândesc mulţi dintre românii care îşi primesc salariile pe card, mer-gând chiar în ziua de plată la ATM-uri să îşi retragă banii. Faţă de celelalte ţări din Uniunea Europenă, în România, majoritatea plăţilor se fac în numerar, iar peste trei sferturi din tranzacţiile efectuate cu cardul reprezintă retrageri de la ATM-uri, arată un studiu publicat de firma de consultanţă "A.T. Kearney".
Afinitatea românilor pentru banii "cash" este determinată de ponderea mare a economiei "gri", potrivit raportului citat.
Andrei Creţu, consultant A.T. Kearney, a declarat: "Deşi a înregistrat o creştere puternică pe piaţa cardurilor în ultimii ani, România este la o distanţă substanţială faţă de majoritatea ţărilor europene. Astfel, în Româ-nia s-au efectuat numai 3,2 tranzacţii (n.r. utilizând carduri) pe cap de locuitor, în 2008, faţă de 66, media în UE".
Potrivit studiului citat, numărul de carduri emise în ţara noastră a ajuns la 13,25 milioane, în 2008, fiind în creştere cu 15% faţă de anul precedent, în timp ce numărul de ATM-uri a fost de 9.000, la finalul anului trecut.
Cu toate acestea, dacă în ţările ves-tice aproximativ 22% din totalul tranzacţiilor se efectuează în numerar, iar în Europa Centrală 44%, la noi, proporţia este deocamdată, covârşitoare - de 76%.
Totuşi, valoarea medie a unei plăţi cu cardul în ţara noastră este aproape de media europeană - 51 euro/tranzacţie, în România, faţă de 54 euro/tranzacţie în UE.
Andrei Creţu consideră că, în timp ce arii precum creditele devin din ce în ce mai competitive iar marjele se erodează, cardurile sunt un segment propice de dezvoltare pentru bănci, având un potenţial sporit de diferenţiere. Domnia sa opinează că eforturi ar trebui făcute în direcţia stimulării plăţii cu cardul în defavoarea numerarului şi a extragerilor ATM, în dezvoltarea reţelelor de POS în zonele rurale şi în motivarea agenţilor comerciali.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.11.2009, 09:54)
Vina pentru faptul ca romanii prefera efectuarea de plati cash decat varianta electronica este si a bancilor in mare parte (mai mare decat a economiei gri). Majoritatea bancilor au comisioane foarte mari si multe: comision de deschidere cont, comision administrare, comision de retragere bani, comision la depunere bani, comision la interogare sold, comision de schimbare pin, comision la plata in strainatate, comision la ridicarea de numerar de la ghiseul bancii, comision la ridicare numerar de la bancomat, comision la efectuarea platilor electronice, iata doar cateva comisioane declarate; si cand de gandesti ca mai sunt si cele ascunse?
Apoi sa mantionam artificiile pe care le fac bancile numai pentru a lua banii de pe oamnei. Aici dau exemplu o mare banca de la noi care daca vrei sa-ti lichidezi contul nu se poate la zi ci mai trebuie sa astepti 35-40 de zile dupa cheful bancii unde desigur de taxeaza cu 7 lei pe luna in plus (chiar daca acest lucru nu este prevazut in contract ... si conform prevederilor legislative privind acordul partilor este interzis; dar traim in Romania unde omul nu mai are nicio valoare ci doar banul este Legea suprema). Daca vrei sa-ti ridici toti banii nu se poate deoarece majoritatea ATM-urilor nu dau bancnote de 5 lei, sau 1 leu, ci doar de la 10 lei in sus; iar atunci cand scoti banii de la bancomat nu poti sa scoti toti banii astfel incat iti mai raman mai tot timpul sume mai mici de 10 lei, care in unele cazuri daca vrei sa le scoti de la ghiseu te costa 7.5 lei plus 2.5% din suma.Acum ma intreb unde se duc banii aia? CONCLUZIA ECONOMIA GRIE ESTE LA BANCI
2. fără titlu
(mesaj trimis de edi în data de 06.11.2009, 11:01)
foarte adevarat comentariul alaturat, dar este un motiv foate important(si necunoscut multora care comenteaza) pentru care bancile isi doresc foarte mult sa se practice platile cu cardul, si acela : ca ele nu trebuie sa aiba acoperire de 100% pentru acele plati, deoarece parte din plati li se tntorc prin operatiuni interbancare(circa 20% neacoperite)