DEŞI RECUNOAŞTE CĂ PRESA ESTE SUPUSĂ PRESIUNILOR FINANCIARE CNA îşi declină competenţa

Anca Doicin
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 17 februarie 2004

Presiunile financiare pe care le fac firmele asupra mass media - condiţionînd publicitatea oferită de felul în care firma, liderii acesteia sau politicienii pe care îi susţine sînt prezentaţi în publicaţia sau la televiziunea respectivă, au fost aduse în prim-plan, ieri, de reprezentanţii Partidului Democrat, membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). În dis-perare de cauză, PD-iştii, care au preferat fie să îl protejeze pe Traian Băsescu, fie doar să îşi asigure mediatizarea evenimentului, au venit la sediul CNA conduşi de şeful de campanie al partidului pentru locale, Cozmin Guşă. PD-iştii au cerut CNA sprijin pentru "asigurarea independenţei editoriale" şi "protejarea mass media de presiunile organismelor ce o finanţează" şi, indirect, ajutor pentru ca şi PD să apară pe sticlă în anul electoral. Astfel, PD a propus elaborarea unui proiect de lege care să permită finanţarea mass media pe bază de credite. Acestea ar urma să fie acordate de un organism independent, în baza unui plan de afaceri întocmit de instituţia media care solicită creditul.

Au mai intervenit în discuţie şi datoriile care pun sub semnul întrebării independenţa editorială a anumitor posturi publice de televiziune, ca şi faptul că presa românească nu este structurată şi nici dimensionată corespunzător.

Răspunsul venit din partea CNA a fost diferit, în funcţie de partidul politic sau de interesele politice pe care le reprezintă fiecare membru, propunerea nefiind susţinută, în principiu, de CNA. Membrii Consiliului Audiovizualului au preferat să paseze problema, deşi au recunoscut că ea există, şi să declare că, dacă nu va avea şi acceptul altor partide, propunerea nu va putea fi promovată de CNA.

Răzvan Popescu, a cărui orientare către PD-PNL nu mai scapă nimănui, a fost în favoarea propunerii PD. "La noi există 80 de posturi de televiziune şi 400 de posturi de radio. Deja piaţa publicităţii nu poate susţine presa", a adăugat domnia sa. Ralu Filip a declarat, iniţial, că CNA nu are competenţă asupra acestui domeniu, după care a lăsat propunerea în coadă de peşte.

"Libertatea presei este un subiect mai mult de dezbatere politică. Mai bine să ne uităm cîtă presă ar putea să susţină piaţa, pentru că multe instituţii sînt susţinute. Pe piaţa de media nu se întîmplă nimic, nu am văzut deloc falimente", a punctat preşedintele CNA, Ralu Filip, aflat în tabăra PSD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb