DESPRE ACUZAŢIILE LUI PONTA PRIVIND LEGĂTURA DINTRE PNL ŞI HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER Iohannis: "Afirmaţiile sunt foarte grave"

Politică / 14 mai 2015

Iohannis: "Afirmaţiile sunt foarte grave"

Preşedintele i-a cerut Directorului SRI să analizeze afirmaţiile lui Ponta

---------------

Actualizare 12:03 Iohannis: "Departamentul juridic verifică încadrarea afirmaţiilor lui Ponta"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, azi la Aeroportul Otopeni, întrebat dacă se gândeşte să îl dea în judecată pe premierul Ponta pentru calomnie, că a rugat Departamentul juridic de la Cotroceni să verifice încadrarea afirmaţiilor lui Ponta şi că nu mai tolerează aşa ceva, ca în campanie.

"Încă de aseară, i-am rugat pe cei din departamentul juridic din Administraţia Prezidenţială să verifice care este încadrarea unor astfel de afirmaţii şi cum putem să facem anumite demersuri în cazul foarte probabil în care se dovedesc a fi nesusţinute de dovezi", a afirmat preşedintele.

"Dacă începem iarăşi să ne jucăm cu astfel de afirmaţii, ca în campanie, nu este bine. Şi, cum nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva", a mai spus şeful statului.

-------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de plecarea la Milano, că afirmaţiile premierului Victor Ponta potrivit căruia lideri din PNL au avut întâlniri private cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic sunt grave iar acesta "va răspunde" dacă informaţiile se dovedesc a fi false.

"Mi se pare o declaraţie foarte curioasă. Recunosc că am luat act cu surprindere de această declaraţie. Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui", a spus Şeful Statului.

"Am verificat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi nu a existat nicio discuţie, nici cu lobbyişti, nici cu foşti colegi din PNL, despre acest subiect", a afirmat Iohannis.

Acesta susţine că nu a existat niciun indiciu că "cineva din anturajul meu ar fi intervenit în această chestiune".

"Am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispune premierul. Dacă se confirmă, să se ia de urgenţă măsurile adecvate. Dacă nu se confirmă, premierul va răspunde pentru aceste afirmaţii", a mai declarat Şeful Statului.

"Sper ca această scăpare să nu indice o revenire la logica din campania electorală promovată de Ponta şi care a fost la un nivel foarte jos", a mai declarat Iohannis.

Iohannis a anunţat că nu a vorbit cu premierul, dar că dimineaţă a avut o discuţie cu directorul SRI, şi l-a rugat oficial să analizeze "cu maximă eficienţă şi seriozitate" afirmaţiile lui Ponta.

Ponta a afirmat, ieri, că lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe Preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul a precizat că are informaţii concrete legate de aceste întâlniri, dar nu a dorit să prezinte numele acelor liberali, spunând doar că este convins că instituţiile statului monitorizează situaţia şi vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în reuniunea care va analiza şi problema Codului Silvic şi care a fost programată pentru luna iunie.

Ponta nu a divulgat numele acelor liberali nici când a fost întrebat dacă este vorba de deputatul PNL Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului în 2005-2008 şi ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură în Guvernul Ponta din decembrie 2012 până la ieşirea PNL de la guvernare.

Întrebat la B1 TV dacă este vorba în acest caz de trafic de influenţă, Ponta a răspuns în primă fază "100%", după care a precizat că nu el este cel care poate face încadrări juridice, insistând însă pe ideea că liderii liberali au avut întâlniri private cu reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Referitor la scrisoarea primită din partea acestei companii, în care, conform presei, este solicitată scoaterea pragului de 30% din Codul Silvic şi este invocată posibilitatea acţionării în instanţă a statului român, premierul a spus că ameninţări din partea firmelor a mai primit în mandatul de prim-ministru, dar nu l-au impresionat.

"Este anormal. Este un mijloc de presiune, dar nu e nici prima, nici ultima firmă care-l foloseşte", a spus Ponta.

El a susţinut totodată că reprezentanţii companiei austriece i-au cerut o întrevedere, dar nu a acceptat.

La remarca moderatorilor că Preşedinţia a prezentat opinia Consiliului Concurenţei, din care rezultă că această instituţie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a răspuns: "Nu aţi văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer?".

El a adăugat însă imediat că a lucrat foarte bine cu membrii Consiliului Concurenţei, care este o instituţie certificată de Uniunea Europeană, şi că nu vrea să lanseze acuzaţii fără probe concrete, precizând însă că în cazul liderilor liberali care au avut întâlniri cu firma austriacă se bazează pe lucruri concrete.

Guvernul a anunţat, duminică, că DNA a fost sesizată în 14 ianuarie în urma unui raport încheiat în aceeaşi zi de către Corpul de control al primului ministru. Conform datelor transmise de Executiv, DNA a primit date în legătură cu săvârşirea a 52 de posibile fapte de natură penală în domeniul fondului forestier proprietate publică a statului, fapte săvârşite de angajaţi ai unor direcţii silvice şi ai Romsilva.

În cazul Direcţiei Silvice Maramureş, raportul dat publicităţii arată: "Reprezentanţii direcţiei au încheiat cu societăţile Sitel SA şi Holzindustrie Schweighofer SRL acte adiţionale la contractele de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase fără ca aceste societăţi să facă dovada menţinerii activităţii în domeniul prelucrării lemnului. Aceştia nu şi-au exprimat acordul/dezacordul scris cu privire la prestatorii propuşi de către societatea Holzindustrie Schweighofer pentru exploatarea masei lemnoase în cadrul contractului de vânzare-cumpărare pe termen lung nr. 6457/22.10.2003, acceptând agenţi economici care înregistrau datorii faţă de Direcţia Silvică Maramureş, cu încălcarea prevederilor din Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1081/2002".

Documentul precizează că, timp de patru ani, Holzindustrie Schweighofer a exploatat un volum total de 126.292 metri cubi masă lemnoasă pe picior faţă de volumul total de 200.000 metri cubi, pe care trebuia să-l exploateze conform contractului de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase, ceea ce a avut drept consecinţă diminuarea veniturilor Romsilva cu suma totală de 2.152.590,91 lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. adica Ionhanis ii cere SRI-ului unde si-a numit protejatul sa confirme sau infirme spusele lui Ponta? cel mai bine ar fi ca Ponta sa spuna tot ce are de spus, incluisv cu nume si gata! Helvig are credibilitate ioc!

    1. Cui ai fi vrut sa-i ceara, sefului de cabinet a lui Ponta? 

    poate faceti o analiza jurnalistica si vedeti care sunt oamenii din conducerea Consiliului Concurentei care lucreaza pentru firma austriaca? nu miroase deloc bine povestea asta si incep sa iasa scheletele din dulapul lui Iohannis?

    "premierul va răspunde pentru aceste afirmaţii"

    Primul ministru este și deputat și se bucură de imunitatea parlamentară pentru declarații. Băi Johannis, nici măcar lucrul ăsta elementar nu îl cunoști? Papagalule. 

    1. Cand nu zice, de ce nu zice. Cand zice, de ce a zis.

      Chiar daca ar putea fi o declaratie politica (acoperita de imunitatea parlamentara) a lui Ponta - desi aici putem dezbate daca asa e sau nu, nu ai fi vrut ca presedintele sa stea cu mainile in san. Normal ca trebuie sa contra-atace. 

      Replici. Dar ideea că "Departamentul juridic verifică încadrarea afirmaţiilor lui Ponta" cu scopul de a vedea cum să îl tragă la răspundere, este o replică de cascadorii râsului. Îi zăngăneau cătușele sau cum?

       

      În US, republicanii l-au acuzat pe Obama că nu are certificat de naștere american și deci că este ilegitim. Asta nu l-a făcut pe Obama să zăngăne cătușele (la figurat, adică să amenințe cu riposta legală). 

       

      Iată nume ca să nu mă acuze din nou năpârstocii că sunt afirmații fără bază.

      Jeff Duncan, South Carolina, președinte al Comitetului de Homeland Security Oversight din House of Rep, Steve King (R-IA), Richard Hudson (R-NC), Mike Coffman (R-CO) și Cathy McMorris Rodgers (R-WA). 

      A invatat si Ponta dela Basescu ceva: minciuni.divagatii... Nu vedeti mai PSD-istilor ca "el" pe "el" se contrazice... Toate aceste afirmatii pe care le face au un singur scop: Sa nu se ajunga la SOCRUL Sarbu care a fost ministru pe vremea cand sa incheiat contractul cu austriecii... Stiti ca DNA este cu un dosar inceput pentru senatorul Sarbu .. PSD=istilor recapitulati: :cumnatul si sora lui Ponta ..deturnari de fonduri europenne..iar acum urmeaza socru Sarbu cu ,cu..cu.. "afacerea retrocedarilor si ilegalitatilor petrecute in silvicultura. Ce mai ziceti acum PSD-istilor??? Sa=l pupati... .Un astfel de prim ministru a dus la "vale" toata credibilitatea guvernului si implicit a tarii.....Pe de alta parte n-am inteles de ce nu a participat la intalnirea cu austriecii ..daca acestia i-a ceruto... Pai mai "flacaule" iesti prim ministru si nu "ciobanul" din capul olteniei. Fii vertical si dute deoarece si acesta este un unvestitor in Romania aprobat pe vremea cand socrul tau a fost ministru agriculturii.. >Ce este dupa capul tau te duci unde vrei si unde nu.. Asa faci si cu investitorii care urmeaza eventul sa vina in tara ... N-am cuvinte ce sa-ti spun dar te-asi categorisi ca pe o persoana ....

      Inafara de imunitatea pe care o invoca PSD-isti ( Ponta ca deputat) mai exita ceva : moralitatea si caracterul unui on ,pe care Ponta nu o are cu deavarsire

      Ce dacă denunțătorul este un criminal? Sistemul de justiție nu renunță la depoziția unui criminal, doar pentru că acesta are un caracter urât. Dacă există dovezi, depoziția este la fel de bună și de bine primită ca a Papei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb