DESTINATĂ IMM-URILOR China a lansat, ieri, Bursa din Beijing

V.R.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2021

Pe piaţă sunt 81 de companii: 10 au lansat recent IPO-uri, 71 au fost transferate de pe New Third Board Acţiunile Henan Tongxin Transmission au avut cea mai mare creştere în sesiunea de luni: +494%

China a lansat, ieri, noua Bursă de Valori de la Beijing (Beijing Stock Exchange), pe care se tranzacţionează acţiunile a 81 de companii.

Zece dintre companii au lansat recent oferte publice iniţiale (IPO), iar în debutul sesiunii de ieri de la Beijing Stock Exchange acţiunile acestora au crescut de şase ori, declanşând întreruperea automată a operaţiunilor pentru o scurtă perioadă de timp. Cele zece companii sunt din sectorul farmaceutic, software şi al fabricării de produse performante. Celelalte 71 de companii au fost transferate de pe New Third Board, platformă creată în 2013, care, anterior, găzduia 7.299 de IMM-uri.

Rulajul de la Bursa din Beijing a fost, ieri, de 9,57 miliarde de yuani (1,5 miliarde de dolari), adică doar 1% din rulajul combinat de la bursele din Shanghai şi Shenzhen.

Acţiunile companiei Henan Tongxin Transmission Co., care produce dispozitive de transmisie auto, au avut cele mai mari câştiguri în sesiunea de luni, de 494%, conform datelor Bursei de Valori din Beijing. Tot ieri, preţurile acţiunilor Nantong Great Electric Co, HeBei Raisesun Information Technology Co. şi Anhui Jingsai Technology Comore s-au triplat. La Bursa din Beijing nu există un plafon pentru fluctuaţia preţului acţiunilor companiilor nou listate în prima zi de tranzacţionare, dar transferurile sunt suspendate timp de 10 minute atunci când cotaţiile urcă sau scad cu peste 30% şi peste 60%. La finele sesiunii de ieri, 19 companii au crescut, 59 au scăzut, iar trei au fost suspendate, potrivit South China Morning Post.

Yi Huiman, preşedintele Comisiei de Reglementare a Pieţelor Financiare din China (CSRC), a afirmat ieri, citat de Reuters: "Lansarea Bursei de la Beijing este o piatră de temelie pentru reformele pieţei de capital, deoarece va îmbunătăţi sistemul de finanţare pentru IMM-uri şi va susţine mo­dernizarea şi inovarea în economie".

Totodată, Yang Hongxun, analist la Shenguang, a declarat: "Este o performanţă destul de bună pentru prima zi de tranzacţionare. În condiţiile în care preşedintele chinez Xi Jinping sprijină Bursa de la Beijing, sunt puţine şanse de scăderi masive pe această piaţă".

Şi Wei Wei, analist la Ping An Securities, a afirmat conform South China Morning Post: "Companiile mai mici nu mai sunt absente acum, aşa că se aşteaptă ca evaluările lor să fie bune. Investiţia în companiile de pe Bursa din Beijing trebuie să fie o bază selectivă pentru a le alege pe cele cu potenţial mare de creştere şi avantaje competitive".

Înfiinţarea Bursei de Valori din Beijing face parte din schema strategică a preşedintelui Xi Jinping de a dezvolta pieţele de capital din China şi va sprijini inovarea şi întreprinderile mici şi mijlocii, potrivit Comisiei de Reglementare a Valorilor Mobiliare. Tranzacţiile de pe piaţa nouă din China au fost lansate la numai două luni după ce preşedintele Xi Jinping a anunţat planurile pentru noua bursă. Autoritatea chineză de reglementare bursieră a informat că Beijing Stock Exchange vine în completarea actualelor burse de la Shanghai şi Shenzhen.

4 milioane de investitori şi-au deschis conturi ca să tranzacţioneze la Beijing Stock Exchange

Peste 4 milioane de investitori şi-au deschis conturi ca să poată derula tranzacţii la Beijing Stock Exchange. Investitorii cu active în valoare de cel puţin 500.000 de yuani (78.347 de dolari) în contul lor de acţiuni pot solicita permisiunea pentru pentru tranzacţionarea la Bursa de Valori din Beijing - un prag egal cu cel prevăzut pentru piaţa Star. La Bursa din Beijing este adoptat mecanismul IPO bazat pe înregistrare, aşa cum se întâmplă la ChiNext din Shenzhen şi Star Market din Shanghai. Dacă se califică, firmele listate la Beijing se pot muta la ChiNext sau Star.

Capitalizarea minimă pentru listarea la Beijing este de 200 de milioane de yuani (31,3 milioane de dolari). Operatorul bursier a promis un proces mai rapid de aprobare a listărilor şi permite o bandă de tranzacţionare zilnică mai largă decât alte pieţe.

Noua bursă vrea să atragă în principal companiile mici angajate în industriile avansate de producţie şi servicii. Finanţarea întreprinderilor mici din China este privită ca fiind esenţială pentru economia ţării asiatice, care a încetinit în ultimele două trimestre pe fondul inflaţiei accelerate şi al crizei energetice.

Potrivit băncii americane de investiţii Morgan Stanley, noua bursă din China "este un pas înainte în reforma pieţei de capital din China", iar implementarea unui mecanism de IPO bazat pe înregistrare deschide calea pentru lansarea sistemului de listare pe principalele platforme chineze. În prezent, doar ChiNext din Shenzhen şi STAR Market adoptă sistemul IPO în stil american.

Chen Ke, partener al firmei de avocatură Beijing Chang'an, a afirmat, potrivit Global Times, că înfiinţarea Bursei de Valori din Beijing va atenua problema blocajului IMM-urilor inovatoare care întâmpină adesea dificultăţi în strângerea de fonduri. Domnia sa spune: "Majoritatea companiilor chineze aleg o listare în SUA din cauza cerinţelor de listare. Prin urmare, dacă noua bursă poate îndeplini pe deplin cerinţele de dezvoltare ale întreprinderilor inovatoare, acestea vor alege în mod natural să se listeze acasă".

Lansarea pieţei din Beijing a venit într-un moment în care firmele chineze listate în SUA se confruntă cu riscul delistării de pe pieţele americane, din cauza tensiunilor dintre cele două mari economii.

China şi-a intensificat sprijinul pentru IMM-urile care se luptă să supravieţuiască într-o economie care încetineşte, în timp ce reprimă giganţii tehnologici în baza viziunii preşedintelui Xi privind "prosperitatea comună", o politică de reducere a decalajului dintre bogaţi şi săraci.

Rock Jin, economist şi CEO al companiei de consultanţă pentru investiţii PopEton: "Bursa din Beijing are o poziţie egală cu pieţele din Shanghai şi Shenzhen. Dacă noua bursă va prospera, cele trei entităţi îşi vor împărţi piaţa într-o confruntare tripartită. Deşi a fost o veste bună pentru economie, planul privind bursa a afectat piaţa pe termen scurt, deoarece, la urma urmei, va devia capitalul de pe pieţele Shanghai şi Shenzhen".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb