Persoanele fără venituri aflate în executare unei pedepse privative de libertate sau a unei măsuri educative privative de libertate vor fi scutite de la plata taxei extrajudiciare de timbru pentru eliberarea actelor de identitate, a stabilit astăzi Guvernul în şedinţă, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Guvernul a aprobat astăzi completarea Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru în sensul includerii acestor persoane în categoria celor exceptate de la plata taxelor aferente", conform sursei citate.
În acest fel, statul, prin autorităţile publice competente, asigură acestei categorii de persoane toate condiţiile pentru a-şi exercita în mod liber dreptul de vot, ele având, prin lege, dreptul de a vota în incinta unităţilor de detenţie.
Reprezentanţii Guvernului menţionează că măsura aprobată vizează numai persoanele reţinute, arestate, condamnate la pedeapsa cu închisoare sau la detenţie pe viaţă şi cele aflate în executarea măsurii de internare într-un centru educativ sau de detenţie cărora prin hotărârea de condamnare nu li s-a interzis dreptul la vot.
Din efectivul total de 28.312 deţinuţi aflaţi în unităţile penitenciare la data de 30 septembrie 2015, au fost identificaţi 8.752 deţinuţi fără acte de identitate sau ale căror acte au expirat. Dintre aceştia, 5.026 sunt în imposibilitatea de a-şi achita cheltuielile aferente pentru eliberarea unor acte noi de identitate (cheltuieli de producere şi eliberare, taxa extrajudiciară de timbru, cheltuieli pentru fotografii, eventuale cheltuieli suplimentare pentru eliberarea în prealabil a actelor de stare civilă necesare emiterii cărţilor de identitate ş.a.). Costurile totale ale exceptării lor de la plată sunt estimate la 25.130 de lei, se precizează în comunicat.
Până în prezent, exceptarea de la plata acestor taxe pentru persoanele aflate sub o măsură privativă de libertate şi care nu dispun de mijloace financiare avea un caracter dispozitiv, fiind acordată de şeful Serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, conform art. 76 alin. (3) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal şi art. 41 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.