Deutsche Bank AG, cel mai mare grup bancar german, a înregistrat, în intervalul aprilie-iunie 2019, cea mai mare pierdere trimestrială din ultimii patru ani, pe fondul costurilor generate de planul de restructurare.
Banca a avut un rezultat negativ net de 3,1 miliarde de euro în trimestrul al doilea din 2019, faţă de un profit de 201 miliarde de euro în trimestrul întâi din anul curent, respectiv de 401 milioane de euro în trimestrul al doilea din 2018. Analiştii preconizau o pierdere de 1,7 miliarde de euro, conform CNBC.
Pierderea trimestrială este cea mai mare înregistrată de bancă după intervalul iulie-septembrie 2015, când atingea 6 miliarde de euro.
În perioada de raportare, banca a avut costuri cu reducererile de personal şi reorganizarea de 3,4 miliarde de euro. Dacă aceste cheltuieli nu sunt luate în calcul, Deutsche Bank a obţinut un câştig net de 231 milioane de euro în perioada amintită, mai mic cu peste 40% faţă de anul trecut.
Veniturile din vânzările băncii au scăzut cu 6%, la 6,2 miliarde de euro, în timp ce analiştii anticipau 6,3 miliarde de euro.
Deutsche Bank preconizează că planul său de restructurare va costa, în total, 7,4 miliarde de euro, iar instituţia de credit va reveni pe profit anul viitor.
"Excluzând costurile de restructurare, banca ar fi profitabilă, iar pe zonele noastre de afaceri mai stabile, veniturile stagnează sau cresc", a declarat directorul executiv al băncii, Christian Sewing, potrivit CNN.
Oficialul Deutsche Bank a subliniat că instituţia a făcut deja paşi importanţi în sensul implementării strategiei sale de transformare.
Luna aceasta, Deutsche Bank a anunţat un program de restructurare care presupune renunţarea la 18.000 dintre cei aproximativ 91.500 de angajaţi ai săi. Până în 2022, vor rămâne în bancă aproximativ 74.000 de angajaţi, ceea ce înseamnă că Deutsche Bank concediază aproximativ 20% din forţa sa de muncă la nivel global. Deutsche Bank a eliminat şi anul trecut aproximativ 6.000 de posturi.
În baza planului, banca va reduce masiv activităţile sale globale de tranzacţionare a acţiunilor şi derivatelor, dar şi operaţiunile diviziei de investment banking, care are 38.000 de salariaţi. Deutsche Bank va renunţa şi la unele dintre operaţiunile sale din domeniul instrumentelor cu venit fix.
Pe de altă parte, Deutsche Bank va crea o nouă subsidiară ce se va ocupa de lichidarea activelor cu probleme, cu o valoare de 74 de miliarde de euro a activelor ponderate la risc.
O analiză news.bitcoin.com publicată săptămâna aceasta arată că Deutsche Bank trebuie să ia măsuri drastice ca să rămână pe linia de plutire, iar investitorii de pretutindeni ar trebui să reţină că, dacă o astfel de "piesă critică" a sistemului bancar va eşua, ar putea declanşa o altă criză financiară globală.
Analiza subliniază că, în situaţia în care Deutsche Bank nu va avea succes cu programul de reorganizare, nu va putea supravieţui, însă "este mai mult decât posibil" ca politicienii cu putere de decizie să hotărască o intervenţie care să prevină ieşirea de pe piaţă a gigantului bancar.
1. Oare ?
(mesaj trimis de Florin în data de 26.07.2019, 11:13)
Astia de la Deutche Bank au probleme de cand a inceput criza ( Salvgardati orin decizia guvernului Merkel de a garanta toate depozitele - nu doar pina la 100000 euro cum e in Romania) . Altfel erau cazuti de mult. In plus aceasta stare 'proasta' nu e ceea ce pare daca ne amintim de incercarile BCR Erste de a vinde Creante si ofertele pe care le primea de la Deutche Bank. Deutche Bank e ca o firma de stat: e rentabila ( si poate fi mai mult cu mai putini angajati) insa banii se scurg in buzunarele care trebuie.