Deutsche Börse cumpără International Securities Exchange

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 mai 2007

Operatorul pieţei acţiunilor din Frankfurt, Deutsche Börse, a decis să preia International Securities Exchange (ISE), piaţa options din New York, plătind în schimb 2,8 miliarde de dolari (2 miliarde de euro). Deutsche Börse a oferit 67,50 de dolari pentru o acţiune ISE, cu 48% mai mult decît preţul de închidere al acţiunilor bursei americane la finele săptămînii trecute.

International Securities Exchange este cea mai mare piaţă options după Chicago Board Options Exchange şi asigură servicii de piaţă electronică pentru opţiuni şi acţiuni.

Deutsche Börse va obţine şi noua platformă ISE de tranzacţionare a acţiunilor, care concurează cu NYSE (New York Stock Exchange).

Achiziţia ISE va fi făcută prin piaţa derivatelor Eurex, deţinută în comun de Deutsche Börse şi Swiss Stock Exchange.

Piaţa din Tucia, influenţată semnificativ de conflictul politic

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Turcia au scăzut semnificativ, ieri, după ce banca americană "Citigroup" Inc. le-a recomandat investitorilor să vîndă titlurile companiilor din această ţară, din cauza temerilor legate de conflictul dintre armată şi guvern privind viitorul preşedinte turc. Situaţia ar putea genera instabilitate politică, spun cei de la "Citigroup".

Mişcările cele mai importante au fost consemnate de acţiunile "Turkiye Is Bankasi" AS, cea mai mare bancă din ţară, şi "Turkiye Garanti Bankasi" AS, a treia din ţară. Luni, acţiunile listate la bursele din Turcia au înregistrat cel mai mare declin din ultimele două luni, pe motiv că armata a dat semne că ar putea bloca candidatul prezidenţial al administraţiei din cauza trecutului său islamist.

Acţiunile "Is Bankasi" au scăzut cu 3,8%, la 6,3 lire. Titlurile "Garanti" au coborît cu 3,7%, la 6,45 lire.

În jurul orei 15:00, indicele ISE al pieţei din Istanbul a pierdut 2,4%, ajungînd la 43.897,46, nivelul minim al ultimelor patru săptămîni. În ziua precedentă, ISE a coborat cu 4%.

Declin şi pe piaţa britanică

Acţiunile listate la bursele britanice au urmat un curs descrescător ieri, cu scăderi semnificative în domeniul construcţiilor. Aceasta a fost urmarea faptului că slăbeşte piaţa imobiliară din SUA, afectînd cererea de profil.

Acţiunile "Hanson" Plc, companie importantă în industria construcţiilor, au scăzut cu 2%, la 842 pence. SUA reprezintă cea mai mare piaţă unică de desfacere pentru companie.

Acţiunile "Balfour Beatty" Plc, cea mai mare societate de construcţii din Marea Britanie, au pierdut 1,6%, stabilind un curs de 461,75 pence.

Titlurile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au scăzut cu 1,2%, la 1115 pence. Titlurile "Rio Tinto Group", numărul trei în acest sector, au coborît cu 1,3%, la 3032 pence.

Acţiunile "Tesco" Plc au scăzut cu 1,2%, la 456,75 pence.

Presa a informat că lanţul britanic de distribuţie ar putea lansa o ofertă pentru două divizii ale "Coles Group" Ltd.

Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scăzut cu 0,5% la amiaza zilei, înregistrînd 6418,90 puncte. FTSE All-Share a scăzut cu 0,4%, la 3342,12.

Ieri au fost închise toate celelalte pieţe vest-europene, cu excepţia celei din Danemarca, datorită sărbătorii de 1 Mai.

Bursele din SUA, impulsionate de rezultatele financiare ale companiilor

Acţiunile tranzacţionate pe pieţele din SUA au crescut ieri dimineaţa, după ce companiile "Avon Products" Inc. şi "Qwest Communications International" Inc. au raportat rezultate financiare peste aşteptările analiştilor.

Acţiunile "Avon", cel mai mare dis­tribuitor mondial de cosmetice prin metoda door-to-door, au urcat cu 73 de cenţi, la 40,53 dolari. Profitul net al companiei a crescut la 34 de cenţi/acţiune în primul trimestru din 2007, de la 12 cenţi/titlu în anul anterior. Analiştii aşteptau doar 32 de cenţi/acţiune.

Titlurile companiei de telefonie "Qwest" au crescut cu 11 cenţi, la 8,99 dolari. În primul trimestru, aceasta a realizat un profit net de 12 cenţi/acţiune, faţă de 5 cenţi/acţiune în primele trei luni din 2007. Piaţa anticipa 9 cenţi/titlu.

Indicele S&P 500 a urcat cu 0,2% la ora 9:34 a.m., pe piaţa din New York, ajungînd la 1485,74 puncte. Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,3%, la 13.094,93, la fel şi Nasdaq Composite, care a ajuns la 2531,75.

Acţiunile exportatorilor niponi - în scădere

Acţiunile companiilor nipone au urmat un curs descendent ieri, printre titlurile cele mai afectate numărîndu-se cele ale exportatorilor, precum "Sony" Corp. şi "Honda Motor" Co. Declinul a avut la bază publicarea cifrelor oficiale privind cheltuielile personale din SUA, care au sporit într-un ritm mai incet în luna martie, astfel că exporturile au de suferit. Potrivit anunţului făcut de Departamentul american al Comerţului, cheltuielile de consum au crescut 0,3% în martie, comparativ cu 0,7% în luna precedentă. Economiştii aşteptau o creştere de 0,5%.

Acţiunile "Sony", cel mai mare producător mondial de console pentru jocuri video, au scăzut cu 1,6%, la 6.320 yeni. SUA au reprezentat, în anul fiscal încheiat în martie 2006, cea mai mare piaţă de desfacere pentru "Sony".

Titlurile "Honda", al doilea producător auto din Japonia - după vînzări, au pierdut 1,5%, consemnînd un curs de 4.070 yeni. "Honda" a realizat în Statele Unite, în perioada mai sus amintită, peste jumătate din vînzările sale.

Acţiunile "Toyota Motor" Corp., companie care a devenit cel mai mare producător mondial de autoturisme, depăşind "General Motors" Corp. în clasamentul de profil, au scăzut cu 0,7%, la 7.270 yeni. În exerciţiul fiscal trecut, "Toyota" a realizat peste o treime din vînzările sale în America de Nord.

Acţiunile "Sumitomo Mitsui Financial Group" Inc., a treia bancă din Japonia după valoarea activelor, au urmat un curs descendent, după ce instituţia a anunţat că profitul său a fost inferior aşteptărilor. Titlurile "Sumitomo Mitsui Financial" au coborît cu 1,9%, la 1,03 milioane de yeni, cel mai scăzut curs de după octombrie 2005.

În anul fiscal încheiat la data de 31 martie 2007 "Sumitomo" a obţinut un profit de 440 miliarde de yeni (3,7 miliarde de dolari), în scădere cu 36% faţă de exerciţiul fiscal precedent. Conducerea societăţii aştepta 570 miliarde de yeni.

Acţiunile "Mizuho Financial Group" Inc., a doua bancă niponă după active, au scăzut cu 0,6%, la 720.000 yeni.

În schimb, titlurile "Mazda" Corp., constructor auto deţinut în proporţie de 33% de compania americană "Ford Motor" Co., au crescut cu 4,6%, la 632 yeni. Societatea a raportat un profit net 31,6 miliarde de yeni pentru primele trei luni din 2007, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă din 2006.

Acţiunile "Matsushita Electric Industrial" Co., cel mai mare producător mondial de electronice de larg consum, au urcat cu 3,2%, la 2.400 yeni. "Matsushita" aşteaptă profituri record pentru anul fiscal curent.

Indicele Nikkei 225 Stock Average al Bursei din Tokyo a pierdut 0,7%, ajungînd la 17.274,98 puncte, iar Topix - 0,5%, încheind ziua de ieri cu 1693,25 puncte.

Piaţa din Japonia va fi închisă în intervalul 3-4 mai, niponii intrînd în Săptămîna de Aur.

În Australia, indicele S&P/ASX 200 a coborît cu 0,3%, la 6145,80 puncte.

Ieri au fost închise bursele din China, Hong Kong, India, Malaiezia, Pakistan, Filipine, Singapore, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan şi Thailanda. Astăzi sunt închise cele din China, India, Malaiezia şi Sri Lanka. În zilele de 3-4 mai, pe lîngă piaţa niponă va mai fi închisă cea din China, iar în 7 mai - cele din China şi Thailanda.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb