DEWET MOSER, MEMBRU AL BOARDULUI BĂNCII NAŢIONALE A ELVEŢIEI: "Eliminarea Libor nu va afecta politica monetară a Băncii Naţionale a Elveţiei"

ANCA OBLU
Internaţional / 23 septembrie 2017

Banca Naţională a Elveţiei (Sursa foto: Wikipedia)

Banca Naţională a Elveţiei (Sursa foto: Wikipedia)

Eliminarea London Interbank Offered Rate (Libor) va provoca dificultăţi sectorului privat, dar nu va obstrucţiona capacitatea Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) de a implementa politica sa monetară, a afirmat, ieri, Dewet Moser, membru al Board-ului SNB, transmite Reuters.

Libor, utilizat ca indicator de referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele, potrivit Agerpres.

Indicatorul Libor a devenit sinonim cu corupţia, după ce mai mulţi traderi au fost acuzaţi de manipularea acestui indicator, rezultând amenzi de peste nouă miliarde de dolari şi condamnarea mai multor bancheri

Contracte de miliarde de dolari) folosesc Libor ca indicator de referinţă, fiind cea mai importantă rată a dobânzii pentru economia elveţiană.

Marea Britanie a anunţat că va elimina rata dobânzii Libor până la sfârşitul anului 2021, organismele de reglementare intenţionând să înlocuiască acest indicator, afectat de scandaluri de manipulare, cu un indicator cu un grad mai mare de încredere.

"În pofida tuturor măsurilor pe care le-am adoptat, pare imposibilă restabilirea încrederii în Libor ca indicator de referinţă credibil, puternic şi rezistent", a explicat Moser la o conferinţă desfăşurată în Zurich, adăugând: "Băncile centrale sunt capabile să controleze nivelul ratelor pe termen scurt în diverse moduri. În special, politica monetară nu este legată de existenţa unei anumite rate de referinţă. Acesta este şi cazul Băncii Naţionale a Elveţiei. Prin urmare, eliminarea Libor nu va afecta politica noastră monetară sau capacitatea noastră de a asigura stabilitatea preţurilor".

SNB caută indicatori alternativi de referinţă, inclusiv SARON, rata medie overnight pentru împrumuturile garantate din Elveţia.

În iunie, SNB a păstrat intervalul de variaţie a ratei dobânzii Libor pe trei luni între minus 1,25% şi minus 0,25%, în linie cu estimările analiştilor. De asemenea, rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB a fost păstrată la minus 0,75%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb