Dezastru, dar la statistică stăm bine

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 20 mai 2009

Activitatea sectorului de cons­trucţii din România a crescut, în martie, cu 1,7% faţă de februarie, fiind a treia creştere din Uniunea Europeană (UE), a anunţat, ieri, Eurostat. În termeni anuali, lucrările de construcţii din ţara noastră s-au diminuat cu 2,8%. Astfel, din străinătate, sectorul construcţiilor din ţara noastră stă foarte bine din punct de vedere statistic, dar în realitate se confruntă cu probleme foarte mari. Investiţiile noi în infrastructură lipsesc cu desăvârşire, iar multe lucrări în continuare nu dispun de suficiente fonduri. Piaţa imobiliară este blocată, constructorii încă mai au foarte mulţi bani de recuperat de la stat şi au făcut deja disponibilizări.

Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), ne-a declarat: "Creşterea din martie faţă de februarie se explică prin faptul că vremea s-a mai încălzit şi au fost reluate lucrările pentru unele obiective începute anul trecut. De asemenea, criza a afectat construcţiile din România încă de la finele anului trecut, dar a coincis cu vremea rece. Cred că dezastrul din construcţii se va reflecta, statistic, abia din aprilie - mai. În această perioadă, sectorul de cons­trucţii duduia în anii trecuţi. În această perioadă din 2009, abia au fost aprobate bugetele instituţiilor publice, care nu au fonduri pentru lucrări noi".

Domnia sa susţine că dacă vor fi bani pentru investiţii noi, lucrurile vor începe abia în toamnă. Nici fondurile europene contractate nu se simt în economie, pentru că nu au început lucrările propriu-zise. Cu puţin noroc, tot toamna va veni şi cu execuţia acestor investiţii. Adriana Iftime apreciază că, în aceste condiţii, sectorul construcţiilor ar putea avea, în cel mai optimist caz, o creştere de maxim 5%.

Dacă anul se va încheia fără prea multe investiţii noi şi fără derularea grosului contractelor din fonduri europene, piaţa construcţiilor se va confrunta cu o scădere dramatică, zeci de mii de disponibilizaţi şi sute de firme falimentare. PSC este total nemulţumit de reacţia autorităţilor în plină criză, care nu au luat măsuri concrete de susţinere a economiei. Constructorii cred că anunţul guvernanţilor cum că în aprilie economia şi-a mai revenit puţin este doar un slogan electoral.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb