Activitatea sectorului de construcţii din România a crescut, în martie, cu 1,7% faţă de februarie, fiind a treia creştere din Uniunea Europeană (UE), a anunţat, ieri, Eurostat. În termeni anuali, lucrările de construcţii din ţara noastră s-au diminuat cu 2,8%. Astfel, din străinătate, sectorul construcţiilor din ţara noastră stă foarte bine din punct de vedere statistic, dar în realitate se confruntă cu probleme foarte mari. Investiţiile noi în infrastructură lipsesc cu desăvârşire, iar multe lucrări în continuare nu dispun de suficiente fonduri. Piaţa imobiliară este blocată, constructorii încă mai au foarte mulţi bani de recuperat de la stat şi au făcut deja disponibilizări.
Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), ne-a declarat: "Creşterea din martie faţă de februarie se explică prin faptul că vremea s-a mai încălzit şi au fost reluate lucrările pentru unele obiective începute anul trecut. De asemenea, criza a afectat construcţiile din România încă de la finele anului trecut, dar a coincis cu vremea rece. Cred că dezastrul din construcţii se va reflecta, statistic, abia din aprilie - mai. În această perioadă, sectorul de construcţii duduia în anii trecuţi. În această perioadă din 2009, abia au fost aprobate bugetele instituţiilor publice, care nu au fonduri pentru lucrări noi".
Domnia sa susţine că dacă vor fi bani pentru investiţii noi, lucrurile vor începe abia în toamnă. Nici fondurile europene contractate nu se simt în economie, pentru că nu au început lucrările propriu-zise. Cu puţin noroc, tot toamna va veni şi cu execuţia acestor investiţii. Adriana Iftime apreciază că, în aceste condiţii, sectorul construcţiilor ar putea avea, în cel mai optimist caz, o creştere de maxim 5%.
Dacă anul se va încheia fără prea multe investiţii noi şi fără derularea grosului contractelor din fonduri europene, piaţa construcţiilor se va confrunta cu o scădere dramatică, zeci de mii de disponibilizaţi şi sute de firme falimentare. PSC este total nemulţumit de reacţia autorităţilor în plină criză, care nu au luat măsuri concrete de susţinere a economiei. Constructorii cred că anunţul guvernanţilor cum că în aprilie economia şi-a mai revenit puţin este doar un slogan electoral.