Îndelung anunţata dezbatere a candidaţilor la alegerile prezidenţiale de duminică - dezbaterea organizată de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj în parteneriat cu Digi 24 a fost anunţată în urmă cu 45 de zile - s-a dovedit un fiasco, din cauza lipsei candidaţilor PSD şi PNL - Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, dar una în care Ludovic Orban a luat caimacul, iar Mircea Geoană s-a opărit din nou cu vizita sa din primăvara anului 2009 de la Moscova.
După ce a salutat pe toată lumea din platou, cu excepţia lui Geoană, Ludovic Orban a anunţat senin că se retrage din cursa prezidenţială şi că până sâmbătă dimineaţă, la ora 7, va face campanie pentru candidata USR, Elena Lasconi, invitându-şi propriul electorat să o crediteze pe aceasta pentru accederea în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale. Trecând dincolo de faptul că procentul pe care fostul preşedinte al PNL îl aduce Elenei Lasconi este unul infim, care nu prea contează în calculele pentru accederea în turul II, gestul lui Orban s-a dorit a fi mai mult o lovitură de imagine, la o oră în care audienţa TV este de obicei la cote ridicate, un gest calculat, care ar fi fost derizoriu dacă ar fi fost anunţat într-o simplă conferinţă de presă aşa cum i-a transmis George Simion, candidatul din partea AUR. Este de văzut însă dacă anunţul lui Ludovic va ajunge la toţi votanţii săi, deoarece, aşa cum a precizat Kelemen Hunor, candidatul din partea UDMR, buletinele de vot sunt deja tipărite, iar pe ele apare şi numele lui Orban, ceea ce ar putea crea confuzie duminică la urne printre susţinătorii acestuia care ar putea să se întrebe cum s-a retras din moment ce apare pe buletinul de vot şi, în final, să aplice ştampila "Votat" chiar pe el în loc să se oprească la primul nume de pe foaia cu pricina, adică la Elena Lasconi.
În ceea ce îl priveşte pe Mircea Geoană, acesta pare vizibil incomodat de întrebarea obsesivă "Ce ai căutat, domne, la Moscova în primăvara lui 2009?". Chestionat de un jurnalist de la Digi 24 cu privire la scopul şi durata vizitei şi calitatea în care a fost prezent, întrebare care i-a adus un zâmbet fericit pe buze lui George Simion, Mircea Geoană a răspuns: "Mai bine merg eu la Moscova decât să vină rusul aici şi să nu mai plece aşa cum s-a întâmplat cu zeci de ani în urmă. Am fost la Moscova în 2009 în vizită privată, exploratorie, în calitate de candidat la Preşedinţia României, unde am discutat cu un consilier al preşedintelui rus de atunci, Dmitri Medvedev".
Prin răspunsul său, Geoană nu şi-a dat seama că îşi face rău sau poate că a urmărit ca o parte din rusofilii din spatele lui George Simion şi al Dianei Şoşoacă să îl privească cu simpatie şi eventual să îl voteze, pentru că el, ditamai candidatul PSD la prezidenţialele din 2009, s-a dus la Moscova, cu mai bine de jumătate de an înainte de alegeri, ca să obţină... ce? Asta nu ne-a mai precizat domnul Mircea Geoană, dar contracandidaţii domniei sale l-ar putea acuza că s-a dus să obţină aprobarea candidaturii sale şi să îi asigure pe ruşi că din postura de preşedinte al României, nu îi va deranja prea tare.
• Mircea Geoană sugerează Ucrainei să cedeze teritorii pentru accederea la NATO şi UE
Numai că Geoană a căutat să ia lumină de la Medvedev, cel care de doi ani încoace ameninţă inclusiv România cu represalii pentru că sprijină cu echipamente militare şi muniţie Ucraina în conflictul cu Federaţia Rusă, prin care armata ucraineană îşi apără propriul teritoriu naţional.
Mai mult, chestionat în legătură cu o eventuală soluţie de încetare a conflictului din Ucraina, Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, a dat din nou cu bâta în baltă sau a călcat în străchini afirmând că el militează pentru un tratat de pace, prin care, dacă Ucraina va fi constrânsă să cedeze teritoriul ocupat ilegal de Federaţia Rusă, să primească libertatea de a adera la Uniunea Europeană şi NATO, pentru că acesta este interesul suprem al statului respectiv în faţa agresiunii permanente din partea Moscovei.
Afirmaţia lui Geoană a îngrozit-o pe Elena Lasconi care a replicat imediat că nu şi-ar dori ca fostul secretar general adjunct al NATO să devină preşedintele ţării şi Rusia să atace România cu acesta la butoane, pentru că el ar ceda din teritoriul României numai ca să facă pace.
Susţinătorii lui Geoană ar putea să spună că propunerea lui nu reprezintă o noutate, atât timp cât România a renunţat la nordul Bucovinei, sudul Basarabiei şi insula Şerpilor prin tratatul încheiat cu Ucraina, tratat care a fost o condiţie pentru primirea noastră în NATO. Numai că ţara noastră este semnatară a Acordurilor de la Helsinki din 1 august 1975 şi, conform acestora, recunoaşte graniţele existente în momentul semnării acestor documente. Or, în acele acorduri teritoriile româneşti respective apăreau ca aparţinând Ucrainei care era încorporată URSS.
În cazul de faţă, Federaţia Rusă a încălcat teritoriul altui stat cu care avea tratat prin care recunoştea graniţele respective şi nu a făcut-o doar o dată, ci de două ori: prima dată în februarie 2014 când a invadat şi anexat Crimeea şi a produs tulburări în regiunile Luhansk şi Doneţk, şi a doua oară în februarie 2022 când a invadat Ucraina şi a anexat cele două regiuni menţionate mai sus.
De aceea, propunerea de pace a lui Geoană este una ilară, care nu poate fi luată în considerare de niciun stat suveran şi independent din lumea democrată, pentru că nu se bazează pe niciun argument juridic valabil şi deoarece nu ar fi acceptată de autorităţile de la Kiev, o impunere a acesteia riscând să crească gradul de insecuritate în întreaga Europă de est.
Acestea ar fi elementele principale ale dezbaterii prezidenţiabililor de la care au lipsit Ciolacu şi Ciucă. În rest, am constatat că Elena Lasconi are carenţe grave cu privire la atribuţiile preşedintelui ţării privind politica externă, în special pe relaţia cu NATO, că George Simion încă nu ştie că heterosexual înseamnă un bărbat care este atras de femei, că Kelemen Hunor pozează în vocea raţiunii, care însă e prea apropiată de social-democraţie, şi că fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, deşi oferă prestanţă, a rămas cu sechele din aventura politică pe care avut-o la PSD şi PMP.
În aceste condiţii, noi cu cine votăm?
Opinia Cititorului