Aspiranţii la fotoliul de primar general al Capitalei nu au reuşit să-i scoată, ieri, din casă pe bucureşteni. Alegerile au înregistrat, potrivit analiştilor, cea mai slabă prezenţă la vot de după 1989. Apatia manifestată de electorat în ziua alegerilor a caracterizat de fapt întreaga campanie electorală. Perioada scurtă pe care candidaţii au avut-o la dispoziţie ca să-şi facă publică oferta electorală, dar şi evenimentele din ultimele zile au aruncat într-un con de umbră miza alegerilor pentru funcţia de primar general al Capitalei. Ieri, ochii întregii ţări au fost aţintiţi înspre Vatican, unde mii de credincioşi îl plîngeau pe Papa Ioan Paul al II-lea. Săptămîna trecută, un alt eveniment mediatic a acoperit în totalitate pregătirea zilei de 3 aprilie. Dispariţia celor trei ziarişti în Irak a confiscat ratingul tuturor emisiunilor electorale.
Nici măcar candidaţii sau staff-ul lor de campanie nu şi-au manifestat interesul pentru urmărirea alegerilor. Principalele partide contracandidate, Alianţa PNL-PD şi PSD, nu au comandat nici un sondaj la ieşirea de la urne, astfel că abia astăzi vom afla dacă vom avea parte de un tur doi sau nu. De asemenea, sediile de campanie ale peţitorilor favoriţi ai Primăriei Capitalei erau pustii. Acuzaţiile reciproce sau vînzoleala obişnuită din ziua de alegeri nu s-au resimţit mai deloc ieri.
Cu toate acestea, candidatul Alianţei D.A., Adriean Videanu, şi cel al PSD, Marian Vanghelie, se vor întîlni cel mai probabil, iar, peste două săptămîni, la un nou scrutin electoral.
Concertele organizate de Marian Vanghelie se pare că au stîrnit mult mai mult interesul decît alegerile în sine, iar susţinătorii lui Adriean Videanu nu au făcut nici un efort să mobilizeze electoratul. Alianţa D.A. a considerat că este suficientă afişarea culorii portocalii, culoare cu care Traian Băsescu a cîştigat preşedinţia, pentru ca Primăria să fie adjudecată din primul tur.
• Sediile de campanie părăsite pînă spre seară
Linişte şi pace la sediul de campanie al Partidului Democrat, din strada Modrogan. Alegerile nu păreau să suscite interesul sub nici o formă. La ora 15, abia era amenajată camera de protocol pentru conferinţa de presă. În lipsa exit-pollurilor, prezenţa ziariştilor părea chiar să-i surpindă pe cei din sediu: "Ştim că va fi o conferinţă de presă, însă nu putem să va spunem la ce oră. Reveniţi după 2-3 ore", ne-a îndemnat Sorin Toader, consilier parlamentar. Aşadar linişte. Campania electorală a trecut aproape neobservată, iar mult-aşteptata zi de confruntare nu a ieşit din tipar nici la sediul PD.
Nici la sediul de campanie din Bulevardul Regina Elisabeta al PSD nu se auzea nici un zgomot. Nici măcar ziariştii nu s-au adunat ca altă dată, la sediul organizaţiei PSD Bucureşti. Curiozitatea presei s-a stins imediat după ce candidaţii şi-au exercitat, în cursul dimineţii, dreptul de vot.
• Activitate la BEM. PSD reclamă, Alianţa PNL-PD tace
Cu toate acestea, Partidul Social Democrat a depus 18 contestaţii, dintre care cele mai multe au fost depuse la Biroul Electoral Municipal. În una dintre acestea, PSD acuză postul de televiziune Realitatea TV pentru un reportaj realizat în sectorul 5. În consecintă, reprezentanţii BEM au trimis contestaţia la CNA motivînd că reclamaţia nu intră în competenţa lor. Pe lînga acestea, la BEM au mai fost semnalate nereguli la cîteva secţii de votare. La una din secţii, de exemplu, i-a fost dat unui cetăţean un buletin deja stampilat. La secţia 705 au fost descoperite probleme în legătură cu lista care a însoţit urna mobilă, deoarece pe ea s-au înscris mai puţine persoane decît au votat.
Pesediştii au semnalat, de asemenea, că în sectorul 5, Aliana D.A. ar fi îmbrăcat cabinele de vot în draperii portocalii. Astfel, partidul aflat acum în Opoziţie a preluat tema Alianţei PNL-PD de la alegerile din toamnă. Alianţa, însă, se pare că nu a depus ieri nici o contestaţie la BEM.
Pîna la ora 17 au votat doar 16,29% din bucureşteni, în condiţiile în care anul trecut, pîna la aceeaşi oră, votaseră 28,21%. Pe sectoare, situaţia era următoarea: 19,34% în sectorul 1; 16,74% în sectorul 2; 13,96% în sectorul 3; 15,49% în sectorul 4; 15,15% în sectorul 5 şi 17,95% în sectorul 6.