Dezolarea lui Scholz se întinde peste o Germanie tot mai bolnavă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 martie

Călin Rechea

Publicaţia germană de orientare conservatoare Tichys Einblick (TE) a publicat recent opiniile unor cititori, care au fost rugaţi să-şi asume rolul de "reporteri ai declinului".

"Partidul stat şi politicienii săi profesionişti concep neobosit reglementări noi, absconse şi absurde, acţionează ca nişte baroni ai jafului şi distrug economia", se arată în introducerea articolului, în timp ce "încearcă să ne convingă că ne doresc numai binele".

Autoarea subliniază că "este deprimant şi înfricoşător când priveşti în jur", iar "cei care nu se resemnează, care încearcă să se salveze, nu ştiu cum va arăta ziua de mâine".

Prima relatare vine, în mod neaşteptat, din Canada, de la un german care s-a stabilit acolo de mai bine de 30 de ani. "Ceea ce se întâmplă în Germania se întâmplă şi aici", scrie acesta şi deplânge faptul că "o ţară odată prosperă şi binecuvântată cu resurse naturale este acum împinsă către distrugere". În opinia sa, datoriile masive, atât publice cât şi private, copleşesc ţara.

Cea mai deprimantă relatare vine de la Joachim Buch, un tipograf care a deţinut, timp de 25 de ani, un studio de design grafic. Măsurile adoptate de autorităţi în timpul pandemiei a dus la dispariţia a 85% dintre clienţi.

Domnul Buch a fost nevoit să-şi schimbe meseria şi s-a angajat într-un atelier de prelucrare a metalelor ca stagiar. Acum, după trei ani, situaţia angajatorului său este tot mai dificilă, pe fondul scăderii comenzilor şi a creşterii puternice a ratei de îmbolnăvire a personalului.

Deşi a depăşit 60 de ani, Joachim Buch nu se gândeşte la pensie ci la "dezvoltarea abilităţilor tehnice şi manuale", deoarece "în vremurile care vor veni, va trebui să faceţi din nou o mulţime de lucruri singuri, în primul rând pentru că s-ar putea să nu mai fie piese de schimb disponibile sau să nu vă mai puteţi permite serviciul".

Aşteptările sale sunt deosebit de sumbre. "Cred că majoritatea oamenilor nu au realizat încă amploarea a ceea ce se apropie", scrie domnul Buch pentru TE şi declară apoi că vede "revolte la orizont când oamenii vor realiza dimensiunea epică a mizeriei şi vor fi afectaţi direct".

Un cunoscut al său, care încă lucrează pentru Bosch, i-a spus că se aşteaptă "să fie lovit de următorul val". Apoi Joachim Buch mai subliniază că presa raportează foarte puţin despre miile de companii mici şi mijlocii care îşi reduc activitatea şi concediază angajaţi. În cartierul său a observat că patru firme au fost închise, iar multe dintre firmele rămase mai angajează doar muncitori temporari.

"Asta înseamnă că angajaţii nu îşi mai pot face planuri de viitor şi nici nu poate fi vorba despre cumpărarea unei case sau întemeierea unei familii", mai arată Buch.

Un alt cititor spune că lucrează ca manager în cadrul unui lanţ de magazine cu produse organice. "De aproape un an se fac ajustări de preţuri o dată pe săptămână, toate doar în sus", scrie Paul Soner. Cu doar o lună în urmă, lanţul de magazine avea şi o ofertă pentru prânz, dar totul s-a oprit după falimentul brusc al furnizorului. Tot mai mulţi furnizori au ieşit din afaceri, iar rafturile sunt tot mai goale, în special pentru carne şi produsele din carne.

Conform instrucţiunilor primite de la conducere, clienţii sunt întâmpinaţi tot mai des cu mesaje de genul "Din păcate nu putem oferi întreaga gamă în acest moment din cauza războiului de agresiune al Rusiei. Vă rugăm să fiţi înţelegători". În aceste condiţii, numeroşi angajaţi îşi caută alte locuri de muncă, după cum mai scrie Paul Soner, care se află în aceeaşi situaţie.

"Este ironic faptul că politica economică verde este aceea care îngenunchează magazinele ecologice", îşi încheie cititorul TE relatarea.

O altă cititoare a prezentat pe scurt modul în care o farmacie din Berlin a dispărut fără niciun anunţ prealabil, fără motiv, fără justificare.

În aceeaşi categorie intră şi lista de anunţuri trimisă TE privind închiderea unor firme cu vechime din Aachen, după 40, 50 sau peste 60 de ani de activitate neîntreruptă.

Cititorul N. Anton subliniază că politica guvernului este îndreptată împotriva intereselor clasei de mijloc, în condiţiile în care "politicile bazate pe ideologie duc la sărăcirea claselor de jos şi de mijloc". Aici s-a ajuns şi prin creşterea deliberată a preţurilor energiei, prin impunerea unui număr tot mai mare de taxe, iar efectele în lanţ la nivelul economiei naţionale au împins tot mai mulţi cetăţeni dincolo de pragul sărăciei.

Articolul din Tichys Einblick se încheie cu experienţa personală a autoarei, care a primit recent un mesaj de la firma unde a plasat o comandă online cu mai multe luni în urmă.

"Vremurile extraordinare forţează adoptarea unor măsuri extraordinare", se arată în mesajul prin care i se aduce la cunoştinţă că firma a intrat în insolvenţă, bunurile comandate nu pot fi livrate şi banii trimişi deja nu pot fi returnaţi. Singura opţiune oferită clientului este înscrierea la masa credală.

Pe marginea articolului din Tichys Einblick, cititorii şi-au prezentat propriile experienţe. Un rezident din Kiel, capitala landului Schleswig-Holstein, scrie că jumătate din spaţiile comerciale din centru sunt goale, ca rezultat al politicilor adoptate de autorităţile locale.

Aria de interdicţie a accesului automobilelor a fost extinsă tot mai mult, pentru a face loc aleilor pietonale şi pistelor de biciclete. Cetăţenilor li s-a promis că vor ajunge în centru cu transportul în comun, însă acesta este caracterizat drept un dezastru de cititorul TE, în condiţiile în care "autobuzele nu circulă regulat şi biletele sunt foarte scumpe", iar "în ultima perioadă au fost anulate tot mai multe curse".

În faţa numeroaselor articole din presa naţională şi internaţională în care Germania este descrisă drept "omul bolnav al Europei", Christian Lindner, ministru de finanţe în guvernul condus de Olaf Scholz, a declarat recent că "Germania nu este bolnavă, este doar obosită".

Din păcate, Germania este tot mai bolnavă, aşa cum o arată statistici preluate în presa locală, dar şi în cotidianul britanic The Telegraph.

Conform datelor de la DAK Gesundheit, una dintre cele mai mari companii de asigurări de sănătate din Germania, fiecare german a lipsit în medie 20 de zile de la serviciu în 2023, după cum scrie Die Welt.

Datele oficiale ale Biroului Federal de Statistică (Destatis) arată o durată medie a concediului medical de 15 zile în 2022 şi de 11,2 zile în 2021 şi 2020. Mai mult, Destatis prezintă şi o structură "interesantă" a vânzărilor retail: în timp ce volumul total înregistrează scăderi anuale de peste doi ani şi jumătate, vânzările farmaciilor s-au angajat pe o traiectorie susţinută de creştere.

Datele de la DAK mai arată că bolile respiratorii, cum ar fi răcelile, bronşita şi gripa, au fost principalul motiv pentru numărul mare de zile de concediu medical, însă a fost înregistrată şi o creştere semnificativă a bolilor psihice.

O analiză a Asociaţiei Germane a Companiilor Farmaceutice (VFA, Verband Forschender Arzneimittelhersteller) arată că în Germania au fost pierdute 158 de milioane de zile lucrătoare din cauza concediilor medicale în 2022. Un nivel similar în 2023 a condus la pierderi economice de circa 26 de miliarde de euro, corespunzătoare unei influenţe negative de 0,8 puncte procentuale asupra Produsului Intern Brut, care au determinat intrarea celei mai mari economii din zona euro în recesiune.

În studiul de la VFA se mai arată că "rata de îmbolnăvire în Germania a fost printre cele mai ridicate din lumea dezvoltată, depăşind nivelurile din Canada, America, Suedia şi Australia".

Aceasta este Germania, cea mai mare economie a Europei. Este condusă de politicieni iresponsabili, orbiţi de o ideologie profund distructivă şi gata să susţină o Comisie Europeană de aceeaşi natură.

În aceste condiţii, viitorul Europei şi al Germaniei nu poate fi decât luminos, cel puţin până la lăsarea întunericului.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. "Publicaţia germană de orientare conservatoare Tichys Einblick (TE)":-)...ce fituica o fi si asta ca nu am mai auzit de ea:-)

    1 Bild 1,150,181  

    2 Süddeutsche Zeitung 361,507  

    3 Frankfurter Allgemeine 254,263 

    4 Die Welt 165,686

    5 Handelsblatt 130,864 

    1. Ceea ce numesti tu "fituica" publica opiniile unor cititori.

      Ar fi trebui sa aiba o audienta mai larga? 

      De ce? 

      Ca sa dea mai multa greutate opiniilor cititorilor?

      Esti caraghios. 

      Ne-am obișnuit cu rubrica apocalipsa occidentului.

      Neîncadrându- se geografic, mărețele imperisii, Sovietic și Ținez, decad în liniște. 

    "Aria de interdicţie a accesului automobilelor a fost extinsă tot mai mult, pentru a face loc aleilor pietonale şi pistelor de biciclete":-)...si asta este prezentat ca un lucru rau, sa ai alei pietonale si piste de biciclete:-)...mai bine masini, poluare, noxe, zgomot, accidente:-)

    1. Deobicei cel mai scurt drum este cel drept, in multe cazuri se polueaza mai mult, doar pentru ca trebuie ocolit ceva, drumul este sens unic. Probabil trebuie regandit toata infrastructura, trebuie redus distantele intre locul de munca, magazine, scoala si CASA, care se poate interpreta si ca o limitare a circulatiei libere din pacate. Cand eram copil 90% dintre copii mergeau pe jos la scoala, chiar si la gradinita mergeam singur cand eram in grupa mare. Acest lucru este imposibil acum, aproape fiecare copil este dus la scoala cu masina, la munca se merge cu masina, cumparaturile se fac in centre aflate la capatul celalalt din oras, multi oameni cu stare materiala mai buna s-au mutat in satele apropiate de marile orase, dar in fiecare zi fac naveta in oras, stau cate 1-3 ore trafic, merg in aproape fiecare sfarsit de saptamana in city break-uri , de multeori orii zeci de ore ca sa ajunga la destinatie, etc. generand astfel poluare.

      Pai s-a regandit, s-a propus conceptul, “Orasul in care totul sa fie la 15 minute mers pe jos” si au inceput toti sa urle ca cineva vrea sa le ia masinile:-)

      Asa e la voi in mujicia:-)? Ne spui cum e in gulag-urile din Siberia:-)?

    Conductele explodate Nord stream sunt numai expresia materiala a politicii de supresie a intereselor europene comandate din grupul tarlor care (nu e ironic?!) era constituit sa apere tarile avansate! Sigur ca exista imediat efecte daca tarile acesta isi autoimpun :sa nu mai foloseasca gaz metan, sa nu mai importe petrol, sa nu mai exporte in China, sa piarda imense piete si active in tari uriase din est. Toate acestea sunt efectele economice de la schimbarea brusca a macazului politico comercial, sa nu si inchipuie romanii ca numai noi vom fi scutiti de consecintele de tipul asta!. Criza impusa de susin jos se propaga.

    1. Erau sursă de șantaj putlerist. Nu există niciun efect, Rusia nu va mai vinde gaze in Europa.

      Le vinde in alte tari iar acele tari trimit ele gazele lor in Europa, vezi de drum...

    Eu citesc ziarele germane și zilnic se plâng firmele ca nu găsesc angajați calificați sau necalificați,ce i drept prețurile au crescut și salariile stagnează plus șomerii nemți nu doresc să facă muncile făcute de cei care vin din Europa de Est, mulți stau pe ajutorul social, așa numitul Bürgergeld care a fost majorat de actualul guvern și acolo sunt multe discuții, fiindcă ăștia care primesc Bürgergeld sunt acuzați că locuri de munca există dar nu doresc să lucreze și trăiesc pe ajutor,problemele sunt complexe,multe firme mici și mijlocii dau faliment,clasa de mijloc se restrânge iar cei care devin șomeri pot găsi ușor loc de muncă dar la salarii mai mici deci nu vor mai face parte din clasa de mijloc, oricum pentru români este foarte rentabil să vină în Germania, și să obțină cetățenia germană,mai ales acum când procedura s a simplificat, poți obține cetățenia între 3-5 ani,plus Germania va fi printre primele țări care pe termen mediu va introduce venitul universal garantat, având în vedere ca capitalismul se va prăbuși în curând, ați văzut ce este în Canada sau SUA? Situația este mult mai dramatică din punct de vedere social decât în Germania,intrați pe YouTube și veți vedea sute de filmulețe despre săracii din America de nord deci lăsa ți mai moale cu Germania, Germania este un stat social care nu lasă oamenii să moare de foame cum este de ex în România ,unde milioane de vârstnici și copii săraci fac foamea

    1. Pai de asta nu gasesc angajati, ca nu mai poti sa-ti asiguri un nivel de subzistenta dintr-un salariu minim, iar drama asta e peste tot si tine de putreziciunea bolnava a capitalismului.

      Pentru ce sa-i ceri unui om sa munceasca daca nu-si poate permite din salar un acoperis deasupra capului si un blid de mancare? Adica nu e mai rau ca in sclavagism ? ?? 

      Si cine sau ce il impiedica pe respectivul sa fie patron? Statul i-a asigurat accesul la invatamant…acum ca tu ai baut cerneala la scoala, este treaba ta. Statul nu are obligatia sa-ti asigure loc de munca

      Daca toata lumea este patron, atunci cine mai lucreaza?

      În Germania din 2018 există o lege care stipulează ca statul prin Arbeitsamt trebuie să asigure loc de muncă la orice cetățean care dorește să muncească, Arbeitsamt este un fel de AJOFM de la noi dar mult mai eficient,apoi nu e vorba ca trebuie să dispare patronii sau cu toții trebuie sa devină patroni,este vorba ca sistemul trebuie să devină uman și veniturile realizate de societate împărțite corect deci trebuie introdus un venit universal garantat in sumă decentă și dreptul fiecărui cetățean la o locuință, ăstea sunt drepturi umane minime ca societatea să nu devină o junglă și oamenii să nu devină animale in max douăzeci de ani șomajul va fi vreo 30 la sută,nu toți oamenii vor avea de lucru deci sistemul capitalist trebuie reformat profund sau va fi înlăturat de furia maselor,peste 60 la sută din tinerii americani se declară anticapitaliști,oare de ce? uitată numai pe YouTube la miile de filmulețe care înjură și desființează sistemul capitalist, comparând cu sistemul sclavagist, wage slavery, și asta e începutul

    ...

    "Germania, ECONOMIC, tot mai bolnavă",

    si Germania da peste 50 % din fondurile UE, 

    si palteste si cca.1 miliard euro/luna Ucrainei, 

    slava ukri

    naspa de tot ptr. economia UE 

    1. Rusnacia ta avea toate motivele să prospere. Abia în 2022 a fost clar că Germania a pompat bani într-un regim kaghebist cleptocratic.

      Dar pe cine intereseaza Rusnacia ta,

      cand Europa e in recesiune economica grava 

    portalul turcic Ragastan publica dezvaluiri ca urechea are la fel de multe idei ca mana cu care scrie si la care daca adaugi inca 2 abia ajungi la un total de 2.

    Multumesc autorului!

    Realitatea germana este prezenta si in Romania. 

    Daca ne uitam la nr de firme inchise, in insolvente etc

    Sa ne pregatim pentru solutia lui Boc.....minus 25% din salariile bugetarilor, DAR f probabil va fi depasit 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb