Diaconescu (PMP) dă drept "categorică" unirea României cu Republica Moldova

V.B.
Politică / 13 august 2014

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a declarat ieri că reunificarea ţării noastre cu Republica Moldova se va realiza "categoric", pentru că "un popor nu poate sta separat foarte mult timp", scriu surse din presă.

Domnia sa a explicat, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului (Harghita): "Această apropiere se va realiza prin reunificare. În mod categoric. Un popor nu poate sta separat foarte mult timp, nu este natural pentru o dezvoltare într-un destin al unei naţiuni. Vreau să vă mulţumesc celor tineri şi celor maturi că existaţi. Şi spun acest lucru pentru că s-au făcut eforturi serioase ca un astfel de spirit, astfel de oameni şi o astfel de determinare să nu existe. După părerea mea, deznaţionalizarea, pierderea identităţii naţionale reprezintă acte de genocid şi reprezintă cel mai mare succes pe care dictaturile, la vedere sau modernizate, le pot aplica unui popor".

Politicianul a menţionat că un astfel de deziderat trebuie împlinit atât prin gesturi frumoase, cât şi cu paşi "atenţi", "bine gândiţi", fără a rata niciun fel de oportunitate, punând accent pe interconectarea energetică: "Este obligatorie interconectarea, este obligatoriu ca, din punct de vedere al energiei, românii de dincolo de Prut să se simtă liberi. Este obligatoriu, însă, să vă simţiţi liberi. (...) Întâi de toate, trebuie să doriţi să fiţi liberi. Nicio manipulare din lume nu are putere în faţa libertăţii. E simplu, oameni buni, şi nicio propagandă nu are forţă în faţa dorinţei fiecăruia dintre noi de a ne ruga în limba lui, de a vorbi în limba naţională, de a citi, de a învăţa".

Prezidenţiabilul PMP a opinat că, în contextul actual, Republica Moldova este ameninţată, iar România poate arăta dacă ştie să-i apere pe românii de dincolo de Prut: "Astăzi, datorită dezvoltărilor la Est şi datorită abuzurilor împotriva dreptului internaţional pe care le-a făcut Federaţia Rusă în Ucraina, Republica Moldova este ameninţată. Acum este momentul în care România trebuie să arate dacă ştie să-i apere pe românii de dincolo de Prut. Nu e simplu, dar acum se separă între oameni de stat şi politicieni de duzină. Germanii, în opinia mea, într-un moment de inflexiune istorică (1989-1990), au avut oamenii de stat capabili să-şi conducă popoarele spre destinul lor normal. Cele două categorii de obiective trebuie să fie îndeplinite pentru un obiectiv atât de mare".

Cristian Diaconescu a mai afirmat că, dacă ar fi preşedinte, ar înlătura limita de 5.000 de burse oferite de statul român studenţilor din Republica Moldova: "Cine doreşte să vină să studieze în România este binevenit - punct. Nu văd nicio altă logică, de ce trebuie să limităm şi să stabilim plafoane din acest punct de vedere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb