Diaspora, umilinţă de acasă - milă de la străini

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Politică / 28 mai 2019

Diaspora, umilinţă de acasă - milă de la străini

Plecaţi la muncă, în căutarea unei soluţii pentru viitorul lor şi al celor pe care îi au în grijă, cu acte în regulă sau nu, milioane de cetăţeni încă legaţi de această ţară au simţit, din nou, gustul amar al umilinţei de acasă. Dornici să voteze, un semnal al dorinţei de a se repatria, sute de mii de oameni au stat la cozi uriaşe în Spania, Franţa, Italia, Marea Britanie... pentru că autorităţile au ratat, iarăşi, examenul simplu al organizării unor secţii de votare, în funcţie de realităţile din teren şi nu doar în concordanţă cu nişte date care nu mai reflectă situaţia de fapt.

Dincolo de imaginile grăitoare şi de mesajele oamenilor, autorităţile nu-şi găsesc nicio vină şi au, ca de fiecare dată, explicaţii. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, spune că nu are ce să-şi reproşeze cu privire la organizarea alegerilor europarlamentare şi a referendumului pe justiţie în străinătate şi crede că în zonele unde sunt grupaţi foarte mulţi români nu se poate face faţă prin consulate şi două sau trei circumscripţii, precizând că este nevoie de o nouă legislaţie pentru votul în afara graniţelor: "Am dublat numărul secţiilor de votare. Din punctul nostru de vedere am făcut tot ceea ce a fost posibil pentru a oferi posibilitatea pentru românii din străinătate să îşi exprime opiniile şi preferinţele. În general au mers bine, dar şi în străinătate şi acasă participarea foarte largă însă a contrazis practic toate evaluările pe care le-am avut. De la 30 la sută la peste 50 la sută. Cel puţin la o treime, două treimi din secţiile de votare din străinătate s-a stat la coadă, uneori s-a stat şi la cozi de două ore şi mai bine, dar nu e ceva deosebit că aşa se stătea şi în Bucureşti am văzut, că soţia mea a stat două ore la coadă ca să voteze. La New York am stat 55 de minute să votez. Ne-am atins limitele pe care putem noi să le asigurăm în materie de voturi în străinătate. Sigur sunt şi alte ţări, am trecut pe lângă Ambasada Poloniei, se stătea două ore şi jumătate la coadă. Dar în mod evident în zonele unde sunt grupaţi foarte mulţi români nu poţi să faci faţă prin consulate sau două, trei circumscripţii să satisfaci cererile tuturor".

De aceea, din punctul meu de vedere, este nevoie o nouă legislaţie pentru votul în străinătate, de ce nu şi pentru românii din ţară, indiferent în ce formă, că e vorba de format electronic sau de vot prin corespondenţă. Este nevoie pentru că noi nu avem nici resursele materiale nici umane pentru a acoperi zonele în care există majorităţi compacte între români. Nu putem vorbi de umilinţă când în marea majoritate a locurilor s-a desfăşurat în condiţii ... cu, repet, o presiune foarte mare din cauza participării foarte largi. (...) Nu cred că am ce să îmi reproşez, văd însă nevoia de a găsi o soluţie pentru ca aceste lucruri să nu se mai pună în cârca ministerului de externe şi a ministrului de externe pentru că este total incorect". Pe de altă parte, la mai puţin de 24 de ore de la închiderea urnelor, în jur de 84.000 de cetăţeni au semnat petiţia iniţiată de un membru al Comunităţii Declic, prin care cer demisia ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a găsit şi vinovaţi, afirmând că în diaspora alegerile au fost organizate de ambasade, iar alegătorii au stat la cozi mari în Spania, Italia şi Marea Britanie, unde sunt "ambasadori numiţi de Iohannis şi Cioloş": "În diaspora, alegerile le organizează ambasadele, adică ambasadorii, şi vorbim de trei ţări unde au fost cozi mari: Spania, Italia, Marea Britanie, ambasadori numiţi de Iohannis şi Cioloş, care erau obligaţi să se organizeze, nu astăzi, nu ieri, şi în toate zilele trecute să informeze românii din ţările respective unde sunt amplasate toate secţiile de vot. Pentru că nu ministrul Teodor Meleşcanu trebuie să stea în fiecare ambasadă, ci ambasadorii. S-au făcut mai multe secţii de vot decât au fost până acum, mult mai multe decât au fost şi în 2014 la europarlamentare, şi în 2014 la prezidenţiale, şi decât au fost la referedumul din 2018. Deci nu poate să spună cineva că Guvernul în ansamblul lui a decis să fie cozi în diaspora, Guvernul a făcut tot ce i s-a cerut de către ambasade, unde au solicitat să fie înfiinţate secţii de vot acolo s-au înfiinţat, din câte am aflat nu a existat nicio solicitare din vreo ţară unde să nu se fi înfiinţat, aşa cum au cerut ambasadele".

Trataţi cu explicaţii nefolositoare din ţară, oamenii care au stat la cozi cu orele au avut parte de mai multă înţelegere de la autorităţile din locurile unde muncesc. Primarul din localitatea olandeză Diemen, Erik Boog a fost revoltat de situaţia românilor din oraşul său şi chiar a încercat să intervină pe lângă autorităţi, fără succes, pentru ca toată lumea să poată vota: "Dreptul democratic la vot este un drept foarte important. Toată lumea trebuie să poată folosi acest drept democratic. De aceea am acceptat ca Diemen să găzduiască o secţie de votare, organizată de autorităţile române, astfel încât românii din Olanda să poată vota pentru alegerile europene şi un referendum împotriva corupţiei. Aceste alegeri au avut loc duminică. În Olanda au existau doar trei municipalităţi în care românii puteau vota. De asemenea, au existat prea puţine facilităţi şi persoane pe secţii de votare pentru a organiza alegeri bune. Drept urmare, românii au trebuit să stea în picioare timp de ore pentru a-şi da votul şi chiar mai rău: mulţi oameni nu au putut vota după ce secţiile de votare au fost închise, chiar dacă stăteau la coadă de ore, uneori chiar şi de opt ore! Scandalos! Legea română prevede că numai persoanele care sunt prezente la secţia de votare au voie să voteze după închidere, şi nu pe cei care sunt încă la coadă. În plus, autorităţile române nu au acceptat ca secţiile de votare să rămână deschise mai mult timp". Mai inventive, autorităţile locale din Munchen au găsit o soluţie, astfel încât toţi românii care au stat la coadă la Consulat pentru a putea vota să o poată face. Poliţia a construit un perimetru din garduri în jurul votanţilor, aceştia fiind consideraţi pe teritoriul Consulatului. Situaţii similare s-au înregistrat în secţii de votare din Spania, unde autorităţile locale au împins oamenii în secţiile de votare, astfel încât să-şi poată exercita opţiunea. La fel s-a procedat şi la Bruxelles. Mulţi români, însă, nu au putut vota, în ciuda implicării autorităţilor din ţările în care s-au aflat.

Dezamăgirea de după această nouă umilinţă este uriaşă, iar aceasta este pe cale să se transforme într-o nouă revoltă, organizată pe ...Facebook. Câteva mii de oameni au confirmat online că vor participa la evenimentul "Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, toţi în Piaţa Victoriei", la doar câteva ore de la închiderea urnelor şi numărul acestora este în creştere.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu cere scuze românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. El spune că a dispus anchete în ţările unde au fost "situaţii regretabile" şi anunţă că a cerut o analiză pentru a se găsi soluţii privind dezvoltarea unui sistem de votare adaptat nevoilor diasporei.

Teodor Meleşcanu a transmis, aseară, conform news.ro: "Doresc să-mi exprim regretul şi să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să-şi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfăşurat în condiţii bune sau satisfăcătoare".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Stimate domnule Melescanu,

    la sectia de votare 124 Offenbach. a fost bataie de joc, Deja de dimineata si pana la pranz coada s a intins pe 500 de metri, cu altercatii violente intre fortele de ordine si o parte din votanti nemultumiti de lipsa unui concept, a unor elementare norme de igiena si acordare de asistenta medicala sau sprijin politienescAbia de la ora 15 cand situatia iesise de sub control au aparut echipaje de politie, pompieri si de ürim ajutor. Toate aceste servicii pe care sti fi putut sa le evitati prin organizarea unei logistici adecvate se vor reflecta in facturile trimise la consulat de catre firma de paza, politie plus fortele de interventie speciala, echipaj de protectie la cataatrofe a landului Hessen si nu in ultimul rand pentru echipajele de prim ajutor care au asigurat primul ajutor persoanelor care au lesinat si au avut nevoie de perfuzii. Furia oamenilor a atins punctul culminant la ora 21:00 cand seful sectiei a hotarat inchideraea votului, fara macar sa incerce a astepta raspunsul pe care BEC promisese sa ni l dea la cererea de prelungire a programului. Aceasta este extrem de stupid, fiindca bugetul pentru organizarea alegerilor nu se poate sa cuprinda doar softul de verificare a buletinelor, a nevotarii multiple, a buletinelor, stampilelor si containerelor pentru introdus buletinele de vot. Va rog sa ne comunıcatı bugetul alocat pentru sectıa 124 ca sa ıntelegem cum se poate ca un popor care mu este ın stare sa poata vota ın condıtıı decente ısı poate peröıte un mınıstru de exterme de fınetea dumneavoastraCe atı facut cu banıı destınatı alegerılor? Aratatı le oamenılor cat va costa un vot al unuı cetstean roman sı oamenıı vpr ıntelege cat valoreaza pentru dumneavoastra 

    Oare va vrea pe 10 august acasă?

    Ceea ce s-a întâmplat în Munhen e corect? 

    Când ajungi în supermarket, banca ești servit oricât de multă luma ar fi ? 

    Dacă participarea era 90 la sută sau obligatorie cu ce ne impuia capu' domnul Melescanu ?

    Toată lumea știe că avem 5 mil de oameni la Selfi afară mai puțin ăi care ne luminează calea ? 

    8 ORE în cap a durat votul la Manchester. Asta, punând la socoteală O DOZĂ DECISIVĂ DE TUPEU din partea votantului, tupeul de a te băga în fața TFL-iștilor care făceau FIGURAȚIE simulând coada. Abia așa s-a reușit pătrunderea în incintă la finalul zilei, ca să apuci înăuntru atunci când se închidea ușa.

    Forțele de ordine ale organizării de la Consulat au pus umărul stând la intrare ca să nu te lase să intri pe lângă coada falsă, să nu apuci să vezi că, de fapt, LA CABINE NU SE VOTA! 

    Același lucru s-a întâmplat și în România, la secția mea, cu diferența că aici nu erau forțe de ordine care să te oprească. 

    Dacă te prindeai care e manevra, te băgai în față, LA UȘĂ, și observai că în secții nu votează decât 1-2 oameni și foarte rar, iar cei din față doar blocau. 

    Lumea de bună-credință se întorcea de scârba cozii, fără să observe că, de fapt, totul era FIGURAȚIE. 

    Faza când i-am întrebat pe falșii votanți: „De ce stați aici dacă nu intrați?” a fost concludentă: mi-au răspuns că ”Stăm să votăm pe listele suplimentare!”. Ceea ce era FALS, întrucât o doamnă ieșea din când în câd pe hol și striga ”Cine e pentru vot pe listele suplimentare, să intre la oricare dintre secții!”, dar NU SE MIȘCA NIMENI SĂ INTRE LA VOT din falsele cozi de pe hol, care, chipurile, așteptau să voteze pe listele suplimentare! 

    Din când în când se rulau. Plecau din față și se mutau la coada cozii, ca să dea impresia de mișcare a cozii! 

    Asta în timp ce, în secții, cabinele STĂTEAU GOALE, se vota la o singură cabină din cele 5-6, intra câte unul din cei care se duceau în față să vadă ce se petrece și vedeau că, de fapt, nu e nimeni înăuntru. 

    Eu așa am intrat. 

    Probabil că tupeul meu cu care am intrat, le-a lăsat impresia că sunt haștag-rezistent, atunci când responsabilul de sală a strigat fără să mă și întrebe: „Domnul votează la toate!” ????)) 

    Interesant este și că au fost instruiți să vină CU COPIII ÎN BRAȚE, ca să nu fie bruscați să nu se treacă peste ei! Și, da, erau toți aproape cu bebeluși în brațe, în spate, în cap, în cărucior, EXACT CUM AU FĂCUT LA PROTESTE. 

    Deci, dragilor, în cea mai mare parte, cine a apucat să voteze a fost într-una din trei situații: 

    – ori a avut noroc să nu prindă cozile false create de TFL-iști 

    – ori a observat ce se petrecea acolo și a intrat în ei, ca mine 

    – ori s-a săturat de stat, NU a renunțat la vot, a făcut apel la tupeul din dotare și s-a băgat în față! 

    Altfel, plecai acasă liniștit fără să votezi, de scârba cozii. Ceea ce mulți au făcut!

    Organizarea și cei care erau în comisii, reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare, ce au de zis despre faptul că STĂTEAU DEGEABA ÎN TIMP CE LA UȘA ERA BULUC DE INDIVIZI CARE NU SE MIȘCAU DE ACOLO? 

    1. si totusi nimeni nu a impuedicat votarea. La 6 stampile si 2 aparate de scanare nu avea cum sa mearga mai repede cu 3 buletine de vot simultan

      Cozi ar fi existat fara indoiala. Insa, la Munchen, sunt absolut sigur ca situatia a fost agravata de obstacolul pus de #rezist.

      Scanarea singura dura 10-15 secunde dupa care era comunicat un numar in lista pentru ca sa se poata gasi mai usor.

      oamenoii completau declaratie pe proprie raspundere si semnau. Daca vrei detalii pot sa intreb pe cineva

      la Frankfurt a fost coadaUita te pe internet sa vezi masele de oameni. Incerc sa l contactez pe Ionut Plenz , reprezentantul romanilor din Hessen , poate are timp sa va dea foto, ,video si comentariul facut la televiziunea nationala. germana pentru aplanarea situatiei ce sta sa scape de sub.control. Daca nu era el sa coordoneze fortele de ordine, pompieri, prim ajutor, atunci se lasa cu incaierari,. Important e ca nimeni nu a fost ranit, luat in custodie sau strivit de multime. Au fost bineinteles agitatori, altii cu mai mult alcool decat sange in circuit, seara insa la miezul noptii singura paguba de mentionat a fost doar parbrizul unui. baiat care si a lasat masina in parcarea din fata sectiei de votare.

      Foarte interesant. Nu va contrazic. Insa ma intriga chestiunea cu incaierarea. Am fi avut un alt 10 august? De data asta produs de nemti? Probabil ca Malin Bot ar fi fost in stare sa spuna ca Dragnea s-a deghizat in pompier neamt si a venit sa bata votantii rezist.

      dupa ce a facit scandal in sectie ca merge prea incet membrii comisiei l au rugat sa se linisteascaA continuat sa faca galagie, au chemat baiatul din fata usii. Si mai mare scandalAu chemat inca un membru de la firma de paza. Si mai mare tambalauAtunci a venit seful de la security si au vrut sa l dea afara din sectie S-a ımpottıvıt, aruncat pe jos , ıntreg arsenalul showuluı medıatıc. Dupa ce am reusıt sa l potolesc ne am asezat pe banca, ı am spus ca sa se kınısteasca, sa mearga sa voteze sı sa le spuna la oamenı de ce merge asa ıncwt. Ce face hupanul? Incarca pe net cum a fost zgarıat la ımcheıetura maınıı stangı de zıceaı ca e dın Shadows of Greys ıar apoı dıspare ın multıme....

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb