Diferenţele de politică monetară SUA-Europa ridică dolarul

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 octombrie 2014

Diferenţele de politică monetară SUA-Europa ridică dolarul

Indicele care măsoară evoluţia monedei americane faţă de valutele majore este în cea mai lungă perioadă de apreciere din ultimii patru ani

Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară evoluţia monedei SUA faţă de valutele majore din lume, a încheiat, vineri, cea de-a şaptea săptămână consecutivă de creştere, aceasta fiind, pentru dolar, cea mai lungă perioadă de apreciere din ultimii patru ani.

Creşterea de săptămâna trecută a fost determinată de publicarea datelor oficiale privind situaţia de pe piaţa muncii din SUA, care alimentează pariurile pe o viitoare majorare a dobânzii de către banca centrală americană (Federal Reserve - Fed), în vreme ce responsabilii cu poitica monetară din Europa menţin dobânzile la nivel minim şi acordă noi stimulente, date fiind evoluţiile slabe din regiune.

Potrivit datelor anunţate vineri de Departamentul Muncii de la Washington, numărul posturilor noi din economia SUA a crescut cu 248.000 în septembrie, după un avans de 180.000 în august. Analiştii anticipau un plus de numai 215.000.

Totodată, rata şomajului din Statele Unite a coborât la 5,9% luna trecută, de la 6,1% în august. Nivelul din septembrie este cel mai scăzut din iulie 2008 până la momentul actual.

Pe fondul acestor date, indicele Bloomberg Dollar Spot a crescut cu 1,1% vineri, pe piaţa din New York, şi tot cu 1,1% pe întregul interval 29 septembrie - 3 octombrie, ajungând la 1.078,65 puncte - cel mai ridicat nivel de închidere din iunie 2010 până acum. Cele şapte săptămâni de avans pentru acest indice reprezintă cea mai lungă perioadă de creştere din iunie 2010.

Dolarul a câştigat 1,2% vineri, pe piaţa americană, faţă de moneda unică europeană, încheind ziua cu un curs de 1,2516 unităţi/euro. Pe întreaga săptămână încheiată în 3 octombrie, dolarul a urcat cu 1,3% faţă de euro. De menţionat că, săptămâna trecută, euro a coborât până la cursul minim al ultimilor doi ani: 1,2501 dolari.

Avansul dolarului faţă de euro a fost determinat şi de faptul că, joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină dobânda cheie la nivelul minim record de 0,05%, după ce, la începutul lunii septembrie, a recurs la o reducere a acesteia de la 0,15%. În plus, joi, preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că instituţia va cumpăra de la mijlocul acestei luni obligaţiuni de la bănci, iar în ultimul trimestru din 2014 va lansa achiziţiile de ABS-uri. Draghi speră că aceste achiziţii de active, care se vor întinde pe o perioadă de cel puţin doi ani, vor stimula piaţa şi vor sprijini creditarea firmelor mici şi mijlocii.

Dacă evoluţia economiei europene nu permite majorări de dobândă, în SUA sunt aşteptate astfel de măsuri începând de anul viitor. În opinia analiştilor, cifrele privind dinamica pieţei muncii din Statele Unite "vor fi pe placul Fed", care este tot mai aproape de o majorare a dobânzii. Conform pariurilor din piaţă, Fed va majora dobânda la 0,5% sau chiar mai mult până la finele lunii iulie 2015. În prezent, Fed are o dobândă de 0-0,25%, interval pe care îl menţine din 2008, în vederea susţinerii economiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sfideaza criza si asigura-ti un loc de munca cu program flexibil pe viata! Castigi bani învatând pe altii.Lucrezi de acasa. Daca esti chiar si numai curios, pentru detalii trimite textul “Info” la adresa de email: baniadevarati2014@gmail.com

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb