• Creştere anuală de 12% a profitului net, investiţii anuale de 70 milioane lei şi valoare unitară a activului net în creştere cu 20% pe an - sunt obiectivele SIF2 "Moldova" până în 2009
SIF2 "Moldova" doreşte să îşi modifice statutul în sensul diminuării cvorumului necesar întrunirii adunărilor generale ale acţionarilor. Pentru acest lucru însă, este nevoie ca la adunarea respectivă să se prezinte numărul de acţionari prevăzut în actualul statut.
În condiţiile în care 40% din acţiunile SIF2 "Moldova" sunt deţinute de străini (în special fonduri de investiţii) care nu sunt interesaţi să participe la adunările acţionarilor, îndeplinirea condiţiilor statutare este foarte dificilă. Astfel, Sorin Turtoescu, preşedintele SIF "Moldova", cere custozilor şi brokerilor să îşi sfătuiască clienţii să se prezinte la următoarea AGA.
Voci din rândul acţionarilor au cerut preşedintelui SIF2 să ofere ceva în schimbul participării la AGA, cum ar fi, de exemplu, un preţ mai bun al acţiunilor la majorarea de capital pe care compania intenţionează să o realizeze sau eliminarea pragului maxim de deţinere.
Pe lângă apelul pentru participarea la AGA, preşedintele SIF2 a mai prezentat acţionarilor şi strategia companiei până în 2009.
SIF2 doreşte o creştere de 12% pe an a profitului net, potrivit domnului Turtoescu. Profitul net estimat pentru 2007, de 44 milioane lei, a fost depăşit chiar după primele şase luni, în care s-a obţinut un proft de 46 milioane lei. "SIF2 s-a angajat să continue politica de acordare de dividende în paralel cu susţinerea programului de investiţii", a declarat Turtoescu, adăugând că se va lua în calcul şi varianta atragerii de resurse financiare suplimentare prin emisiune de acţiuni.
În ceea ce priveşte investiţiile, SIF2 îşi propune ca acestea să atingă 70 milioane lei anual. În primul semestru au fost făcute investiţii de 33 milioane lei, adică 47% din obiectivul anual. 90% din această sumă au fost plasate în acţiuni. La 30 iunie, din portofoliul SIF-ului făceau parte 281 de companii, împărţite pe domenii după cum urmează: 42,10% - bănci şi asigurări, 18,15% - construcţii maşini, 8,33% - textile. Domnul Turtoescu a mai spus că SIF-ul se va orienta către noi emitenţi, din oferta de privatizare AVAS şi din portofoliul "Fondul Proprietatea", către acţiuni din sectorul energetic şi din cel medical, precum şi către acţiuni listate pe pieţele externe.
De asemenea, societatea îşi mai propune şi o creştere de 20% pe an a valorii unitare a activului net (VUAN).