• ANOFM are datorii la furnizorii de utilităţi de 5,9 milioane lei, însă nu cunoaşte structura acestora: "Cu privire la structura datoriilor către furnizorii de utilizăţi, menţionăm că, momentan, nu se deţin date în acest sens"
• Un blocaj al agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă ar periclita programele de formare şi reconversie profesională şi plata ajutorului de şomaj
• Sindicaliştii avertizează că situaţia este foarte periculoasă în condiţiile în care vor urma disponibilizări masive din sectoarele public şi privat
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), agenţiile judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, riscă să fie debranşate de la anumite utilităţi, din cauza neachitării datoriilor ce depăşesc un milion de euro, potrivit unui document al agenţiei, remis la solicitarea redacţiei, semnat de secretarul general Gheorghe Clement.
Datoriile către furnizorii de utilităţi ale agenţiilor însumează 5,9 milioane de lei, conform sursei citate, însă, paradoxal, instituţia nu cunoaşte şi structura acestora, probabil, din cauză că, încă, nu s-a făcut centralizarea acestora.
"Cu privire la structura datoriilor către furnizorii de utilizăţi, menţionăm că, momentan, nu se deţin date în acest sens", se arată în răspunsul ANOFM, remis redacţiei.
Cu toate acestea, reprezentanţii direcţiei economice a Agenţiei susţin contrariul, precizând că se lucrează la plata acestor datorii şi că au fost înaintate cereri de deschidere de credite către Ministerul Finanţelor Publice.
Conform unor surse, datoriile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă ar fi la furnizorii de căldură, apă, electricitate sau la serviciile de telefonie, însă, momentan, reprezentanţii ANOFM susţin că nu există cereri de executare silită din partea acestor furnizori.
"Nu există cereri de executare silită din partea furnizorilor de utilităţi înregistrate la ANOFM", se arată în documentul citat.
Mai mult decât atât, marţi, a avut loc Consiliul de Administraţie al ANFOM, însă problema debranşărilor de la utilităţi se pare că nu a figurat pe ordinea de zi.
Cel puţin asa susţine Nicolae Creţu, vicepreşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din Româ-nia (CSDR), membru în CA al ANOFM.
Domnia sa ne-a declarat: "Marţi a avut loc Consiliul de Administraţie al ANOFM, însă această problemă nu s-a discutat în cadrul reuniunii. Personal, nu aveam cunoştinţă de aceste datorii la furnizorii de utilităţi. Ba din contră, în cadrul reuniunii, s-au dat asigurări că pentru 2010 perspectivele sunt bune, că sunt bani atât pentru pregătirea profesională, cât şi pentru plata ajutorului de şomaj".
Debranşarea de la utilităţi ar genera un blocaj de proporţii la nivelul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, deosebit de periculos, spun sindicaliştii, în condiţiile în care, foarte probabil, vor urma disponibilizări masive în sectorul public sau în cel privat.
Instituţionalizarea dialogului social şi aplicarea strategiilor în domeniul ocupării şi formării profesionale, precum şi aplicarea măsurilor de protecţie socială a persoanelor neîncadrate în muncă sunt doar câteva dintre sarcinile ANOFM care ar putea fi periclitate de această situaţie.
"În condiţiile în care numărul de şomeri creşte pe zi ce trece, această situaţie se prezintă destul de rău", a încheiat vicepreşedintele CSDR.
• Hossu: Dacă Legea şomajului tehnicnu va fi prelungită, vom avea 1.500.000de şomeri anul acesta
Neprelungirea Legii şomajului tehnic şi pe anul 2010 va duce la creşterea numărului şomerilor la 1.500.000 persoane, şi a presiunii pe bugetul de şomaj. Cheltuielile cu şomajul ar fi de 500 milioane lei, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte al CNS Cartel Alfa, citat de Agerpres. Sectoarele cele mai afectate de şomaj sunt chimia - petrochimia, metalurgia, confecţiile. "Dacă Guvernul nu prelungeşte legea şomajului tehnic, de la 1 februarie vom fi obligaţi să trimitem în şomaj cel puţin 200.000 angajaţi", susţine Ioan Cezar Corâci, preşedinte UGIR-1903. Dacă Guvernul nu va lua o decizie favorabilă, atunci sindicaliştii din CNS Cartel Alfa vor picheta, luni, sediul Ministerului de Finanţe.