DIN CAUZA INSTABILITĂŢII POLITICE, X-Trade Brokers: Leul se poate deprecia peste nivelul atins în primăvară

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 octombrie 2009

Criza politică actuală este cel mai grav lucru care poate să apară în condiţiile unei crize economice, iar urmările pot fi dramatice nu numai în perioada imediat următoare, ci şi pe termen mediu şi lung, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Domnia sa a explicat: "Chiar dacă luăm în calcul doar efectele pe care criza le are asupra cursului de schimb EURO - RON, respectiv de depreciere accentuată a monedei naţionale, implicaţiile economice negative sunt majore, din cauza reflectării devalorizării leului în preţurile utilităţilor şi ale produselor de consum, în exporturile şi aşa afectate de criza generală etc".

Pe platforma X-Trade Brokers, unde perechile valutare sunt evaluate în zilele lucrătoare 24 de ore/ zi, în funcţie de cotaţiile unor mari bănci internaţionale, EUR/RON a început săptămâna trecută cu o valoare de 4,2121 şi a încheiat-o, vineri, cu 4,2604, după ce a trecut printr-un maxim de 4,2838. Pe plan intern, cursul fixat de Banca Naţională a României a fost de 4,1953 - luni, 28 septembrie, şi, respectiv, de 4,2782 în ziua de vineri, 2 octombrie.

Domnul Safta a declarat: "Pe plan intern, leul a înregistrat o volatilitate mult mai mare şi o depreciere mai accentuată decât pe plan extern, din cauza senzitivităţii mult mai puternice a pieţei financiare locale faţă de evoluţiile politice din ultimele zile". Domnia sa subliniază că nu trebuie să credem că instituţiile, companiile şi investitorii străini importanţi ignoră ceea ce se întâmplă în România, ci dimpotrivă. "Pentru Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, agenţiile de rating etc., stabilitatea politică contează în mod semnificativ; în ceea ce priveşte companiile străine, acestea au suficiente probleme din cauza crizei mondiale, aşa încât în cazul evaluării susţinerii sucursalelor lor din diferite ţări sau a reorientării lor către alte pieţe, criza politică din România va fi un balast ce va scoate ţara de pe lista lor de priorităţi", a spus Victor Safta.

Analiştii de la X-Trade Brokers consideră că este foarte posibil ca, în absenţa unei intervenţii susţinute a BNR, cursul de schimb EUR/RON să depăşească valoarea atinsă în primăvara acestui an, când a trecut de pragul de 4,3 lei pentru un Euro.

Directorul X-Trade Brokers Româ-nia a arătat: "Există un punct critic al unei căderi economice, dincolo de care întreaga situaţie devine extrem de greu de controlat sau chiar incontrolabilă de către autorităţi, din cauza efectului de domino pe care îl au diferite evoluţii, iar situaţia se reglează ulterior mai mult în mod natural, după o perioadă lungă de timp însă, intervenţiile statului având consecinţe minime". Analiştii X-Trade Brokers arată că actualul nivel de instabilitate politică poate conduce la o serie de evoluţii cu caracter de domino şi efecte negative maxime: scăderea ratingului de ţară, neîndeplinirea obiectivelor de consolidare economică şi fiscală convenite cu FMI, lipsa de coerenţă a politicilor economice etc. "Actuala criză politică potenţează prelungirea crizei economice: lipsa de concentrare asupra celei din urmă o va face pe aceasta să creas-că ", a conchis Victor Safta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb