DIN CAUZA REDUCERII PREŢULUI OŢELULUI, Profitul "Mittal Steel" a scăzut cu peste 6%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 august 2006

Gigantul siderurgic "Mittal Steel" Co., care va prelua "Arcelor" SA, dând naştere celui mai mare producător mondial de oţel, şi-a diminuat cu 6,4% profitul în trimestru al doilea din 2006, ca urmare a scăderii preţurilor de pe piaţa de profil, respectiv a creşterii costurilor materiilor prime, precum fierul. Profitul net al grupului "Mittal", cel mai mare producător mondial de oţel, a scăzut la 1,02 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie 2006, de la 1,09 miliarde în perioada similară din 2005. Analiştii anticipau un profit de numai 850 de milioane de dolari.

Vânzările "Mittal" au crescut cu 9,2%, la 9,2 miliarde de dolari.

"Costurile de producţie sunt tot mai mari, iar preţurile de distribuţie nu sunt atât de ridicate pe cât au fost în trimes-trul al doilea din 2005", consideră Vincent Lepine, analist la "BNP Paribas". Spre exemplu, preţul de referinţă al minereului de fier a crescut cu 19% în acest an.

În schimb, preţul oţelului a scăzut în acest an, după ce, la începutul lui 2005, atinsese un nivel record. Evoluţia a avut la bază faptul că cel mai mare producător şi consumator mondial de oţel, China, şi-a redus importurile în materie, dat fiind că oferta locală a devenit suficientă. Preţul mediu al sulurilor de oţel, folosite la fabricarea maşinilor de spălat şi a autoturismelor, a scăzut cu 10%, la 465 de dolari tona metrică în Europa, în trimes-trul al doilea, comparativ cu 520 de dolari tona în acelaşi interval din 2005.

Amintim că patronul "Mittal Steel", miliardarul Lakshmi Mittal, preia "Arcelor" în schimbul sumei de 38,3 miliarde de dolari, urmărind astfel să devină şi mai puternic în relaţia cu clienţii şi, totodată, să reducă dependenţa companiei de furnizorii externi de materii prime.

"Privind spre viitor, aşteptăm o îmbunătăţire a condiţiilor de piaţă, astfel încât livrările noastre şi veniturile operaţionale să crească în trimes-trul al treilea", declară Lakshmi Mittal. În opinia sa, elementele fundamentale ale industriei oţelului vor avea un curs pozitiv pe termen lung.

Directorul executiv al "Mittal Steel" mai afirmă: "Aproximativ 92% din acţionarii < Arcelor > au acceptat oferta noastră de preluare, iar acum ne îndreptăm atenţia către o integrare de succes a operaţiunilor celor două companii. Suntem foarte încântaţi de potenţialul pe care îl va avea noua companie".

Acţiunile "Mittal" au crescut cu 30% în acest an, valoarea de piaţă a companiei ajungând la 47,3 miliarde de dolari. Lakshmi Mittal, al cincilea bogătaş al lumii - potrivit revistei Forbes, deţine 87% din acţiunile companiei. Cota sa la entitatea care va lua naştere în urma fuziunii cu "Arcelor" va scădea la mai puţin de 50%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb