DIN CAUZA SANCŢIUNILOR OCCIDENTALE Economia Coreei de Nord, în cea mai gravă scădere din ultimii 20 de ani

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2018

Economia Coreei de Nord, în cea mai gravă scădere din ultimii 20 de ani

Economia Coreei de Nord a înregistrat, anul trecut, cea mai gravă scădere din ultimii 20 de ani, a estimat, vineri, Banca Centrală din Coreea de Sud (BOK), semn că sancţiunile internaţionale destinate contracarării programelor nucleare şi balistice ale Phenianului au dat rezultate, informează Reuters şi AFP.

Banca Centrală din Coreea de Sud estimează că Produsul Intern Brut al Coreei de Nord a scăzut cu 3,5% anul trecut, comparativ cu 2016, când a înregistrat un avans de 3,9%, potrivit Agerpres. Este vorba de cel mai grav declin anual înregistrat de economia nord-coreeană după 1997, când o foamete devastatoare a produs o contracţie a PIB-ului cu 6,5%.

Producţia industrială, responsabilă pentru aproximativ o treime din economia nord-coreeană, a înregistrat anul trecut o scădere de 8,5%, de asemenea cel mai grav declin de după 1997, pe măsură ce a fost restricţionată livrarea de petrol şi alte resurse energetice. Producţia în agricultură şi sectorul construcţiilor a scăzut cu 1,3% respectiv 4,4%.

"Sancţiunile impuse Coreei de Nord au fost mai puternice în 2017 decât în 2016. Volumul comerţului exterior a scăzut semnificativ ca urmare a declinului exportului de cărbune, oţel, peşte şi produse textile. Este dificil să avansăm cifre exacte însă restricţiile la export au afectat grav producţia indus-trială", a declarat Shin Seung-cheol, un responsabil de la Banca Centrală din Coreea de Sud.

Potrivit experţilor, exporturile Coreei de Nord au scăzut cu 37,2%, la 1,77 miliarde de dolari, în timp ce importurile au crescut uşor, cu 1,8%, la 3,78 miliarde de dolari. Schimburile dintre cele două state coreene s-au prăbuşit cu 99,7%, la 900.000 de dolari, ca urmare a închiderii zonei industriale comune de la Kaesong în Coreea de Nord.

Banca Centrală din Coreea de Sud estimează că venitul naţional brut per capital în Coreea de Nord este de 1,46 milioane woni (1.283 dolari), în timp ce în Coreea de Sud este de 23 de ori mai mare.

Deoarece regimul de la Phenian nu publică niciun fel de date oficiale cu privire la situaţia economiei sale, Banca Centrală din Coreea de Sud subliniază că estimările sale se bazea-ză pe informaţiile provenite de la diferite organizaţii private şi publice care fac afaceri cu Coreea de Nord şi că a utilizat metodologiile utilizate la calculul PIB-ului Coreei de Sud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb