DIN CAUZA SCANDALULUI "AMBASADA" Candidatura în Consiliul de Securitate al ONU, compromisă

GHE.I.
Ziarul BURSA #Politică / 31 august 2018

Candidatura în Consiliul de Securitate al ONU, compromisă

Reprezentanţii MAE: "Informaţiile apărute sunt simple speculaţii de presă"

Actualizare Ministerul Afacerilor Externe a răspuns la solicitarea formulată de Ziarul BURSA în legătură cu informaţiile prezentate de postul Realitatea TV privitoare la pierderea ţării noastre a locului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

Vă prezentăm în continuare răspunsul primit de la MAE:

"Urmare informaţiilor apărute în presă potrivit cărora România ar fi pierdut locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, MAE face următoarele precizări:

Aşa cum se cunoaşte, România şi-a depus în 2016 candidatura pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru intervalul 2020 - 2021, pe locul alocat Grupului Est-European din care ţara noastră face parte. Alegerile pentru acest mandat vor avea loc în cadrul Adunării Generale a ONU, în iunie 2019.

În conformitate cu prevederile Cartei ONU, Capitolul IV, art. 18, mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate se poate obţine numai în urma votului din cadrul Adunării Generale, cu susţinerea din partea a 2/3 din statele membre ONU, care în prezent sunt în număr de 193.

În consecinţă, MAE informează că România îşi va continua campania de promovare a candidaturii pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aşa cum am menţionat în numeroase ocazii, candidatura României reprezintă un obiectiv important de politică externă, iar o susţinere solidă din partea clasei politice şi a societăţii româneşti în ansamblul său, inclusiv a mass-media, consolidează şansele unei reuşite".

------

Ţara noastră a pierdut sprijinul membrilor Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la candidatura depusă pentru ocuparea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate, a anunţat Realitatea TV, portivit unor surse.

Conform celor de la Realitatea TV, decizia a fost luată în forurile de conducere ale ONU şi ar avea legătură cu modificarea legilor justiţiei şi a legis-laţiei penale şi cu demersurile făcute de către guvernul Dăncilă pentru mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Sursele citate de postul tv susţin că hotărârea ar fi fost deja luată de conducerea ONU şi urmează a fi anunţată public în perioada următoare.

Informaţia a fost prezentată în contextul în care în aceste zile, la Bucureşti a avut loc Reuniunea anuală a diplomaţilor români, adică a ambasadorilor şi consulilor generali ai ţării noas-tre care sunt primii ce ar trebui să facă lobby pentru susţinerea candidaturii ţării noastre pentru Consiliul de Securitate al ONU.

Decizia este contrară asigurărilor pe care ministrul de externe, Teodor Meleşcanu le oferea opiniei publice, în 7 august, cu prilejul prezentării bilanţului pe primul semestru al acestui an.

Întrebat atunci cum va influenţa eventuala mutare a ambasadei la Ierusalim candidatura ţării noastre pentru poziţia de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, Teodor Meleşcanu a spus: "În legătură cu Consiliul de Securitate, avem angajamente scrise şi susţinerea din partea a o sută de state. Eu consider că un cuvânt dat trebuie respectat. O să vedem în ce măsură are sau nu un impact tema mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, în perioada următoare. Noi sperăm să ajungem foarte rapid la o concluzie care să limpezească lucrurile cu privire la acest subiect".

Ministrul Teodor Meleşcanu susţine că tot ce s-a întâmplat în ultimul timp în Irak şi în Siria a pus pe primul plan Orientul Mijlociu, iar problema din Orientul Apropiat a rămas într-un con de umbră. Ea a fost reactivată prin decizia preşedintelui american Donald Trump de a muta ambasada SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Meleşcanu a precizat: "Dorim să contribuim de o manieră pozitivă la găsirea unei soluţii privind această temă. Trebuie să pornim de la o idee foarte clară, care este acceptată de către toată lumea: soluţionarea relaţiei dintre Israel şi Palestina nu se poate face decât prin acceptarea principiului existenţei a două state independente, care să trăiască în securitate şi pace. În ceea ce priveşte rezolvarea problemei privind capitala Ierusalim, noi considerăm că singura modalitate de soluţionare o reprezintă negocierile dintre israelieni şi palestinieni".

România şi-a depus, în 2006, candidatura pentru un nou mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru locul alocat Grupului Est-European, în intervalul 2020-2021.

De la momentul aderării sale la ONU, în anul 1955, România a mai deţinut patru mandate de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (1962, 1976-1977, 1990- 1991, 2004-2005).

Campania de susţinere a candidaturii pentru un nou mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU se desfăşoară sub sloganul "România: un angajament de durată pentru Pace, Justiţie şi Dezvoltare".

Contactaţi de Ziarul BURSA, reprezentanţii MAE, ne-au transmis că informaţiile furnizate de postul TV sunt simple speculaţii de presă, iar o poziţie oficială urmează să fie trans-misă curând. Până la închiderea ediţiei, MAE nu a transmis un punct de vedere oficial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in mod cert bursa (ziarul ) s-a suit in barca Realitatii .Patronul MAKE nu mai este indig nat de neplata datoriilor catre stat ,asa cum era in cazul lui Sarbu !?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb