Kremlinul a declarat, astăzi, că zborurile efectuate de bombardierele strategice B-52 deasupra apelor neutre ale Mării Baltice de lângă graniţele Rusiei generează tensiuni în regiune, potrivit Reuters şi TASS.
Ministerul rus al Apărării a afirmat că a ridicat ieri de la sol două avioane de luptă Su-27 pentru a intercepta un bombardier american B-52 după ce acesta s-ar fi apropiat de graniţele ruse.
Transferul de către SUA a şase bombardiere strategice B-52 în Europa generează o tensiune suplimentară în zonă, susţine Kremlinul, citat de agenţia de presă TASS.
"În general, mă voi limita doar la a spune că, desigur, astfel de acţiuni ale Statelor Unite nu duc la consolidarea unei atmosfere de securitate şi stabilitate în regiunea care se învecinează direct cu graniţele Rusiei. Dimpotrivă, ele creează tensiuni suplimentare", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitry Peskov, într-o conferinţă de presă la Moscova.
"Ne exprimăm regretul faţă de astfel de acţiuni ale Washingtonului", a reiterat în faţa presei Peskov, adăugând că, "din punct de vedere militar-tactic", trimiterea bombardierelor americane în Europa poate fi comentată doar de armata rusă.
În acest context, TASS aminteşte că postul de televiziune american CNN a informat, ieri, despre transferul în Europa a şase bombardiere strategice B-52 ale forţelor aeriene ale SUA, de la o bază din statul Louisiana, pentru "integrarea în teatrul de acţiuni şi participare la exerciţii aeriene" împreună cu aliaţii şi partenerii din NATO.
CNN a caracterizat acest transfer ca pe un semnal trimis Rusiei cu ocazia împlinirii a cinci ani de la anexarea peninsulei (ucrainene) Crimeea, notează agenţia de presă rusă.
Potrivit CNN, grupul de bombardiere B-52 Stratofortress, capabile să transporte încărcătură nucleară, au aterizat la baza aeriană britanică din Fairford (Anglia) săptămâna trecută.