Din nou despre euro şi România

THEODOR STOLOJAN
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2015

Din nou despre euro şi România

Şaizeci şi opt la sută dintre români sunt în favoarea introducerii euro. Este cel mai ridicat procent de susţinere, din statele membre care încă nu au adoptat moneda comună (potrivit unui sondaj comandat de către Comisia Europeană - Flash Eurobarometer 418, mai 2015).

Guvernul a fixat anul 2019 ca ţintă pentru adoptarea euro.

S-ar părea că nimic nu ar trebui să ne mai împiedice în atingerea acestui obiectiv.

Atunci când România urma să intre în Uniunea Europeană, au apărut voci, ale unor oameni de afaceri, care afirmau că nu suntem pregătiţi. Erau cei care ştiau că regulile europene stricte cu privire la competiţie şi ajutorul de stat, achiziţiile publice, privatizările transparente şi competitive etc., urmau să îngreuneze, într-o bună măsură, "afacerile de tranziţie" pe seama activelor statului şi a bugetului public.

Astăzi, avem din nou voci, în special din sectorul bancar, care susţin că România nu este pregătită.

În mod evident, introducerea euro va însemna reducerea posibilităţii de a înregistra profituri din arbitrajul pe seama diferenţelor între nivelul dobânzilor practicate în statele membre din zona euro şi cel al dobânzilor din România, din speculaţiile pe evoluţia cursului leului în raport cu euro. Vor exista modificări de fond şi în activitatea Băncii Naţionale a României, între care, cea mai importantă fiind renunţarea la exercitarea politicii monetare în favoarea Băncii Centrale Europene.

Argumentele specialiştilor din sectorul bancar pot fi grupate în două categorii: reforme structurale care nu au fost duse până la capăt; nivelul, încă scăzut, de dezvoltare a României, respectiv produsul intern brut pe locuitor, infrastructura nedezvoltată, structura economiei cu o pondere relativ ridicată a sectorului agricol, diferenţele mari de standard de viaţă între regiuni şi între localităţi etc.

Fără îndoială, România trebuie să ducă până la capăt reformele structurale, între care au fost menţionate problemele existente încă în zona preţurilor reglementate la energie, deficienţele în guvernanţa corporativă la firmele cu capital de stat, reducerea nivelului rezervelor obligatorii ale băncilor la BNR etc. Şi, pentru a duce până la capăt reformele structurale, aşa cum aceşti specialişti au afirmat deja, este nevoie urgentă de elaborarea unei foi de parcurs, cu obiective, responsabilităţi şi termene de executare, astfel încât adoptarea euro să fie posibilă în 2019.

Ridică însă mari semne de întrebare argumentele care condiţionează adoptarea euro de nivelul de dezvoltare economică. Se arată, pentru exemplificare, că Lituania, ultima ţară sosită în zona euro, avea un PIB pe locuitor - calculat la paritatea puterii de cumpărare - de 60 % din cel mediu pe Uniunea Europeană, în timp ce România este la numai 50%.

România îndeplineşte criteriile de convergenţă pentru adoptarea euro. Şi acest lucru demonstrează că echilibrele economice sunt sub control. Sustenabilitatea acestei performanţe depinde, în cel mai înalt grad, de capacitatea economiei româneşti de a fi competitivă.

Economia dezvoltării şi experienţa ţărilor care au ajuns la un standard de viaţă ridicat demonstrează că o ţară poate fi competitivă , la orice nivel al dezvoltării, atât timp cât veniturile evoluează în concordanţă cu productivitatea. În caz contrar, progresul unei ţări, pe calea dezvoltării, ar fi imposibil.

Toate problemele legate de nivelul insuficient de dezvoltare se vor rezolva , în timp, nu prin amânarea adoptării euro, ci prin valorificarea potenţialului de care dispune România , a fondurilor europene, nerambursabile, a investiţiilor străine şi, evident, a efortului propriu.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. o imagine foarte buna a avantajelor si dezavantajelor pe care le au implementarea monedei euro. Permiteti-mi insa a va mentiona faptul ca spre deosebire de opinia domnului Basescu, desi sunteti unul din cei mai efervescenti sustinatori ai monedei euro, nu reusiti sa convingeti omul de pe strada. Aseara am aflat cu mare bucurie ca Romania este tara in care copiiii au cea mai mare bucurie. Probabil ca sunt urmare a existentei si a unor povesti care sunt pentru oameni mari.

    Cat despre efortul propriu ar trebui asemeni capitalului propriu sa il tratam in contextul international.  

    "Şaizeci şi opt la sută dintre români sunt în favoarea introducerii euro." Daca ne luam dupa sondaje s-ar putea sa nu ajungem departe. DE cele mai multe ori parerea unui specialist face cat parerea a 100 de bagatori de seama.

    98% dintre romani s-au aruncat sa ia credite in perioada de boom, si 90% dintre ei au regretat amarnic dupa aceea. Degeaba specialistii autentici spuneau ca nu este bine ceea ce se intampla. 

    Domnule Stolojan , eu cred ca nu este bine sa ne grabim cu adoptarea euro. Romania nu este pregatita. Ascultati un pic si ceea ce spune , poate prea subtil ,un specialist ca dl. Isarescu. Bucurestiul este pregatit si maine sa intre in zona euro. Dar ce ne facem cu zonele foarte sarace , unde nu sunt investitii , unde nu sunt autostrazi, zone izolate de restul tarii. 

    Problema reformelor strucurale nu trebuie subestimata. Riscul sa ne pierdem si bruma de competitivitate este foarte mare!  

    1. localitati si arii geografice sarace sunt si in alte tari din zona euro (sudul Italiei este un exemplu).

      cine a mai stat la conducerea .... mai mult de 25 ani?

      faptul ca Romania are zone mai sarace si izolate ca infrastrucura este doar un risc suplimentar care in anumite conditii poate accentua un dezechilibru economic. Acest dezechilibru economic va aparea, daca va aparea , doar din cauza politicilor investitionale iresponsabile ale autoritatilor, locale sau centrale. Cititi va rog si opinia 7.2 . Acum , ca sa va raspund , sigur ca o zona defavorizata se poate dezvolta si daca ai adoptat euro. Din pacate , nu aceasta este problema. Problema este ca in Romania trebuie , inainte de a adopta euro, sa avem o masa critica de investitii private, investitii care sa creeze locuri de munca mai bine platite. Romania este tara cu multe dezechilibre profunde. Sistemul de pensii , sistemul de sanatate etc . Ganditi-va un pic la situatia Greciei , care incearca sa-si rezolve dezechilibrele, si sa-si plateasca datoria, prin somaj si prin impozite mai mari. Asta insemna sa nu mai ai moneda proprie. Este mult mai simplu , sigur ca nu este corect, sa incerci sa-ti ajustezi dezechilibrele prin devalorizare , dobanzi mai mari si prin inflatie. Costul social este mai mic atunci cand ai moneda proprie.

    "urmau să îngreuneze, într-o bună măsură, "afacerile de tranziţie" ". Asta e marea problema cu UE si euro: alinierea la cerintele si standardele UE actioneaza de multe ori ca o frana pentru capitalul autohton. Faza in care se afla capitalismul in estul europei impune o abordare diferita pentru aceste tari in comparatie cu cele in care capitalismul este deja consolidat.

    "Toate problemele legate de nivelul insuficient de dezvoltare se vor rezolva , în timp, nu prin amânarea adoptării euro, ci prin valorificarea potenţialului de care dispune România , a fondurilor europene, nerambursabile, a investiţiilor străine şi, evident, a efortului propriu."

    Domnule Stolojan , aceste argumente pe care le prezentati atat de emotionant in incheierea expunerii dumneavoastra sunt perfect valabile si daca Romania nu va adopta euro in 2019. Nu prea inteleg unde va grabiti atat de tare. Un lucru atat de important ca adoptarea euro trebuie analizat "mai la rece".

    1. In acest articol , nu m-am referit la avantajele sau dezavantajele adoptarii euro de catre Romania.

      Guvernul si-a fixat un obiectiv, 2019, pe care l-a reafirmat in programul de convergenta , recent transmis Comisiei Europene. Sunt multe motive pentru care putem justifica o amanare. Nu sunt insa de acord cu argumentul venit in special din lumea bancara legat de nivelul de dezvoltare economica. Poti fi in zona euro si cu un nivel mai mic de dezvoltare , atat timp cat stapanesti echilibrele economice, ceea ce depeinde mult de competitivitatea economiei. Iar economia poate fi competitiva , la orice nivel de dezvoltare.  

      1.) Potentialul ROmaniei. De 25 de ani se "fura" din potential .Pana ajungem sa nu furam si sa mai ramana ceva si pentru noi -romanii- mai trec 25 de ani

      2.)Fonduri europene. Mai are rost sa zic ceva......unde pui ca fura si ,"neamurile" conducatorilor mari in functie....ca vorba dvs. sunt nerambursabile (ce frumos suna) 

      3.)Investitii straine. Sefule draga cine sa vina AZI in Romania intr-o astfel de degringolada in domeniul fiscal. Azi investesti si maine vine statul si te suprainpoziteaza. (si atunci) 

      4.) Efort propriu. E da aici intradevar se vede ceva....Avem o guvernare coorporativa de invidiat.

      Si acum ce a mai ramas ??? Hai s-o lasam balta cu intrarea in zona Euro....mai asteptam si ne vom exprima atunci cand le rezolvam pe cele de mai sus. 

    România și-a revenit în 2013 la nivelul PIB (în €) la care se afla în 2009, înaintea manifestării crizei în țară. Anul 2014 a fost un an de creștere peste vârful din 2009.

     

    Dintre țările baltice (care au avut peg la € de foarte mulți ani și apoi au trecut la €), doar Estonia și-a depășit recent PIB-ul pre-criză (țară mai mică și la care fondurile europene au avut mai mare impact). Cursul fixat de € (sau chiar moneda €) le-a răpit mecanismul de protecție (curs și dobânda de referință) la valurile mișcărilor de capital speculativ. 

    Mi se pare că trebuie să adopți € atunci când ești în media europeană ca parametri economici (PIB/capita, inflație, piața muncii). 

    1. nu are nicio valoare ce spui

      asta este un motiv inventat pe malurile dambovitei 

      Eu l-am citit în FT.

    Cred ca varsta joaca feste lui Stolo.

    Procentul este o mare minciuna. 

    Si daca vom trece la Euro, ROMANIA NU SE VA INTEGRA NICIODATA IN UNIUNEA EUROPEANA! 

    Adevaratele efecte ale aderarii Romaniei la UE le vom simti peste 5-7 ani. 

    Aderarea noastra la UE s-a facut cu "pistolul la tampla". 

    Dragoste cu forta nu se face.altfel, stiti cum se numeste.

    Ceea ce spune domnul Stolojan de procentul de 68% al romanilor care vor moneda euro se aseamana mult cu ce spunea prin 2005 cam ce va face PDL in Romania, pentru bunastarea poporului roman... 

    1. Procentul de 68% este din sondajul comandat de catre Comisia Europeana.

      imagineaza-ti Romania in afara UE in anii de criza

      imagineaza-ti Romania in anii de criza cu moneda euro adoptata. Ce se intampla acum in Grecia ar fi fost o gluma fata de situatia noastra.

    Intrebare: Care este valoare exporturilor anuale din Romania?

    Raspuns: 50 mld euro 

    Intrebare: Care este volumul anual al schimburilor valutare in Romania? 

    Raspuns: 500 mld euro 

    Intrebare: Cat se castiga la un schimb valutar? 

    Raspuns: 1 - 2% 

    Intrebare: Unde se duc comisioanele anuale din schimburile valutare estimate la 5-10 mld euro? 

    Raspuns: Eu nu stiu, dar aud foarte multe voci care se opun adoptarii euro. De ce?!

     

    1. Există 500 mld € de schimburi valutare dar această sumă include și activitatea dominantă a pieței Forex (despre care știm că nu are mare legătură cu exportul și importul comercial).

       

      Îți dau alte cifre de la BCR. 20.06.2012, Bursa Asigurărilor, "Clientii BCR au efectuat schimburi valutare in valoare de peste 2 miliarde lei". 

       

      "Clientii Bancii Comerciale Romane (BCR) au efectuat, in primele 5 luni ale acestui an, peste 1,5 milioane operatiuni de schimb valutar (cumparare/vanzare), valoarea acestora depasind 2 miliarde lei." 

       

      Rezultă că pe întregul an BCR intermediază schimburi valutare de aproape 1 mld €. BCR are o cotă de piață de 20%, deci se poate estima că schimburile valutare legate de activitatea de export/import sunt de 5 mld €. 

      Ceea ce are și sens comercial. Mare parte din sumele obținute din exporturi merg fără conversie valutară la finanțarea importurilor pentru a susține activitatea de producție a exporturilor. 

      Sigur ca sunt si avantaje , unul l-ai pomenit si tu , cel cu comisioanele.

      Dar trebuie sa intelegem ca exista si un mare dezavantaj. In cazul in care ai dezechilibre economice , acestea nu se mai pot regla decat prin somaj si impozite mai mari, vezi situatia Greciei. Cand ai moneda proprie, orice dezechilibru , derapaj mai mare se poate regla intr-o oarecare masura prin politici monetare, dobanzi , devalorizare si in consecinta inflatie mai mare.

      Pana cand nu vom avea o clasa politica mai responsabila este foarte riscant sa adoptam euro. Faptul ca noi suntem acum pe excedend bugetar se datoreaza doar DNA -ului. Nici o autoritate , centrala sau locala, nu mai are curaj sa faca "investitii". Sigur ca unele investitii sunt absolut necesare , dar majoritatea investitiilor facute de autoritatile romane pana acum au insemnat doar sifonarea banului public. Toate investitiile facute de autoritati, chiar si cele absolut necesare , se fac la un suprapret de 2-10 ori mai mare decat l-ar face o companie privata , daca ar fi vorba de banii ei. Pana si cand cumpara hartie igienica, o cumpara la suprapret. Asta este Romania de azi , si nu suntem inca pregatiti sa adoptam euro. 

      pacat ca dl Isarescu nu vorbeste mai clar despre dezavantajele adoptarii euro. Este probabil ultimul lui mandat la conducerea BNR si eu cred ca ar trebui sa fie un pic mai incisiv si explicit.

      Am spus-o deja dar am aceleași puncte de vedere.

       

      Vroiam să mai comentez asupra detaliului următor. Poate vom ajunge la o convergență în 2019 pentru adoptarea €. Dar ca mentalitate pentru respectarea banului public, s-ar putea să ne trebuie poate un deceniu. 

       

      Și am putea începe și de la respectul acordat locului de muncă printr-un salariu decent. Citeam un articol referitor la salariile primarilor din București. Cel mai sărac era Rareș Mănescu din sectorul 6 cu o medie (așa rezulta dintr-o declarație de avere pe 5 luni) de 2200 lei/lună. 

      Întrebare pentru locuitorii sectorului 6. Aveți un buget al primăriei de vreo 700 mil lei / an. Dacă vreți un primar care să vă apere banii și să nu îi fure, nu vreți să dați vreo 2 mil de lei / an salarii primarului și consilierilor, a celor în funcții de răspundere care aprobă? Eu zic că aș vrea dacă aș locui acolo. 

    stimate domnule Stolojan, care in anul 2009 luna mai a ajutat bancile straine de a face rost de capital, operatiune care nu apare insa in raportul financiar avand o cauza strategica. In plus,unic in aceasta raportare este atrasa atentia asupra implementarii strategiei pe semestrul II si nu se pronunta nimic pentr semestrul I . Oare de ce. Nu sunteti de acord ca a fost un ajutor de stat mascat :-)

    1. Nimeni nu face comparatie sau referire la Grecia. Dupa ce euro va fi adoptat vom deveni noua Grecie a EU. Si mai este ceva: renuntarea la suveranitatea monedei va insemna renuntarea la suveranitatea Romaniei. De ce nu ne explicati asta dle Stolojan ?

      Aceea care permite domnului Isarescu sa-l subventioneze pe domnul Treichl

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb