DIN NOU, SCHIMBAREA CONDUCERII BVB Situaţie "fluidă" în sondaje

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2012

Situaţie "fluidă" în sondaje

Acţionarii închegaţi în jurul BCR doresc să răstoarne, astăzi, conducerea Bursei de Valori Bucureşti şi să preia majoritatea scaunelor din board.

Această tabără, care îl vrea pe Lucian Anghel, economistul şef al BCR, drept preşedinte BVB, îşi calcula, înainte de vacanţa de iarnă, că ar putea spera la 6-7 membri în noul Consiliu de Adminis-traţie, în visele cele mai frumoase, sau, pesimist, la o majoritate de numai cinci membri (din cele nouă ale Consiliului).

Însă, administratorii în funcţie, în frunte cu preşedintele Stere Farmache, nu se lasă schimbaţi cu una cu două.

Aceştia au avut în mână "asul" organizării alegerilor şi nu au ezitat să îl folosească.

Faptul că acţionarii vor vota mai întâi întregul Consiliu, iar abia apoi un preşedinte din cadrul acestuia, diferit faţă de precedentele alegeri, ar putea destabiliza tabăra lui Anghel. Unii dintre susţinătorii acestuia au propriii candidaţi care vor să fie administratori şi care au nevoie de voturi.

Astfel, promisiunile făcute în "campania electorală" ar putea fi egale cu zero astăzi.

Dacă la alegerile din 2010, "cartelul" Ţepeş a impus fără emoţii şapte din membrii Consiliului, acum, situaţia poate fi caracterizată drept "fluidă".

Fiecare dintre adversari (n.r. coagulaţi în jurul celor cei trei candidaţi pentru funcţia de preşedinte - Lucian Anghel, Stere Farmache şi Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor) îşi prezintă propria echipă drept mai dihai decât este de fapt. Fie promisiunile primite din piaţă nu sunt tocmai reale, fie şansele pe care şi le acordă fiecare sunt umflate artificial, doar, doar ar intimida oponenţii sau ar mai atrage din nehotărâţi.

Dacă ne luăm după imaginile prezentate de fiecare grup, voturile depăşesc cu 9 procente capitalul Bursei, în condiţiile în care oricum este aproape imposibil ca cvorumul adunării să fie de 100%.

Potrivit unor calcule estimative, voturile cât de cât cunoscute pe care se luptă cele trei tabere însumează aproximativ 52%. Pe lângă acestea, brokerii independeţi se pare că ar controla puţin peste 50%, iar la persoane fizice ar mai fi dispersate 6-7% din acţiuni.

Oameni din piaţă mizează pe un cvorum de 80% la AGA, de unde ar rezulta că o susţinere de aproximativ 8% din voturi ar putea asigura intrarea în noul Consiliu. Nu trebuie exclus nici scenariul în care acţionarii resping răsturnarea boardului.

BCR a evitat listarea, dar vrea să aducă vântul "schimbării" pe Bursă: Lucian Anghel

Grupul de instituţionali care a pornit revoluţia părea să fi făcut bine cărţile pentru Lucian Anghel, asigurându-i o susţinere de până la 50% din voturi, potrivit cifrelor aruncate de fanii înfocaţi. Cei mai temperaţi preconizează un suport de 40-42% pentru Anghel, în ciuda faptului că este oarecum necunoscut pe piaţa de capital şi că provine din BCR, instituţie care a depus eforturi considerabile să evite listarea la Bursă. Anghel a fost prezentat de ai săi drept o schimbare necesară pentru Bursă, în condiţiile în care actuala conducere este aspru criticată pentru lipsa de implicare în dezvoltarea instituţiei.

Potrivit unor zvonuri care circulă în piaţă, artizanii noului CA, ar fi Florin Pogonaru, membru în Consiliul de Supraveghere al BCR, şi Eugen Voicu, şeful "Certinvest".

Către Anghel ar putea merge voturile controlate de Banca Comercială Română şi "Erste Bank", acţionarul majoritar al BCR, care cumulează 4-6% din voturi. BCR îl mai are însă între candidaţii pentru CA şi pe Valerian Ionescu, şeful departamentului de tranzacţii şi vânzări instrumente financiare tranzacţionabile pe pieţe reglementate "BCR".

Dacă "Euro Invest Bank", care ar controla aproximativ 3% din voturi, va miza tot pe Lucian Anghel, aşa cum se vorbeşte, locul acestuia în board ar fi asigurat, iar drumul către funcţia supremă i-ar fi netezit.

La "Euro Invest Bank" a lucrat şi Valentin Ionescu, fostul director general al BVB, demis de actuala conducere. Dacă armata lui Anghel va ieşi victorioasă astăzi, cel mai probabil îl va readuce pe Ionescu pe poziţia executivă la BVB.

Tot în tabăra instituţionalilor, este numărat şi grupul Eugen Voicu, care ajunge la 8-10% din sufragii (5% prin "Intecapital Invest" şi fondurile aferente, iar restul prin clienţi). Acesta ar merge cu Lucian Anghel pentru funcţia de preşedinte, însă la CA are propriii candidaţi, respectiv Eugen Voicu, însuşi, şi Adrian Lupşan, directorul general adjunct al Intercapital Invest.

Eugen Voicu este preşedintele "Certinvest", societate care deţine 23% din "Intercapital Invest".

Printre "fanii" lui Anghel ar conta şi "Franklin Templeton", care controlează aproximativ 5%, după unii, dar merge până la 6% din voturi după alţii. Însă, în concurs pentru viitoarea conducere este şi Schroll Matjaz, director executiv al "Templeton Global Investment Trust".

George Brăiloiu, proprietarul companiei KDF Energy, cu o deţinere de aproximativ 5% din BVB, nu era decis, înainte de vacanţă, cu cine votează. Acum, el este pus cel mai probabil în tabăra lui Anghel.

Suporteri ai candidatului BCR par să fie şi UniCredit CAIB şi Banca Transilvania. Probabil că economistul îşi calculează şi voturile consistente (aproximativ 5%, spun unii) controlate de ING, însă nu pare să fie clar unde vor merge acestea.

Deşi "Raiffeisen Bank" o va sprijini pentru funcţia de administrator pe Narcisa Oprea, partener al firmei de avocatură "Schoenherr", pentru funcţia de preşedinte voturile sale probabil că nu se vor îndrepta către tabăra băncilor, ci mai degrabă către Stere Farmache, pe care l-ar fi votat şi la alegerile trecute.

Farmache mizează pe susţinătorii tradiţionali

Actualul preşedinte Stere Farmache a vorbit în stânga şi în dreapta să îşi asigure susţinătorii tradiţionali. El este preferat de acţionari cu deţineri de 12-15% din bursă.

Optimiştii merg însă pe un procent de 30%, iar suprarealiştii îl cocoaţă la 40%.

La alegerile precedente, Farmache a convins acţionarii cu seriozitatea dovetită de-a lungul anilor, atât ca director general, cât şi ca şef suprem. Se pare însă că nu prea a reuşit să îşi consolideze poziţia.

Totuşi, actualul preşedinte s-ar putea baza pe cele aproape 5 procente ale SIF2 Moldova. La schimb, Farmache a oferit convocarea acţionarilor pentru trecerea la conducerea dualistă, ceea ce ar însemna că Bursa ar urma să aibă un Consiliu de Supraveghere format din 11 membri, adică s-ar crea loc şi pentru un reprezentant al SIF.

Este de presupus că băncile greceşti nu îl vor lăsa pe Farmache la nevoie. Se zice că "Alpha Bank" şi "EFG Securities" ar cumula 4% din voturi, în timp ce "Piraeus Bank" şi "Egnatia" ar avea fiecare câte 1,4%.

În jurul actualului preşedinte, mai sunt consemnaţi şi brokerii de la "Prime Transaction" şi "Estinvest" Focşani. Aceştia au vândut masiv, însă, în ultimul an (n.r. câte 1,5% fiecare, potrivit raportărilor către BVB).

"Invest Trust" Craiova şi "Harinvest" Râmnicu Vâlcea par să îl susţină tot pe Farmache, însă ultimul l-a propus pe Valentin Cismaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, pe lista pentru CA.

Apropiaţii lui Dan Paul i-ar putea asigura drumul spre noul CA

Dan Paul, şeful Asociaţiei Brokerilor, pare că nu s-a preocupat prea mult de campania sa electorală. El a fost plecat din ţară toată vacanţa. Se poate însă ca absenţa din atenţia publică să nu-i fi dăunat, ba dimpotrivă. El este singurul candidat la preşedinţia BVB care nu a ieşit cu nici o declaraţie privind planurile sale, iar cei nemulţumiţi de proiectele celorlalţi candidaţi ar putea să îi ofere voturile.

Paul speră că simpla nemulţumire a acţionarilor faţă de Farmache îl va aduce în faţă. Teoretic, el are cel mai mare bazin electoral, având în vedere că brokerii ar deţine peste 50% din acţiunile BVB. Însă o parte dintre aceştia sunt susţinători declaraţi ai actualului preşedinte.

Lui Dan Paul îi rămân totuşi şanse cel puţin să intre în CA, contând pe 12-15% din voturi. De altfel, acţionari cu un total de 16,94% din BVB l-au susţinut în solicitarea privind aplicarea votului cumulativ la AGA de astăzi.

Siminel Andrei şi Nicolae Gherguş, creditaţi cu şanse pentru CA

Siminel Andrei controlează aproximativ 3% din BVB, prin "Tradeville" şi "Active International" şi şansele sale să rămână în Consiliul Bursei par a fi minime, întrucât se pare că nu şi-a atras vreo altă susţinere. De unde nu se aşteaptă nici chiar el, însă, ar putea să îi mai vină surprinzător încă 6-7 procente care să îl propulseze în noua conducere. Şi Nicolae Gherguş, preşedintele Confident Invest şi vicepreşedinte al Asociaţiei Brokerilor, pare să fi strâns o susţinere de cel puţin 6-7% şi speră că îi va fi suficientă să devină administrator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb