Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, ieri, că a împrumutat 129,8 miliarde de euro unui număr de 306 bănci europene, cu prilejul celei de-a doua runde din acest an a programului de finanţare pe termen lung (LTRO), destinat să stimuleze creditarea către companii pentru relansarea economiei zonei euro, transmite AFP, conform Agerpres.
Cererea pentru creditele ieftine pe patru ani oferite de BCE a fost mai mare decât la precedenta ofertă, din luna septembrie, când BCE a furnizat credite în valoare de 82,6 de miliarde de euro pentru 255 de bănci, dar sub estimările analiştilor, care aşteptau ca băncile să împrumute 150 de miliarde de euro.
Volumul total al creditelor acordate băncilor din zona euro s-a dovedit a fi mai mic decât ambiţiile BCE. Preşedintele BCE, Mario Draghi, era gata să pună pe masă 400 de miliarde de euro în acest an, însă până la urmă băncile europene nu au împrumutat decât un total de 212,4 miliarde de euro.
BCE a acordat deja credite cu dobânzi reduse băncilor din zona euro în 2011 şi 2012. De data aceasta, dobânda a fost de 0,15%, peste dobânda de referinţă a BCE, care în prezent se situează la minimul record de 0,05%. Spre deosebire însă de precedentele oferte, când băncile au utilizat o parte din banii împrumutaţi ca să-i depună la BCE, de data aceasta gardienii euro au dorit să se asigure că lichidităţile injectate vor ajunge în economia reală. Băncile care au beneficiat de creditele ieftine oferite de BCE s-au angajat să majoreze creditarea către sectorul privat.
BCE speră că, prin aceste împrumuturi ieftine, va facilita accesul la credit al IMM-urilor şi le va stimula să investească.