DIN PERSPECTIVA CONTRACTELOR CU TRANSGAZ ŞI ROMGAZ Vescan, "Armax Gaz": "2011 a fost cel mai prost an din ultimii zece"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2011

"Noi am putea să producem de cinci ori mai mult decât producem acum. Dacă Romgaz ar fi făcut lucrări de cei 100 de milioane de euro pe care i-a donat statului şi ar fi contractat serviciile unor companii private, acestea ar fi întors de trei ori mai mulţi bani la bugetul României, în doi ani de zile", a spus Mircea Vescan.

"Noi am putea să producem de cinci ori mai mult decât producem acum. Dacă Romgaz ar fi făcut lucrări de cei 100 de milioane de euro pe care i-a donat statului şi ar fi contractat serviciile unor companii private, acestea ar fi întors de trei ori mai mulţi bani la bugetul României, în doi ani de zile", a spus Mircea Vescan.

Producătorul de materiale pentru industria energetică "Armax Gaz" se "zbate" să intre pe fosta piaţă CAER

"Anul 2011 a fost cel mai prost an din ultimii zece din perspectiva contractelor anunţate de Trangaz şi Romgaz, cei mai importanţi clienţi ai Armax Gaz Mediaş de pe piaţa româ­nească, iar acest lucru s-a văzut şi în evoluţia rezultatelor din primul semestru ale companiei", a declarat Mircea Simion Vescan, preşedintele-director general al producătorului de echipament pentru industria energetică, într-un interviu acordat ziarului BURSA.

Societatea a raportat, în primul semestru al anului, un profit de 1,29 milioane de lei, în scădere faţă de perioada similară a lui 2010, când a avut un profit de 4,22 milioane de lei. Afacerile companiei au scăzut, în primele şase luni, la 43,19 milioane de lei, de la 56,26 milioane de lei, cât erau la finele lunii iunie, anul trecut.

Directorul "Armax" consideră că dacă "Romgaz" ar fi făcut investiţii, în loc să "doneze" la stat 400 de milioane de lei, statul ar fi fost, per total, mai câştigat.

"Noi am putea să producem de cinci ori mai mult decât producem acum. Dacă Romgaz ar fi făcut lucrări de cei 100 de milioane de euro pe care i-a donat statului şi ar fi contractat serviciile unor companii private, acestea ar fi întors de trei ori mai mulţi bani la bugetul României, în doi ani de zile", a mai spus Mircea Vescan.

În februarie, "Armax Gaz" a anunţat că a încheiat un contract cu "Romgaz" de 6,39 milioane de euro, pentru proiectarea, furnizarea şi punerea în funcţiune a două staţii de uscare gaze.

Domnia sa respinge afirmaţia că, în prezent, criza economică de la noi ar fi de vină pentru investiţiile reduse din sectorul energetic.

"Mai terminaţi cu criza! Ce criză?!

În loc ca statul să facă investiţii energetice, preferă să ţină banii la BNR ca să susţină cursul de schimb.

Dacă ar face investiţii în energie, ar da de lucru la companii şi, implicit, la mii de oameni. Criza în Româ­nia este o poezie pe care o prezintă cei care nu ştiu să se apuce de treabă. În Cehia, Polonia este criză?

Investiţiile ar putea să rezolve situaţia economică. Problema este că nimeni nu se uită la economia reală. De exemplu, zilele acestea la expoziţia companiilor energetice de la EEE 2011 nu a venit nici măcar portarul de la vreo instituţie a statului! Este posibil aşa ceva?", se întreabă retoric directorul "Armax Gaz".

Cum investiţiile statului în energie sunt departe de volumul la care speră directorul "Armax", societatea în­cearcă să facă rost de comenzi în ţările din jur.

La începutul anului, conducerea "Armax Gaz" a anunţat că a câştigat un contract de 5,4 milioane de euro cu "Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi" (TPAO), în urma unei licitaţii oraganizate în 2010.

Cea mai importantă piaţă pe care societatea se zbate să îşi facă intrarea este cea pe care firmele româneşti au pierdut-o, în mare parte, după 1989, respectiv cea a fostului Consiliu de Ajutor Economic Reciproc (CAER). Societatea încearcă să se apropie mai ales de piaţa rusească.

Domnul Vescan a declarat: "Armax Gaz întreprinde activităţi susţinute ca să pătrundă pe piaţa rusească. Şi acum am convingerea că locul nostru este acolo. A fost o pros­tie că noi, ca ţară, am pierdut piaţa CAER şi este păcat că firmele româneşti nu sunt sprijinite să revină pe această piaţă...

Am stabilit contacte cu companii din sfera ţărilor cu rezerve considerabile de gaz şi petrol şi dezvoltăm relaţiile cu scopul concretizării ofertelor".

În februarie, anul acesta, conducerea "Armax" a anunţat că a decis construirea unui hale de producţie de 3.800 de metri pătraţi, în vederea creşterii capacităţii de producţie.

Investiţia se ridică la aproximativ două milioane de euro, din care jumătate urmează să vină din fonduri europene. Lucrările la construcţia halei au început deja şi conducerea "Armax" estimează că vor fi terminate anul viitor.

Decizia dublării capacităţii de producţie a "Armax" poate să pară paradoxală pentru o companie al cărei management reclamă, în prezent, lipsa investiţiilor în domeniul energetic.

Mircea Vescan este, însă, convins că piaţa autohtonă îşi va reveni la un moment dat.

"Piaţa îşi va reveni la un moment dat şi se va înregistra o apreciere, sunt convins de asta", a precizat şeful "Armax Gaz".

Domnia sa a mai spus că îşi caută un partener pentru proiectul Jimbolia unde deţine o concesiune împreună cu Zeta Petroleum.

"Este un proiect extrem de sensibil, orice greşeală costă. În prezent, sunt în discuţii cu potenţiali parteneri", a mai spus Simion Vescan.

"Armax Gaz" este listată pe segmentul Rasdaq al Bursei de Valori Bucureşti, având o capitalizare de 68,33 milioane de lei, potrivit preţului de 0,115 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de vineri. Mircea Simion Vescan are o participaţie de 42,62% din acţiunile ARAX.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb