DIN PROFITUL ANULUI 2018: SIF OLTENIA distribuie 84 milioane ca dividende

Mihai Gongoroi
Piaţa de Capital / 24 aprilie 2019

SIF OLTENIA distribuie 84 milioane ca dividende
  • document ataşat Ataşat regăsiţi deţinerile SIF1 şi SIF4 în cele 13 fonduri de investiţii menţionate de SIF5
    apasă aici pentru a descărca.

    Randament brut de 7,2% raportat la ultima cotaţie de închidere

    Adunarea Generală Ordinară a SIF Oltenia (SIF5) a votat, în prezenţa acţionarilor deţinători reprezentând 49,241% din total drepturi de vot valide, în favoarea sumei de 84,08 milioane de lei sub formă de dividende, echivalentul a 87,35% din profitul net realizat anul trecut, de 96,26 milioane de lei, potrivit hotărârii remise astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

    Dividendul brut pe acţiune este de 0,15 lei şi asigură un randament de 7,0175% din preţul mediu de tranzacţionare al acţiunilor SIF5 în anul 2018, de 2,1375 lei, se mai arată în notificarea emitentului.

    Diferenţa până la profitul de 96,26 milioane de lei, de aproape 12,18 milioane de lei, va intra în contul "alte rezerve", în vederea constituirii fondurilor necesare pentru derularea unui viitor program de răscumparare pentru 30 milioane de acţiuni SIF5, titluri ce urmează să fie anulate în vederea reducerii capitalului social.

    La data de 31 martie 2019, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) al SIF5 era de 3,3027 lei nivel care, faţă de ultima cotaţie a emitentului de astăzi, de 2,08 lei, oferă un discount de tranzacţionare de circa 37%.

    Acţionarii SIF Oltenia au mai aprobat în adunarea de azi şi situaţiile financiare anuale individuale şi consolidate ale societăţii, pentru anul 2018, precum şi Strategia şi Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul curent. Potrivit documentului, profitul net al societăţii de investiţii cu sediul în Craiova se va ridica la 110,57 milioane de lei la sfârşitul acestui an, în urcare cu aproximativ 14,9% faţă de cel realizat în anul anterior.

    Pentru a beneficia de dividende, investitorii trebuie să deţină acţiuni SIF5 la 28 mai 2019, plata urmând să se facă începând cu data de 17 iunie a acestui an.

    SIF Oltenia: "SIF1, SIF4 şi fondurile de acţiuni prezumate că acţionează concertat deţin 28,56% din SIF5"

    Amintim că printr-o adresă transmisă Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în data de 15 aprilie şi remisă ieri seară BVB, SIF Oltenia susţinea că format din SIF Banat - Crişana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4), Radu-Răzvan Străuţ şi un număr de treisprezece fonduri de investiţii despre care se prezumă că acţionează concertat, deţin cumulat 28,56% din capitalul social al SIF-ului cu sediul în Craiova, mult peste pragul legal de 5%.

    Conform SIF Oltenia, fondurile de investiţii care este prezumat că acţionează concertat cu grupul SIF1, SIF4 şi Radu-Răzvan Străuţ (vicepreşedinte CA şi director general adjunct SIF1) sunt: Fondul Închis de Investiţii ACTIVE PLUS, FIA CERTINVEST ACŢIUNI, FBI CERTINVEST XT INDEX, FDI CERTINVEST BET Fl INDEX, Fondul Închis de Investiţii STAR VALUE, FIT MULTICAPITAL Invest, FDI STAR FOCUS, FDI STAR NEXT, Fondul Închis de Investiţii OPTIM INVEST, FIT BET - Fl INDEX INVEST, FBI PROSPER INVEST, FIA ROUMANIAN STRATEGY FUND AA/Vaduz, OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg. SIF5 spune că, potrivit registrului acţionarilor consolidat la 11 aprilie 2019, grupul de acţionari deţin cumulat un număr de 165.685.572 acţiuni SIF5, dar şi faptul că SIF1 şi SIF4 deţin cote importante din capitalul social al acestor fonduri (vezi în ataşament).

     ASF: "Legislaţia specifică nu include în aria prezumţiei de concertare şi investitorii fondurilor de investiţii"

    În schimb, Autoritatea de Supraveghere Financiară a răspuns că investitorii fondurilor de investiţii menţionate nu sunt prezumaţi a acţiona concertat.

    De asemenea, ASF mai arată: "Deţinătorul tuturor drepturilor şi obligaţiilor asociate calităţii de acţionar al societăţii este fondul de investiţii, prin administratorul acestuia, inclusiv în ceea ce priveşte participarea în cadrul Adunării Generale şi exprimarea votului asupra punctelor înscrise pe ordinea de zi. Totodată, în conformitate cu IegisIaţia aplicabilă şi documentele de constituire ale fondurilor, deţinătorii unităţilor de fond nu au dreptul/posibilitatea să influenţeze/instructeze emitentul instrumentului financiar în ceea ce priveşte exprimarea/exercitarea unui eventual drept de vot în cadrul AGOA SIF Oltenia. Astfel, deţinerea calităţii de investitor în cadrul unui fond de investiţii nu creează în beneficiul respectivului investitor drepturi şi obligaţii specifice deţinătorului propriu-zis a calităţii de acţionar al unei societăţi".

    În acest context, conform atât declaraţiilor de concertare transmise reglementatorului de către societăţile de administrare ale fondurilor incluse în analiza SIF5, cât şi propriei analize a situaţiei structurilor acţionariatului SAI-urilor (cenzurate), ASF a decis că SAI Certinvest, SAI BROKER, SAI SWISS CAPITAL ASSET MANAGEMENT, Accuro Fund Solution AG şi Opus Chartered Issuance nu acţionează concertat cu grupul format din SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia. Deşi SAI Star Asset Management nu apare în eliminarea suspiciunii de acţiune concertată, ASF ne-a transmis că SAI Star Asset Management a fost inclusă în analiza efectuată, concluzia fiind aplicabilă şi în cazul acestei societăţi.

    Potrivit SIF5, ASF nu a ţinut cont de prevederile art.2, alin.2, pct.1 din Legea 24/2017 a pieţei de capital, care menţionează că persoanele care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi diferite cu care se află într-o relaţie de control sunt prezumate că acţionează concertat.

    SIF Oltenia mai notează că toate "declaraţiile de deţineri date în faţa unui Notar public sau certificate de avocat şi/sau transmise în piaţă, atât ale SIF Banat - Crişana, cât şi cele ale SIF Muntenia şi a lui Străuţ Radu-Răzvan omit cu bună-ştiinţă deţinerile indirecte de acţiuni SIF5 ale vehiculelor de investiţii create cu finanţarea SIF1 şi SIF4, cu scopul de a induce în eroare acţionarii şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru a nu se constata depăşirea ilegală a prevederilor art. 286 alin. (1) din Legea nr. 297/2004".

    Notificările au venit în condiţiile în care ieri a avut loc adunarea generală de bilanţ a SIF5, iar miza concertărilor se poate dovedi a fi semnificativă pentru conducerea SIF5 în data de 9 mai, când societatea de investiţii cu sediul în Craiova a convocat o Adunare Generală Extraordinară la solicitarea SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia pentru modificarea actului constitutiv al emitentului, cu puncte privind înfiinţarea unui Comitet Investiţional şi reducerea numărului de administratori de la şapte la cinci.

    Opinia Cititorului ( 13 )

    1. De asta trebuie schimbat CA-ul sif 5 pentru ca distribuie 87% din profit investitorilor...iar acest lucru nu se va reflecta si in veniturile grupului controlat de SIF1 ( 28% este prea putin pentru valoarea lor). Restul de 72% nu este in interesul lor : SIF 5 sa fie controlat de CA-ul SIF 1 si vasalul sau SIF 4 precum si vasali cei marunti (administratori care au creat fondurile,, pentru ca altfel sunt muritori de foame).

      87% din profit-ul SIF 5 nu este in interesul investitorilor din SIF 1 pentru ca este contrar intereselor celor din CA-ul SIF 1. 

      CA-ul SIF 1 in numele investitorilor pe care ii conduc doreste investitii din partea CA-ului SIF 5 ..evident in fonduri de investitii create special de admnistratori binevoitori ( local acestea nu sunt si nu au cum sa fie legate de un interes comun sau mai mult nu concerteaza pentru ca sunt surde) si clientelari ai CA-ul SIF1 ( altfel administratori ar muri de foame ), prin care urmeaza sa fie controlate si alte sinonime ramase in joc.  

      Noroc ca administratorul FP nu este persoana jurdica de nationalotate romana, ca era vizat si controlul in FP unde tariceanu fiind de dreapta nu a instituit praguri precum comunisti lui illici niste mojici rusi absurzi la concertul capitalist al intereselor diverese dar marete ale speculatorilor de meserie.  

      Presedintele CA si director general al SIF 1(el este votat presedinte, iar actul constitutiv automat il numeste si director general, intradevar frumos )...a fost in mareata si ilustra comisie care a declarat castigatorul concursului de miss sifonat bani din activele FP, pardon la functia de admnistrator unic al FP (sifonar mastersef in retete cu discount pentru fraieri si papagali din clubul guvernantei corporatiste)  

      Ce trebuie sa mai faca CA-ul SIF 5 ?  

      Ps :

      Sa execute ce zice CA-ul SIF 1 altfel este mazilit si nu serveste intereseului maret si civilizator de a controla tot ce arbitrar doreste :). 

      1. Comentariul tau parvine dintr-o minte incalcita, nu intelegi, nu cunosti istoria si te mai straduiesti sa te arati si glumet. Cauza pentru care FP nu are prag nu este ca Tariceanu e de dreapta, ci ca FP a servit altui scop (intradevar, politic) decat SIF-urile. Cum sa pui prag despagubirilor? Nu esti intreg la cap?!

        Totul este o porcărie românească de care ne e greață la toți. Fără praguri de detinere ar fi fost mai simplu! Nu perfect! E logic sa nu-ti dea voie să cumperi ceva sau să te oblige să vinzi ceva? Sif5 are suficienți bani sau interese în alte firme n-au decat sa cumpere 30% din Sif1 și să vină la vot sa voteze lucruri bune și pt ei și pt noi micii actionari. Care e necazul? ASF niște incapabili abia astept sa-i schimbe noua conducere a țării, după alegeri!

        Limita in pragul de detinere a fost stabilita din cauza ca valoarea rezultata din pretul de la BVB nu este concordanta cu valoarea activelor. Limita a vrut sa previna preluarea ieftina a SIF-urilor prin BVB, urmata de lichidarea de catre majoritar, cu mare profit, a activelor.

        A avut o oarece logica atunci, dar nu pare ca pragul a dus la anularea neconcordantei.

        Ce face pragul acum? 

        Un zid in jurul intereselor care conduc SIF-urile. Daca un grup de actionari vrea sa schimbe ceva (in bine sau in rau), conducerea este aparata de prag.

        La FP a venit Elliott si a cumparat mult si a cam decis ce sa se faca. Cu prag facea administratorul ce voia.  

        Este o mare teapa chestia asta cu "preluarea ieftina a SIF-urilor". Praf in ochii prostilor! Fara praguri interesul fata de SIF-uri ar fi crescut subtantial (adica cererea) iar oferta s-ar fi diminuat substantial (cel putin in prima faza, la acele preturi mici) si in consecinta pretul actiunilor ar fi crescut enorm pana cand "cererea" ar fi intalnit "oferta". Doar prostii pot sustine ca pretul ar fi ramas la fel de mic daca nu ar fi fost pragurile si ca la acele preturi s-ar fi tranzactionat SIF-urile. Pragurile sunt protectia pentru devalizarea SIF-urilor iar asta se face cu acordul si implicarea componentei de stanga a politicului(cota parte). Intotdeauna dividendele la SIFuri au fost mici cand la conducere s-a aflat PSDul.

        Asta pentru ca sunt capusate atat din interior cat si din exterior.

        Sifurile au fost deja preluate, relativ ieftin, sunt conduse discreționar cu o deținere concertata de 30% chiar și cu 5%. Și la FP se vând activele și se împart la actionari.Care e problema? Să stam 10 ani fără dividende cu răscumpărari o dată la 18 luni? Ati înnebunit cu toții?

        NU VOM MAI VOTA PSD EVER!

        Desteptii ar trebui sa afle ceea ce stiu prostii: diferenta de pret intre un SIF la BVB si evaluarea activelor sale era de la 30 de milioane de dolari, la 300 de milioane de dolari. Daca nu erau praguri, SIF-urile s-ar fi tranzactionat o singura zi la BVB - prima zi de cotare.

        Faptul ca scuipi seminte nu inseamna ca stii piata, nici ca o intelegi. 

        E adevarat, a fost o mare teapa data prostilor! Multi si prosti!

        Ce vorbesti?

        Nici 50.000 de actiuni nu s-ar fi tranzactionat la pretul ala! 

        Esti nou pe-aici, pe la BVB.

        Întreg esti tu dar in absurd. Unde pe lumea asta despăgubirea nu trebuie limitata sau plăfonata? Este suficient să privești în jur la tari similare si o sa gasesti răspuns. Apropo de istorie in sua , după războiul civil, sudisti pierzatori de sclavi au fost despăgubiri cu alți sclavi desteptule ?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb