Situaţia controversată la nivelul conducerii principalelor Parchete din ţara noastră continuă după ce, ieri, Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis să îi avizeze negativ pe doi dintre cei trei candidaţi propuşi de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.
Giorgiana Hosu şi Gabriela Scutea sunt procurorii ce au primit aviz negativ de la CSM, în timp ce Crin Bologa a fost avizat pozitiv pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Cei trei candidaţi propuşi pentru numirea la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT au fost audiaţi, ieri, de Secţia pentru Procurori a CSM, iar avizul instituţiei este, conform legii, doar unul consultativ, deşi Comisia Europeană, Greco şi Comisia de la Veneţia consideră că voinţa Consiliului ar trebui să primeze în cazul numirii şefilor de instanţe şi parchete din ţara noastră.
Legislaţia în vigoare prevede că, după obţinerea avizului CSM, ministrul Justiţiei urmează să înainteze propunerile preşedintelui Klaus Iohannis în vederea numirii noilor şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.
Imediat după aflarea deciziei CSM privind avizarea negativă a Gabrielei Scutea pentru funcţia de procuror general şi a Giorgianei Hosu pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei, a declarat: "Nu sunt dezamăgit, nu este o surpriză pentru mine. Vreau doar să precizez că există un întreg ansamblu de date care trebuie luate în calcul, care nu ţin doar de prestaţia în faţa comisiei. Cred că asta explică diferenţa între poziţia Ministerului şi poziţia CSM. Se pare că aici la Consiliu lucrurile au stat invers şi excesul de emotivitate al unora dintre candidaţi a contat în rezultat".
Giorgiana Hosu, nominalizarea Ministerului Justiţiei pentru şefia DIICOT, a spus, referitor la o eventuală retragere a candidaturii: "În acest moment, nu o să iau nicio hotărâre. Orice variantă poate sta în picioare. În acest moment asigur conducerea şi reprezentarea DIICOT".
Amintim că Asociaţia "Iniţiativa pentru justiţie", organizaţie profesională a procurorilor, a cerut, pe 24 ianuarie, Secţiei pentru procurori a CSM să dea aviz negativ propunerii ministrului Justiţiei ca Giorgiana Hosu să fie viitorul procuror-şef al DIICOT. Membrii asociaţiei susţin că procurorul Giorgiana Hosu nu a dovedit valenţe de manager şi ar avea mai multe pete profesionale legate de Dosarul 10 august 2018 şi Dosarul Caracal.
Conform informaţiilor recent apărute în mass-media, mama Giorgianei Hosu a fost partener de afaceri al unei firme din offshore, iar de banii respectivi ar fi beneficiat magistratul în cauză. Hosu a negat aceste acuzaţii, a precizat că este vorba despre afaceri gestionate de soţul ei şi de fiul vitreg, fapt care nu atrage vreo incompatibilitate a magistratului.
De asemenea, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) i-a solicitat ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, în 5 februarie, să facă publice criteriile de notare a candidaţilor pentru funcţiile de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT, dorind să afle şi dacă au fost recomandări ale specialiştilor din comisia de selecţie, în favoarea unor candidaţi, de care ministrul nu a ţinut cont.