Dîncu: "Avem creştere economică fără dezvoltare, care nu foloseşte la nimic"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Politică / 8 decembrie 2015

Dîncu: "Avem creştere economică fără dezvoltare, care nu foloseşte la nimic"

Ţara noastră are o creştere economică continuă, "cu care ne împăunăm în statistici", dar este o creştere fără dezvoltare, "care nu foloseşte la nimic", spune ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, vicepremierul Vasile Dâncu.

Prezent ieri la lansarea platformei naţionale de dialog "Dezvoltarea integrată a mediului rural în România", domnia sa a declarat: "O creştere fără dezvoltare nu foloseşte oamenilor şi nu foloseşte viitorului, este, mai degrabă, o creştere care consumă. Consumă resurse şi dă senzaţia unei dinamici pozitive, dar de fapt nu foloseşte la nimic".

Viceprim-ministrul a adăugat că anul acesta este unul de cotitură, care nu va putea "să schimbe România", însă poate să schimbe direcţia în care ne îndreptăm.

În opinia sa, în acest moment avem nevoie de o strategie naţională, care să fie model în Europa pentru dezvoltarea zonelor rurale. "Cred că ar trebui să ne gândim cu foarte multă raţionalitate la următorul lucru: avem ultima civilizaţie rurală din Europa şi ar trebui să o protejăm. Europa simte acest lucru şi vrea să ne sprijine. Cred că, în acest moment, ne trebuie o nouă strategie care ar trebui să fie naţională, pentru că numai strategii globale este greu să aplicăm în România (..) Ar trebui să ne uităm mai bine la resursele pe care le are mediul rural", a afirmat domnul Dâncu, subliniind că ne lipseşte "o chestiune de cultură" şi anume: "să ne autoorganizăm şi să ne dezvoltăm singuri".

Angela Filote: "O creştere economică durabilă se bazează pe producţie"

Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a afirmat, la evenimentul mai sus amintit, că România se află într-un moment de cotitură, în care poate fi schimbat modelul actual de creştere economică.

"În cei 25 de ani de după Revoluţie, România a avut un model de creştere economică ce a generat expansiune fără să genereze creştere şi la nivelul cetăţeanului. E o creştere bazată pe consum, bazată destul de mult pe salarii foarte mici. Ori, o creştere economică durabilă se bazează pe producţie, iar acea creştere care îi acordă satisfacţie şi cetăţeanului este cea care duce la creşterea salariilor", a atras atenţia domnia sa, subliniind că se impune creşterea productivităţii în ţara noastră.

Achim Irimescu, MADR: "Stabilirea unei strategii pentru mediul rural - provocarea numărul unu"

Stabilirea unei strategii pentru mediul rural este provocarea numărul unu pentru ţara noastră, consideră Achim Irimescu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care menţionează, însă, că există riscul ca eficientizarea domeniului să determine dispariţia "satului idilic".

Prezent la conferinţa privind dezvoltarea integrată a mediului rural în România, ministrul a precizat: "Cred că provocarea numărul unu este să stabilim o strategie, dar asta nu este punctul nostru forte. Am făcut multe strategii, dar niciuna nu a oferit ceea ce ne dorim cu adevărat (...) Este posibil ca fonduri multe (n.r. alocate domeniului) să ne ducă spre eficientizare, spre performanţă şi competitivitate la nivel european, dar să ne îndepărteze de satul idilic, pe care îl visăm sau ni-l imaginăm noi".

Pe de altă parte, Achim Irimescu a declarat că România va returna Comisiei Europene cel puţin 800 de milioane de euro din fondurile alocate pe dezvoltare rurală prin PNDR 2007-2013, întrucât "nu am reuşit să le utilizăm integral".

"Cu 800 de milioane de euro se puteau face multe afaceri în mediul rural, care să aducă o viaţă mai bună fermierilor şi mai ales celor care desfăşoară activitatea în afara agriculturii", a spus domnia sa, amintind că, în mediul rural, principalul furnizor de locuri de muncă este agricultura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb