Dinu Patriciu cere eliminarea taxei de 10% pe cîştigurile de capital

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2005

Liberalul Dinu Patriciu cere eliminarea cotei speciale de 10% aplicată cîştigurilor de capital, introdusă de Guvern în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Propunerea a fost făcută ieri cu ocazia întîlnirii patronatelor cu ministrul de stat George Copos şi cu reprezentanţii Finanţelor. Deşi proiectul de modificare a Codului Fiscal ar fi trebuit aprobat în urmă cu aproape două luni, el nu a fost zărit de patronate pînă ieri.

Preşedintele grupului "Rompetrol" consideră că măsura impozitării cu 10% a cîştigurilor de capital nu face decît să afecteze prezenţa investitorilor străini în România şi poate influenţa investiţiile de anvergură şi de durată.

Liberalul este de părere că o creştere de 10 ori a impozitului pe cîştigul de capital, rezultat în urma transferului titlurilor de valoare, va reduce semnificativ interesul potenţialilor investi-tori în pieţele de capital, cu consecinţe serioase asupra lichidităţii burselor. "În orice caz, acest impozit se poate percepe doar prin declaraţia globală de venit şi nu pe tranzacţie, aşa cum se întîmplă în majoritatea statelor europene. Orice altă formă de percepere a taxei este penalizatoare pentru piaţa de capital", se arată în documentul prezentat ieri de Dinu Patriciu.

De asemenea, Dinu Patriciu nu este de acord cu abrogarea punctului din Codul Fiscal care dădea posibilitatea pentru cei care vînd în rate, de a recunoaş-te veniturile şi a plăti impozitul pe măsură ce încasează ratele. În opinia domniei sale, această măsură nu face decît să producă greutăţi producătorilor care vînd unele produse în rate, "fapt cu un serios impact asupra fluxurilor de lichidităţi".

Dinu Patriciu mai susţine că eliminarea facilităţilor de deducere a 20% din valoarea de intrare a unui mijloc fix va pune serioase probleme investitorilor. Şi măsura creşterii impozitului pe dobândă la 10% este prematură, consideră liberalul, deoarece ea ar putea duce la des-curajarea economisirii.

Dinu Patriciu avertizează că şi accizarea electricităţii este o măsură pripită luată de autorităţi, deoarece ar atrage, inevitabil, o creştere a costurilor. Preşedintele grupului "Rompetrol" precizează că noul Cod Fis-cal menţine unele diferenţe nejustificabile de accize între diversele tipuri de carburanţi, care nu fac decît să stimuleze frauda fiscală. El susţine că numai egalizarea preţurilor la benzină şi motorină poate aduce statului venituri importante.

Se pare, însă că nici aceste dezbateri nu i-au convins pe guvernanţi să dea o formă definitivă proiectului. Codul fiscal nu se află nici astăzi pe ordinea de zi a Executivului.

Modificările de ultimă oră, ale Codului fiscal prevăd amînarea creşterii cu 10% a impozitelor pe veniturile din capital, a celor din dobînzile bancare şi a tranzacţiilor imobiliare, de la 1 aprilie la 1 mai. Codul fiscal prevede şi alinierea, de la 1 ianuarie 2006 a tuturor impozitelor la nivelul cotei unice, de 16%.

De asemenea, protrivit directorului departamentului juridic din Ministerul Finanţelor, Cornelia Preteanu, noul Cod fiscal prevede anularea unor facilităţi la plata TVA. Astfel, va fi majorată TVA la serviciile de radio şi televiziune, altele decît televiziunea şi radioul public, precum şi în cazul importurilor de discuri şi suporturi tehnice care beneficiau pînă acum de un ados de numai 9%.

Noul Cod fiscal prevede majorarea accizelor pentru principalele produse, cum ar fi alcoolul etilic, ţigări şi uleiuri minerale dar şi în cazul unor produse de lux, cum ar fi arme de vînătoare sau iahturi. Nota de fundamentare a proiectului arată că măsura creşterilor accizelor este o prevedere absolut firească, care se revizuieşte anual, la data de 1 iulie, doar că în acest caz, operaţiunea a fost devansată data la 1 aprilie pentru a acumula mai repede venituri suplimentare la buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb