Direcţia Agricolă Buzău a anunţat rezultatele testelor la roşiile de la Glodeanu Sărat

ANA FELEA
Miscellanea / 18 mai 2023

Direcţia Agricolă Buzău a anunţat rezultatele testelor la roşiile de la Glodeanu Sărat

Analizele făcute de Autoritatea Naţională Fitosanitară la roşiile recoltate de echipele Corpului de Control din cadrul ministerului Agriculturii, săptămâna trecută, s-au încheiat, iar rezultatele arată că tomatele de Glodeanu Sărat sunt sănătoase. Anunţul a fost făcut de Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău, în cadrul unei conferinţe de presă, care a adăugat că "în baza acestor rezultate garantează calitatea roşiilor din Buzău".

Este vorba despre 8 probe prelevate, joi, 11 mai, de echipele Corpului de Control din cadrul ministerului Agriculturii din solariile de la Glodeanu Sărat şi care au aărtat că în Glodeanu Sărat sunt şi legumicultori corecţi. Cu alte cuvinte, roşiile recoltate din cele 8 solarii sunt sănătoase, nu conţin substanţe chimice peste limită permisă în România, şi nu prezintă niciun risc pentru consumatori.

"Nu au reieşit probe de reziduuri încât să nu fie bune pentru consum. În această dimineaţă au ajuns şi rezultatele probelor preluate de Corpul de Control, toate sunt sigure pentru consum. Mai mult, au fost probe din care nu au reieşit pesticide, vă daţi seama că putem vorbi de produse ca fiind BIO, nefiind certificate. La cele care ieşit cu pesticide, vă spun că au ieşit şi de 80 de ori până la 100 de ori mai mici decât limitele admise consumului uman. Chiar şi în cazul în care avem pesticide, avem valori care impun consumul lor în stare sigură", a declarat Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Anunţul făcut de Cosmin Florea a venit la o zi după ce Autoritatea Naţională Fitosanitară a anunţat că şi primele 9 probe de tomate trimise din Buzău, recoltate de Oficiul Judeţean Fitosanitar de la legumicultori din Movila Banului, Cochirleanca, Glodeanu Sărat dar şi dintr-un supermarket din municipiul Buzău, au fost conforme.

"Vă pot confirma oficial că rezultatele primelor probe analizate de la Buzău sunt conforme, ceea ce presupune că sunt sigure pentru sănătatea consumatorilor. Este vorba despre cele nouă probe prelevate săptămâna trecută de Oficiul Fitosanitar. Echipamentul care efectuează analizele determină 374 de substanţe active. Toate probele analizate până acum sunt conforme. Şi analizele probelor prelevate de membrii Corpului de Control al ministrului Agriculturii vor fi gata cel mai târziu mâine. Ele sunt introduse treptat, în funcţie de cum sosesc. Şi în anii anteriori au fost conforme. Oamenii nu au de ce să se teamă. Noi verificăm toţi legumicultorii în toată perioada de vegetaţie, dar şi cu privire la informaţiile înregistrate în registrul de evidenţă a tratamentului, şi de acolo inspectorii noştri au toate indiciile. Mesajul nostru este să consumăm roşii româneşti pentru că sunt sigure pentru consum, nu pun în pericol sub nicio formă sănătatea consumatorului", a declarat directorul Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Paulina Gabor.

Astfel, până acum toate cele 18 probe de tomate trimise spre analiză, săptămâna trecută, la Autoritatea Naţională Fitosanitară au arătat că legumele de Buzău nu conţin pesticide peste limitele premise în ţara nastră.

"Testele au fost făcute la aproximativ 274 de substanţe chimice şi nu s-au raportat absolut depăşiri la nicio substanţă. Putem garanta că prin aceste prelevări de probe, lucrurile sunt aşa cum ar trebui să fie, sunt bune de consum", a spus Cosmin Florea.

Ancheta extinsă de la 2 la 3 buzoieni

Între timp, anchetatorii au anunţat că au extins cercetărileşi dacă iniţial erau suspecţi doi cultivator din Glodeanu Sărat, bănuiţi că ar fi stropit roşiile cu substanţe neomologate, acum ancheta vizează trei cultivator din Glodeanu Sărat. De asemenea, în dosar este cercetată şi o a patra persoană, bărbatul din Ilfov care ar fi introdus ilegal în România substanţele neomologate şi mai apo le revindea altor legumicultori, inclusive celor trei buzoieni. Bărbatul din Ilfov este cercetat şi pentru contrabandă calificată.

"Simpla utilizare a acestor substanţe neautorizate în România constituie infracţiune, însă, mai departe nu ştim dacă tomatele respective efectiv au fost afectate în asemenea măsură încât sănătatea populaţiei să fie afectată în urma comercializării. Din datele noastre, substanţele au fost utilizate doar în salariile de tomate. În mod evident, acestea se pot folosi şi către alte produse în funcţie de decizia proprietarului de solar, dar datele noastre privesc doar solariile de tomate. Ele erau în curs de coacere, nu ştim dacă au ajuns efectiv pe piaţă", a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, Cosmin Marius Niţă.

Sunt aşteptate rezultatele unei expertise care să arate ce substanţe au fost folosite de cei trei legumicultori, în ce cantităţi şi dacă aceste roşii prezentau un risc pentru consumatori, în cazul în care ar fi fost comercializate.

Controale şi testări la produsele din piaţă

În acelaşi timp, Direcţia Agricolă Buzău a început să facă controale în cea mai mare piaţă din municipiul Buzău, acolo unde, în prezent, nu se mai găsesc roşii de Glodeanu Sărat, deşi în anii trecuţi erau vândute aceste produse. Echipa formată din inspector de la Direcţia Agricolă şi SC Piete Târguri şi Oboare a desfăşurat un prim control care a vizat modul de etichetare al legumelor şi fructelor. Potrivit inspectorilor, fiecare etichetă, fie că este vorba despre taraba unui producător local sau despre un comerciant, trebuie să conţină denumirea şi provenienţa produsului şi preţul. Pe lângă aceste informaţii, pe plăcuţa special amenajată în faţa tarabei trebuie trecut şi numele producătorului şi încă o dată locul de provenienţă al produselor comercializate dar şi numărul de înregistrare al atestatului de producător. Din păcate, regulile sunt des încălcate, astfel că echipa de control a promis ca va intensifica aceste verificări până când toţi vânzătorii vor respecta regulile, iar consumatorii vor fi informaţi corect.

De asemenea, cele două instituţii, respectiv Direcţia Agricolă şi SC Târguri şi Oboare împreună cu Oficiul Fitosanitar Buzău va face teste în aceeaşi piaţă la toate produsele româneşti. Testele vor viza cantitatea de nitriţi şi nitraţi pe care le-ar putea conţine legumele şi fructele, dacă producătorii nu ar respecta indicaţiile de producţie.

"Aceste teste se vor face prin sondaj, iar dacă vor fi găsite produse neconforme atunci vor fi solicitate analize de laborator mai amănunţite",a spus Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Iniţiativa vine după ce, imediat după scandalul legumelor de la Glodeanu Sărat, senatorul de Buzău, Vlad Pufu, a cerut testarea în pieţe. Parlamentarul a iniţiat şi o petiţie online pe acest subiect. Acum, după anunţul Direcţiei Agricole Buzău, senatorul Vlad Pufu spune că această testare ar putea fi făcută în toate pieţele din România.

"La Buzău se poate! Testarea zilnică a produselor în toată ţara! Direcţia Agricolă Buzău anunţă că, împreună cu Pieţe, Târguri şi Oboare, societate din cadrul Primăriei Buzău, a găsit o formulă pentru testarea zilnică a legumelor şi fructelor în piaţă. Deci SE POATE! E o victorie de parcurs, care va aduce linişte în rândul consumatorilor, dar va asigura şi respect pentru producători, pentru că oamenii vor aprecia mai mult munca depusă de un fermier pentru a putea aduce la vânzare un produs sănătos şi sigur. Un pas important, întrucât testările zilnice, realizate prin sondaj, vor acoperi toate produsele autohtone, de la legume la fructe şi verdeţuri. Vor fi însă determinări doar pentru prezenţa nitraţilor şi nitriţilor, iar în cazul apariţiei unei suspiciuni vor putea fi luate imediat măsuri pentru analize suplimentare, dar şi pentru stoparea de la vânzare, până la un rezultat cert venit de la laborator. Rămâne în discuţie şi varianta determinării nivelului de pesticide, realizată momentan doar de Autoritatea Naţională Fitosanitară, şi insist ca aceste substanţe să fie în atenţia factorilor responsabili, pentru testare zilnică. Şi dacă se poate la Buzău, această formulă trebuie extinsă în toată ţara.Apreciez faptul că toţi factorii de conducere implicaţi au înţeles că reacţia mea nu a fost una politică, ci legată strict de sincopele legislative şi managementul defectuos din sistem", a scris pe Facebook senatorul Vlad Pufu.

Daea: "Avem grijă de calitatea produselor"

Pe de altă parte, noi declaraţii pe subiectul roşiilor produse în România au fost făcute joi, 18 mai, şi de ministrul Agriculturii, Petre Daea, în timpul unei vizite în judeţul Olt unde verifică tocmai informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora cantităţi importante de roşii provenite de la producători au fost tratate cu substanţe pentru coacere rapidă

Domnia sa a punctat, încă o dată, că "fermierii români fac produse de calitate şi consumatorii trebuie să aibă încredere în ele, iar dacă există situaţii în care aceştia nu respectă tehnologiile, în mod sigur se iau măsurile necesare".

Îi scoatem din drepturi şi răspund în faţa legii pentru că folosesc substanţe chimice şi acestea nu au voie să intre în ţară. Repet, avem grijă de calitatea produselor, în aşa fel încât nici fermierii să nu fie batjocoriţi şi nici consumatorii dezinformaţi. Vreau să vă transmit că luăm cele mai drastice măsuri pentru cei care se abat de la tehnologie, dar nu trebuie să acuzăm toţi producătorii de legume din România şi să îndepărtăm consumatorul de produsele româneşti", a mai spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpes.

Amintim că scandalul roşiilor care ar fi stropite cu substanţe neomologate a izbucnit în urmă cu două săptămâni după ce IPJ Buzău a anunţat, printr-un comunicat de presă, faptul că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Între timp, 85 de cultivatori din Buzău, înscrişi în Programul Tomata, au scos primele roşii la vânzare. Aceştia se plâng că, după acest scandal, preţul tomatelor a scăzut foarte mult.

"Sunt foarte mari probleme, la ora asta oamenii vând roşia cu 3 lei şi chiar le spun la inspectorii noştri că vor să iasă din program. Nu pot să spun că nu ar fi şi un caz izolat, sau două cazuri sau trei cazuri unde nu s-ar putea constata că acele tomate sunt depăşite limitele dar nu putem generaliza", a mai declarat directorul Cosmin Florea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb