• Intensificarea atacului împotriva Ucrainei prezintă cel mai sever risc pentru piaţa acţiunilor, crede David Bianco, de la DWS Group
• Europa se confruntă cu o ameninţare mai mare de recesiune decât Statele Unite, spune administratorul de active
Inflaţia aflată la maximul ultimelor patru decenii şi ameninţarea recesiunii sunt principalele temeri ale investitorilor în acţiuni, dar riscul ca Rusia să-şi intensifice atacul împotriva Ucrainei ar trebui să fie cea mai mare îngrijorare a lor, crede David Bianco, directorul departamentului de investiţii în America al administratorului german de active DWS Group, citat de Business Insider.
Recesiunea, inflaţia ridicată, evaluările excesive şi războiul sunt cele patru preocupări majore pe termen lung care, de obicei, duc la pieţe "bear", a scris Bianco într-o notă adresată clienţilor grupului german. O piaţă "bear" este definită, în mod generic, ca o scădere a indicilor bursieri de peste 20% faţă un maxim recent.
"Suntem îngrijoraţi de toate aceste ameninţări şi rămânem precauţi privind evoluţia indicelui S&P 500 pe termen scurt, dar pentru noi importanţa temerilor este următoarea: 1) escaladarea războiului (preţ mare al petrolului), 2) recesiune în Europa, 3) inflaţie, 4) evaluare excesivă", a spus Bianco, conform Business Insider.
Avertismentul directorului de investiţii vine în condiţiile în care, la finele săptămânii trecute, un general de top al armatei ruse a spus, explicit, că un obiectiv principal al Moscovei este cucerirea estului Donbasului şi a regiunilor sudice ale Ucrainei.
Echipa DWS Group crede că, o escaladare a conflictului din estul Europei poate duce la o nouă creştere a preţului petrolului şi, în cele din urmă, la recesiune economică. La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, petrolul a urcat la niveluri nemaiîntâlnite din 2008, ceea ce a împins rapid preţurile gazelor din Statele Unite la maxime aproape record de peste patru dolari pe galon.
"Dacă va apărea vreo recesiune, credem că va proveni din Europa", a spus DWS, conform sursei menţionate.
Zona euro se află sub presiune din cauza preţurilor mari ale energiei, în condiţiile în care regiunea se bazează în mare măsură pe gaz, petrol şi alte resurse naturale ruseşti. Săptămâna trecută, oficialii Fondului Monetar Internaţional au declarat că războiul întrerupe redresarea economiei globale din criza Covid, reducând previziunile de creştere ale zonei euro pentru 2022 la 2,8%, de la 3,9%.
Mai mult decât atât, pe măsură ce apar tot mai multe dovezi ale atrocităţilor comise de ruşi în Ucraina, Uniunea Europeană se apropie de impunerea unui embargo complet asupra petrolului rusesc, despre care JPMorgan spune că poate duce preţul ţiţeiului la 185 de dolari pe baril. În prima parte a zilei de tranzacţionare de astăzi, sortimentul Brent, relevant pentru piaţa europeană, se tranzacţiona la circa 101 dolari pe baril, în scădere cu 4,5% faţă de sesiunea precedentă.
În altă ordine de idei, Bianco spune că este puţin probabil ca, înăsprirea politicii monetare de către Rezerva Federală, să arunce Statele Unite în recesiune anul acesta sau anul viitor. Luna trecută, Fed-ul a demarat ciclul creşterii dobânzii pentru stăvilirea inflaţiei, ce a accelerat în martie la 8,5%.
În condiţiile în care vede un risc redus de recesiune în Statele Unite, expunerea preferată în zona ciclică a DWS este pe bănci şi acţiuni cu capitalizare mică, a spus Bianco. Băncile pot beneficia de pe unor rate mai ridicate ale dobânzilor, în timp ce acţiunile cu capitalizări mici sunt de obicei ale unor companii mai expuse evoluţiilor economice.
"Considerăm că sectorul medical este cel mai atractiv, apoi comunicaţiile (dependente de creşterea decentă a câştigurilor) şi apoi financiarele (ce nu depind de o recesiune în SUA). Defensivele noastre preferate sunt utilităţile şi trusturile de investiţii imobiliare (REITS), dar ne-am redus supraexpunerile pe ambele", a spus directorul de investiţii al DWS Group, conform Business Insider.