Nicolas Aguzin va renunţa la funcţia de director executiv al operatorului bursier din Hong Kong (HKEX) la sfârşitul unui mandat de trei ani în care piaţa a pierdut teren ca destinaţie globală importantă pentru listări.
Potrivit Financial Times, care citează comunicatul de vineri al operatorului bursier, Aguzin a informat consiliul de administraţie al HKEX că nu va solicita reînnoirea mandatului la sfârşitul actualului său contract, în mai 2024. Acesta va fi înlocuit de Bonnie Chan, codirectorul de operaţiuni al HKEX, căruia i s-a acordat un mandat de trei ani.
Prezenţa lui Aguzin - un argentinian care a lucrat anterior în Buenos Aires şi New York - în fruntea HKEX a fost văzută ca un semn că bursa dorea să-şi consolideze poziţia pe scena globală, mai degrabă decât să se concentreze pe legăturile cu China continentală.
HKEX a anunţat vineri că este recunoscătoare pentru "contribuţia şi conducerea lui Aguzin în ultimii doi ani şi jumătate, într-un context macro deosebit de provocator, afectat de Covid şi de pieţele globale slabe". La rândul său, Aguzin a spus că a fost "privilegiul vieţii sale" să conducă HKEX.
Plecarea sa vine în timpul unei revizuiri ample a Bursei din Hong Kong. Wilfred Yiu, codirector de operaţiuni HKEX, alături de Bonnie Chan, va deveni director executiv adjunct, în timp ce directorul financiar Vanessa Lau va fi codirector de operaţiuni, pe lângă rolul său actual.
Preşedintele operatorului bursier, Laura Cha, va ajunge, de asemenea, la sfârşitul mandatului, anul viitor.
• Preţul acţiunilor HKEX a scăzut cu 42% în mandatul lui Aguzin
Preţul acţiunilor HKEX a scăzut cu 42% de când a început mandatul lui Aguzin, în perioada pandemiei de Covid-19, în care atât Hong Kong-ul, cât şi China continentală au avut de suferit din cauza izolării de lumea financiară, ca urmare a măsurilor dure de carantină.
Indicele de referinţă Hang Seng al pieţei din Hong Kong a scăzut cu 16,6% în acest an. Rezultatele bursei în trimestrul al treilea din 2023 au arătat că veniturile din activitatea de tranzacţionare au scăzut cu 10% faţă de acelaşi interval din 2022, în timp ce comisioanele din listarea acţiunilor s-au diminuat cu o cincime. Profitul net a crescut cu 30%, în baza veniturilor solide din investiţii şi a volumului de tranzacţii cu instrumente derivate.
Datele Dealogic arată că fondurile strânse din ofertele publice iniţiale din Hong Kong au scăzut cu aproape 40% în ritm anual, la aproximativ 5 miliarde de dolari, comparativ cu o medie anuală de 37 de miliarde de dolari în deceniul precedent.
• Bursa din India a depăşit-o pe cea din Hong Kong, devenind a şaptea din lume
Valoarea de piaţă a Bursei din India a depăşit-o pe cea a rivalei din Hong Kong, devenind a şaptea cea mai mare din lume, în condiţiile în care optimismul legat de perspectivele economice ale ţării este în creştere, potrivit CNBC.
La finele lunii noiembrie, capitalizarea totală de piaţă a National Stock Exchange din India a fost de 3.989 miliarde de dolari, faţă de cea de 3.984 miliarde de dolari a Bursei din Hong Kong, conform datelor Federaţiei Mondiale a Burselor.
Indicele Nifty 50 al pieţei din India a atins un nou record maxim săptămâna trecută. În 2023, Nifty 50 a urcat cu 16% şi, dacă tendinţa ascendentă se menţine, va încheia al optulea an consecutiv cu creşteri. În schimb, indicele de referinţă Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scăzut cu circa 17% în acest an. Hang Seng este pe cale să înregistreze al patrulea an cu scăderi şi, totodată, a consemnat cea mai proastă evoluţie dintre principalele pieţe de acţiuni din Asia-Pacific, potrivit CNBC.
Luna aceasta, agenţia de rating Moody's şi-a redus perspectiva pentru Hong Kong de la "stabilă" la "negativă", invocând legăturile financiare, politice, instituţionale şi economice ale oraşului cu China continentală. Această retrogradare a venit la scurt timp după ce Moody's şi-a redus perspectiva pentru ratingurile de credit guvernamentale ale Chinei la "negativă", de la "stabilă".
O analiză recentă realizată de Bloomberg arăta că scăderea istorică, de 4,6 trilioane de dolari, a capitalizării Bursei din Hong Kong se resimte în industria financiară a oraşului, 30 de case de brokeraj locale fiind închise anul acesta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.12.2023, 21:03)
Cand PPIul Japoniei a iesit de sub albia de 40 de ani?!…
Asa politica economica… multe aprecieri pentru Rezistenta Japonezilor si asa persevitate la productie plata debt…
s c c r e t