Guvernele din întreaga lume nu ar trebui să mizeze pe menţinerea preţului petrolului la un nivel scăzut atunci când îşi formulează politicile energetice deoarece oferta de petrol ar putea să se reducă, începând de la mijlocul lui 2016, din cauza scăderii investiţiilor şi a diminuării producţiei americane, a declarat luni directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, transmite Reuters.
Începând din luna iunie 2014 şi până în prezent preţul global al petrolului s-a înjumătăţit ca urmare a creşterii producţiei de petrol de şist în SUA precum şi a deciziei Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-şi apăra cota de piaţă mai degrabă decât de a reduce producţia.
Faith Birol a avertizat: "Ar fi o mare greşeală să legăm atenţia noastră faţă de securitatea petrolieră de traiectoria pe termen scurt a preţului ţiţeiului".
Potrivit acestuia, dacă preţul petrolului se menţine la nivelul actual este posibil ca investiţiile în petrol să se reducă, din nou, în 2016, în special în regiunile cu costuri ridicate, după ce în 2015 au scăzut cu peste o cincime.
Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei a mai spus că: "Dacă acest lucru se va adeveri, ar fi pentru prima dată în ultimele două decenii când investiţiile petroliere au scăzut timp de doi ani consecutivi. Ar trebui să ne gândim la implicaţiile pe termen mediu şi lung ale acestei reduceri a investiţiilor".
Directorul IEA a recunoscut că există în continuare pericolul ca riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu să afecteze livrările de petrol însă pe de altă parte eliminarea sancţiunilor impuse Iranului ar putea duce la majorarea producţiei cu 400.000-600.000 de barili pe zi în decurs de un an.
Faith Birol a apreciat că livrările de petrol vor fi abundente cel puţin până la mijlocul lui 2016 iar IEA nu se aşteaptă la o revenire puternică a preţurile pe termen scurt, transmite sursa citată.
Întrebat despre posibilitatea ca India sau China să se alăture IEA, Birol şi-a exprimat speranţa că delegaţi din ambele ţări vor fi prezenţi la reuniunea ministerială din 17-18 noiembrie de la Paris în calitate de invitaţi speciali "ceea ce ar întări legăturile pe care le avem cu aceste ţări".