Tribunalul Prahova a admis, ieri, cererea directorului general al rafinăriei Petrotel Lukoil, Bogdanov Andrey Iurevici, privind modificarea temporară a limitelor controlului judiciar. Instanţa "permite inculpatului Bogdanov Andrey Iurevici să se deplaseze în perioada 27.08.2015 - 01.09.2015 inclusiv, pe teritoriul Federaţiei Ruse, Moscova", se arată în decizia de ieri a instanţei, ce poate fi contestată în 48 de ore de la comunicare.
Bogdanov Andrey Iurevici, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al Petrotel Lukoil SA, a fost trimis recent în judecată pentru folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani. Şi Petrotel Lukoil SA Ploieşti este trimisă în judecată pentru spălare de bani.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au anunţat pe 3 august că au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor din celebrul dosar Lukoil.
Ei susţin în rechizitoriu că, în perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai Petrotel Lukoil SA Ploieşti, au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama Petrotel a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.
Conform comunicatului procurorilor, inculpaţii au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora Petrotel Lukoil Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor. Sumele au fost achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii, le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil în termenii condiţiilor de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii, precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat.
În dosar, mai sunt trimişi în judecată Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda - pentru complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani; Raţă Andrei, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al Petrotel Lukoil SA Ploieşti - folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani; Dănulescu Dan, director general adjunct în cadrul Petrotel Lukoil SA Ploieşti - complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani; Duţu Dorel, contabil şef în cadrul Petrotel are acuzaţii similare alături de Voinstev Alexey - cetăţean rus, director general adjunct în Petrotel şi de Kuzina Olga - cetăţean rus, director general adjunct în cadrul Petrotel Lukoil SA Ploieşti.
Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 euro, au mai arătat procurorii. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a 176.840.629 acţiuni, la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei, asupra primelor de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul Petrotel, în valoare totală de 1.880.931.388 lei, asupra conturilor deţinute de Petrotel la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum şi a banilor ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA. Sechestru a fost instituit şi pe conturile deţinute de terţul acţionar majoritar al Petrotel - Europe Holdings Bvatrium Olanda la City Bank Londra, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.
Oficialii grupului Lukoil au declarat, recent, că sechestrul procurorilor români a fost contestat în instanţă şi că acuzaţiile care se aduc companiei sunt nefondate. Conform portalului Tribunalului Prahova, termenul în vederea soluţionării cererii de ridicare a măsurii sechestrului asigurător este 3 septembrie 2015.