Discordie la vârful ASF din cauza Fondului Proprietatea

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2013

Mircea Ursache şi Dan Radu Ruşanu au poziţii diferite privind listarea FP la Varşovia

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu are o poziţie unitară faţă de listarea secundară a Fondului Proprietatea la Varşovia, iar acest lucru este transmis fără ocolişuri în spaţiul public.

Mircea Ursache, vicepreşedinte al ASF, susţine tranzacţionarea FP şi la Varşovia, în timp ce preşedintele Dan Radu Ruşanu i se opune.

"Ceea ce s-a întâmplat până acum (n.r. legat de listarea FP la Varşovia) este o greşeală", a spus Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), ieri, la prezentarea Raportului CNVM pe 2012 în faţa Comisiilor de buget şi economice din cele două camere parlamentare.

Domnia sa a adăugat: "Nu se poate să blocăm listarea unui emitent pe o altă piaţă din Europa".

În urmă cu o săptămână, preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a declarat că nu este de acord cu listarea FP în Polonia.

"Categoric nu voi fi de acord, decât pe principiul reciprocităţii", a răspuns Ruşanu, întrebat care este poziţia sa referitoare la listarea duală a FP pe bursa poloneză. Preşedintele ASF a adăugat: "De ce să permitem mutarea la Varşovia a unor companii din România, în condiţiile în care nu se întâmplă şi invers?"

Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a preluat supravegherea pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private, de la CNVM, CSA şi CSSPP, are în lucru un proiect de modificare a regulamentului Depozitarului Central, care ar permite listarea duală a FP la Varşovia.

Proiectul a fost iniţiat de CNVM la finalul anului trecut şi au avut loc deja consultări publice, însă, până acum, nu a apărut noul regulament.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat de nenumărate ori listarea la Varşovia şi au fost nevoiţi să decaleze calendarul stabilit.

În luna aprilie, termenul limită pentru listare a fost extins din 30 iunie până la 30 decembrie 2013.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce vrea de fapt rusanu? Poate vorbeste cu becali care este specialist in valise cu bani. Cu siguranta rusanu asteapta valiza dar intrebarea este dela cine? Noi actionarii FP nu avem valise si chiar daca am avea astea sunt goale. Or rusanu este obisnuit cu spagi "fara numar"

    Interesanta opinie a d-lui Rusanu. Insa este mai degraba o oponentza a impotentzei, in general. Cotarea unei institutii pe o piata este o modalitate de facilitare a transferului de proprietate, acolo unde ar fi un interes in acest sens. Adica, daca sunt bani intr-o zona, atunci emitentul faciliteaza actionarilor sai transferul de proprietate. Asta s-ar intampla in Polonia, unde sunt indivizi si institutii cu resurse, care ar cumpara actiuni. Iar actionarii actuali ai FP ar trebui sa fie interesati intr-o capacitate mai mare de cumparare, nu? Deci, actionarii firmelor de pe bursa poloneza, ce ar cauta in Romania, o tara care nu poate furniza nici macar 20 mil.euro/zi valoare de tranzactionare pe BVB? De aceea, ideea, legitima dealtfel, a d-lui Rusanu, de a asigura o reciprocitate, poate fi materializata doar prin ridicarea interesului in economia Romaniei, prin intermediul bursei de valori. Doar atunci alte firme vor fi interesate sa-si coteze actiunile in Romania. Pentru ca decizia de cotare pe o piata este a firmei respective, de fapt a actionarilor acesteia, in cadrul adunarii generale a actionarilor. Impunerea unei reciprocitati prin masuri administrative este o intentie complet superflua, este doar exprimarea unei dorinte intime, putin copilaresti. In ce priveste tranzactionarea pe alte piete, exista derivate care permit asta: o institutie cumpara din Romania actiuni de 20-100 mil.euro, le blocheaza la un depozitar, apoi emite alte titluri in contrapartida, pe orice piata OTC; aceste titluri se tranzactioneaza pe acea piata OTC, iar cumparatorii au 2 alternative: sa ceara rascumpararea lor, la valoarea dintr-un anumit moment, sau sa le transforme in actiuni la FP, la un anumit moment (obtin echivalentul actiunilor din stocul blocat la depozitarul respectiv). Acest lucru s-a facut in Romania si se face si acum. Asa ca toata aceasta tevatura mi se pare un subiect de presa, mai mult decat un subiect cu reala importanta pentru cineva...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb