În lipsa unei industrii autohtone, peste 80% din industria judeţului Timiş se datorează investitorilor străini care lucrează în sistemul lohn, a declarat preşedintele filialei Timiş a centralei sindicale Cartel-Alfa, Ştefan Gogoşanu.
Potrivit liderului timişean, dacă aceştia se vor gîndi să plece, după aderarea României la Uniunea Europeană spre zonele asiatice, mai atractive sub aspect investiţional, toată bunăstarea bănăţenilor se va transforma "într-o dramă".
"Greşeala este a autorităţilor centrale care nu încearcă, nici măcar acum, să menţină viabilitatea a ceea ce a mai rămas din marile întreprinderi româneşti. Totul s-a vîndut pe nimic, iar statul a fost părtaş la această înstrăinare şi distrugere a economiei româneşti", a subliniat Ştefan Gogoşanu.
La rîndul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical Timiş, Aurel Mihuţ, a afirmat că, dacă statul doreşte atît menţinerea investitorilor străini în ţară, cît şi încurajarea economiei autohtone, trebuie să se acţioneze pe două planuri: reducerea fiscalităţii şi stabilitatea legislaţiei.
Cei doi lideri sindicali au atras atenţia responsabililor locali asupra consecinţelor retragerii investitorilor în lohn din zonă şi anume creşterea ratei şomajului la cote alarmante.
Prin sistemul lohn, producătorul se obligă să fabrice produse la comanda beneficiarului, fiind plătit de cel din urmă. Pentru că odată cu intrarea României în Uniunea Europeană beneficiarul va fi obligat să dea salarii mai mari angajaţilor, acesta va fi atras de alte ţări în care va plăti retribuţii mult mai mici.