Disputa Băsescu-Tăriceanu ameninţă Alianţa DA

Nicolae Mardari
Ziarul BURSA #Politică / 10 aprilie 2006

Lucian Bolcaş vorbeşte despre "romanţa Alianţei DA":

"Din cioburi de iubire

Zadarnic, dragul meu

Să-nchegi o fericire

E greu, e mult prea greu..."

Tensiunile existente în Alianţa DA au ieşit la suprafaţă. Dacă pînă acum atacurile între PD şi PNL se desfăşurau la nivelul liniei a doua, reprezentată la liberali de Ludovic Orban sau Crin Antonescu, la sfîrşitul săptămînii trecute Băsescu şi Tăriceanu şi-au aruncat oficial mănuşa. Preşedintele şi-a manifestat regretul că l-a investit pe Tăriceanu prim-ministru. La rîndul său, premierul susţine că se aştepta la aşa ceva din partea lui Băsescu, pentru care acest gen de afirmaţii sînt monedă de schimb.

Conflictul dintre cei doi ridică semne de întrebare cu privire la viitorul Guvernului dar şi al Alianţei DA. Preşedintele susţine că structura executivului trebuie să rezis-te pînă la 1 ianuarie 2007, momentul integrării ţării noastre în EU. "Ar fi de dorit ca Alianţa DA să reziste pînă atunci", a declarat, în replică, deputatul liberal Crin Antonescu, manifestîndu-şi scepticismul.

Divorţul dintre PD şi PNL ar conduce, acum sau la începutul anului viitor, la căderea Guvernului dar şi la o situaţie neclară în plan politic. În condiţii de alegeri anticipate, problemele rămîn: mai candidează împreună liberalii şi democraţii, sau separat? În condiţiile în care vor petici Alianţa pentru o nouă încercare, atunci de ce mai fac anticipate? Candidînd separat, însă, nici unul dintre cele două partide nu ar putea obţine majoritatea parlamentară fără PSD. Însă o alianţă cu PSD-ul a fost respinsă de ambele formaţiuni politice, cu toate că şi despre PD şi despre PNL s-a afirmat că ar negocia în secret cu social-democraţii.

Bogdan Ciucă, PC: "Nu cred că anticipatele sînt o soluţie"

Purtătorul de cuvînt al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciucă, ne-a declarat că evoluţia relaţiei dintre preşedinte şi premier în ultima vreme are darul să inflameze scena politică. "Cînd este vorba de două persoane putem vorbi de simpatii şi antipatii, nu şi între oameni care reprezintă instituţii", consideră deputatul conservator.

Bogdan Ciucă este de părere că anticipatele nu pot aduce beneficii oamenilor simpli, ci doar anumitor partide care de aceea au interes să le declanşeze. El crede că agenda electoratului este cu totul alta, în condiţiile inundaţiilor, sărăciei şi problemelor specifice viitoarei integrări europene. Chiar şi aşa, însă, conservatorii cred că organizarea alegerilor înainte de termen nu ar fi o soluţie pentru depăşirea blocajului politic. Bogdan Ciucă atrage, însă, atenţia că în politica românească se poate întîmpla orice, chiar şi o colaborare a PD-ului sau PNL-ului cu PSD, care pare acum imposibilă.

Kelemen Hunor, UDMR: "Este nevoie de o lege a lobby-ului în România"

UDMR nu comentează tensiunile existente în prezent în Alianţa DA, ne-a declarat deputatul Kelemen Hunor. În opinia sa, aceleaşi tensiuni au existat şi în perioada 1996-2000 în cadrul Convenţiei Democrate, iar liberalii şi democraţii dovedesc că nu au învăţat nimic.

Deputatul consideră că certurile între cele două partide din coaliţia de guvernămînt afectează integrarea în UE. În plus, atitudinea preşedintelui Băsescu faţă de primul ministru scade mult credibilitatea acestuia din urmă, cu repercusiuni în ceea ce priveşte actul guvernării, spune el.

Kelemen Hunor subliniază că principala acuză a preşedintelui la adresa lui Tăriceanu, cea privind grupurile de interese, s-ar putea rezolva foarte uşor printr-o lege a lobby-ului. "Există cercuri de interese peste tot în lume; problema este să respecte legea", a declarat el.

UDMR nu se gîndeşte, cel puţin pe moment, să iasă de la guvernare în contextul tensionării relaţiilor în Alianţa DA. În acelaşi timp, însă, Kelemen Hunor precizează că atunci cînd partidul său va considera că activitatea executivului devine precară, va căuta o soluţie de ieşire iar aceea ar putea fi chiar şi alegerile anticipate. Totuşi, deputatul maghiar crede că şi în condiţii de anticipate, formula Alianţei DA şi a actualei formule de guvernămînt va rămîne în picioare.

Cristian Diaconescu, PSD: "Mă aştept ca anul viitor să fie anticipate"

Purtătorul de cuvînt al PSD, Cristian Diaconescu, crede că Alianţa DA nu mai funcţionează ca un instrument politic unitar. "Nu cred că semnalele disperate ale preşedintelui Băsescu vor avea sorţi de izbîndă", a declarat el, subliniind divergenţele care există între cele două partide în special în teritoriu.

Social-democraţii atrag atenţia că şi după integrare vor exista trei clauze de monitorizare (liberă circulaţie, concurenţă şi justiţie), care necesită măsuri guvernamentale active. "Mă aştept ca anul viitor să fie anticipate, datorită deficitului de guvernare", a afirmat Cristian Diaconescu. În plus, el este de părere că şocul integrării pe care îl va suferi populaţia începînd de anul viitor va determina alegerile înainte de termen, pentru investirea unui nou guvern care să aibă credibilitate.

Purtătorul de cuvînt al PSD crede, totuşi, că n-ar fi exclus ca PD şi PNL să se prezinte tot împreună la eventualele alegeri de anul viitor. În aceste condiţii, însă, el consideră că Alianţa DA nu ar mai avea credibilitate, pentru că a demonstrat deja că nu este o soluţie viabilă.

Lucian Bolcaş, PRM: "Anticipatele sînt necesare acum, nu la anul"

Deputatul PRM Lucian Bolcaş consideră că Alianţa DA este totalmente compromisă. El crede că alegerile anticipate sînt necesare acum şi nu la anul, pentru a rezolva deficitul de guvernare. "O ţară nu poate fi condusă de un Guvern pe care preşedintele îl caracterizează drept şandrama", a afirmat domnul Bolcaş.

Deputatul PRM consideră că recomandările pe care le fac oficialii europeni cu privire la evitarea anticipatelor pînă la integrare sînt greşite. "Nu este normal să ceri unei ţări să rămînă neguvernată şi fără instituţii", crede Bolcaş.

În opinia sa, Alianţa DA a dovedit că nu poate să funcţioneze şi nu va funcţiona nici în viitor. Nu se teme, însă, că anticipatele ar putea să conducă spre un blocaj politic: "Am încredere că poporul va alege o soluţie prin care să ieşim la lumină", crede domnul Bolcaş.

Cozmin Guşă, PIN: "Nu vor fi nici un fel de anticipate"

Preşedintele PIN, Cozmin Guşă, ne-a declarat că tensiunile pe care le vedem acum în Alianţa DA au existat şi în 2004, cu singura diferenţă că acum au ieşit la iveală. Însă certurile dintre Băsescu şi Tăriceanu ca şi disputele dintre partide nu vor sparge Alianţa, este opinia lui Cozmin Guşă: "Nu au altă şansă de guvernare iar interesele îi vor ţine la un loc", a afirmat el.

Cozmin Guşă crede că actuala coaliţie nu mai guvernează, de fapt, ţara. "Ei dau doar impresia că guvernează, dar nu au nici un fel de strategie iar posturile de conducere din ministere sînt ocupate de amatori", a afirmat el.

Preşedintele PIN nu crede că Tăriceanu îşi va da demisia, pentru că este presat de grupurile de interese pe care le reprezintă să păstreze fotoliul de premier. "În plus, a început să-i placă să fie prim-ministru", adaugă Guşă. Pe de altă parte, Cozmin Guşă este de parere că nici Băsescu nu poate să îl dea la o parte pe Tăriceanu, pentru că nu are argumente. "A încercat cu Rompetrol şi scandalul Patriciu, dar nu a reuşit", afirmă el. Concluzia lui Cozmin Guşă este că nu vor avea loc la anul nici un fel de alegeri, pentru că interesele celor două partide din Alianţa DA să rămînă pe poziţii sînt mult prea puternice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb