PSD doreşte majorarea salariului minim brut pe ecinomie la 3000 lei şi creşterea pensiei minime cu 10%, la 1100 lei, a anunţat, ieri, Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, care a prezentat noul pachet de măsuri sociale pe care îl va propune spre aprobare liderilor coaliţiei de guvernare. Ministrul Muncii a afirmat că impactul bugetar al majorărilor respective se va ridica la 11 miliarde lei.
"Vom propune în coaliţia politică majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta înseamnă că 2800 de lei vor fi taxaţi, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei rămân în continuare netaxaţi. Ne dorim ca în România să încercăm pe cât posibil să nu mai existe sărăcie în muncă. Dacă tot vorbim de muncă, doar într-o lună de zile, contractele care au fost transformate din part-time în normă întreagă sunt în număr de 100.000. A doua măsură îi vizează pe cei 1,3 milioane de seniori ai României care încasează pensia minimă. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei. În coaliţie vom propune şi majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei", a declarat Marius Budăi.
Ministrul muncii a arătat că un alt proiect important care este prins în PNRR este finalizarea discuţiilor pe legea dialogului social.
"În prima săptămână din septembrie voi solicita domnului premier convocarea Consiliului Naţional Tripartit, astfel încât discuţiile din Consiliu să se axeze în principal pe aceste două priorităţi. Cea prezentată anterior pe majorarea salariului minim, ne dorim să avem o discuţie transparentă şi onestă cu partenerii sociali şi să închidem şi legea dialogului social", a afirmat Marius Budăi.
Anunţul ministrului Muncii a iscat critici din partea opoziţiei politice, dar şi a confederaţiilor patronale.
Reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia, care reuneşte peste 2.000 de firme, a transmis că mediul de afaceri înţelege nevoia creşterii salariului minim şi va răspunde invitaţiei de a discuta cu Guvernul despre aceasta, dar în acest moment multe dintre firmele care plătesc salariul minim sunt "cu apa până la gât" din cauza costurilor cu energia şi materiile prime, au pierderi şi au făcut eforturi să supravieţuiască în această perioadă, lucru de care guvernanţii ar trebui să fie conştienţi. Ei au mai spus că, înainte de luarea măsurii majorării salariului minim, Guvernul ar trebui să coroboreze datele despre salariul minim din Revisal cu cele ale ANAF despre venituri, pentru a vedea câţi angajaţii care apar în acte cu salariul minim au venituri semnificativ mai mari fiind sunt plătiţi la gri sau la negru, fapt care constituie concurenţă neloială faţă de companiile ce respectă legislaţia muncii şi legislaţia fiscală.
"Guvernul PSD-PNL vrea să crească salariul minim pentru a creşte salariile bugetarilor şi pentru a lua şi mai mulţi bani din economia privată. Pentru mediul privat creşterea salariul minim va însemna concedieri şi falimente. (...) În condiţiile în care întreprinderile româneşti au probleme din ce în ce mai mari cu plata facturilor, multe vor fi nevoite să dea afară angajaţi şi să-şi reducă organigramele. Asta în timp ce la stat numărul de angajaţi a tot crescut şi a ajuns la niveluri record. În acelaşi timp, creşterea salariul minim înseamnă automat creşterea salariilor la stat. Toate salariile la stat depind de nivelul salariului minim. Iar odată cu creşterea lor, cresc şi toate pensiile speciale. Nu de alta, dar pensia specială este că este legată de nivelul salarizării la stat (nu de punctul de pensie). (...) De aceea statul preferă să tot crească salariul minim brut în loc să reducă impozitarea muncii. Dacă PSD sau PNL voiau să ajute românii pe salarii mici, ar fi crescut salariul minim net prin reducerea impozitării muncii", a afirmat, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, deputatul Claudiu Năsui (USR), fost ministru al Economiei în guvernarea Cîţu.
La rândul său, fostul ministru al Muncii din guvernarea Orban, deputatul Violeta Alexandru (Forţa Dreptei), a arătat: "În loc să dea efectiv de la 1 septembrie 2022 creşterea firească şi posibilă a pensiilor (pentru că nu există nicio limitare, niciun obstacol pentru o creştere reală care să ajute oamenii să facă faţă preţurilor) PSD dă ... un anunţ. Unde este Marius Budăi care urla în cor cu alţi PSDişti că ei vor creşte cu 40% pensiile imediat ce vin la guvernare? Sunt la guvernare de un an. Nu a fost zi în mandatul nostru din 2020 în care să nu urle că sunt vinovată pentru că nu cresc pensiile - deşi era pandemie, iar firmele îşi diminuaseră activitatea - direct cu 40%. Aţi mai auzit vreun pesedist, de un an de când sunt la guvernare (o guvernare într-o perioadă în care economia îşi revine prin propriile sacrificii), care să mai pomenească de 40%? Se vede cu ochiul liber ipocrizia lor. Inflaţia a ajuns la 15%. În lege scrie că punctul de pensie se majorează, începând cu 2023 (deci nu face Budăi nicio favoare nimănui) cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. 10% înseamnă mai puţin decât scrie în lege".
Amintim că prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat recent că eventualele majorări de pensii şi salarii depind de nivelul colectării taxelor şi impozitelor la bugetul de stat.
"Vă rog să aveţi încredere că atât PNL, cât şi PSD sau UDMR am avut în dezbatere măsurile prin care să protejăm populaţia şi economia. Ca să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât şi salariile", a declarat premierul Nicolae Ciucă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 00:41)
Câteva observații legate de discursul delirant (din punct de vedere clinic) al domnului Năsui Jr. zis și Motorola Jr.
1. Să te vaiți de pensiile speciale, când în urmă cu câteva luni când ai fost la putere le-ai susținut, denotă o lipsă crasă de respect pentru inteligența alegătorilor. Eu înțeleg că domnia sa crede că suntem toți cretini lgbtq+-radicaldin3 cu inel în nas și păr albastru, dar din păcate pentru el nu toată lumea votează neomarxistii.
2. Când te vaiți că nu-i bine să mărești salariul minim deoarece crește salariul bugetarilor râde lumea. Adică înțelegem care e nivelul intelectual la USR dar totuși poate mai au și ei un vecin un prieten cineva care-i trage puțin de mâneca. Deci nu-i bine să mărești salariul minim deoarece există riscul să crească salariile. Oookaai...
3. Ar mai fi și altele legate de taxe și zecile de categorii de români scutiți de plata lor, dar chiar nu are rost.
P.S. Domnul Năsui Senior sigur nu trăiește din pensia de securist, dar din curiozitate, oare ea intră în categoria celor speciale?
P.P.S. Sunt sigur că se va trezi un exaltat woke care a citit pe HotNews că bugetarii e răi. Așa că adaug o observație scurtă. Sunt sectoare în domeniul bugetar cu mult prea mulți oameni plătiți mult prea bine (de obicei birocrați ce inventează și plimbă acte) și sunt sectoare subfinanțate în mod intenționat (educație -- în speță profesorii și nu administratorii, cercetare, sănătate etc.). E necesară o restructurare în domeniul acesta dar trebuie făcută cu cap și nu pe sistemul bugetarii e răi, că bugetarii sunt mulți și de toate felurile.
1.1. Lămuriri (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de hateR Rational în data de 01.09.2022, 01:28)
Pe HotNews rubrica comentarii sunt numai și doar exaltați Woke Puke. Și nu sunt cititorii banali. Nicknamurile alea sunt chiar echipa din redacție. Supărați că patronul îi plătește puțin și mizerabil.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 09:02)
Inflatie, inflatie si si mai multa inflatie.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 09:20)
Sa ne dea ! Nu conteaza de unde iau banii sau daca ii tiparesc !
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 09:28)
psd vrea , dar nu pot din cauza celor rai din pnl .