Divizia din Turcia a UniCredit absoarbe o mare parte din lichidităţile băncii italiene

Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2018

Divizia din Turcia a UniCredit absoarbe o mare parte din lichidităţile băncii italiene

Problemele economice din Turcia ar putea costa grupul bancar italian UniCredit SpA peste 1,5 miliarde euro în acest an, în condiţiile în care subsidiara turcă a acestuia vrea să strângă din nou fonduri de la acţionari, pentru a doua oară în ultimele opt luni, transmite Bloomberg.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, UniCredit intenţionează să cumpere aproximativ 40% din obligaţiunile Tier 1, în valoare de un miliard de dolari, pe care subsidiara sa turcă Yapi Kredi intenţionează să le vândă.

La rândul său, grupul turc Koc Holding AS, partenerul grupului bancar italian la Yapi Kredi, ar urma să cumpere un pachet similar de obligaţiuni, conform Agerpres.

Achiziţionarea acestor obligaţiuni ar însemna respectarea promisiunii făcute de directorul general de la UniCredit, Jean-Pierre Mustier, de a-şi păstra participaţia la Yapi Kredi şi de a sprijini orice recapitalizare ar fi necesară. În primele nouă luni ale acestui an, Yapi Kredi a contribuit cu aproximativ 200 milioane de euro la profitul net înregistrat de grupul UniCredit.

Însă Yapi Kredi a decis să ceară noi fonduri de la acţionari ­pentru a doua oară în acest an, după ce în luna aprilie a demarat o vânzare similară de obligaţiuni cu prilejul căreia UniCredit a investit aproximativ 330 milioane de euro. Pe lângă participarea la operaţiunile de strângeri de fonduri demarate de Yapi Kredi, grupul bancar italian UniCredit a trecut în rezultatele sale pe trimestrul al treilea şi o depreciere de 850 milioane de euro pentru a-şi reevalua participaţia la banca turcească.

"Sprijinul pentru Yapi este o măsură obligatorie pentru UniCredit, ceea ce nu ar urma să afecteze poziţia de capital a băncii, dar va însemna o rezervă mai mică de lichiditate", a apreciat Marta Bastoni, analist la Bloomberg Intelligence.

UniCredit a cumpărat o participaţie la Yapi Kredi, împreună cu Koc Holding, în anul 2005, şi în prezent fiecare dintre cei doi parteneri deţine aproximativ jumătate din pachetul de 80% din acţiunile Yapi Kredi. Luna trecută, directorul general de la UniCredit, Jean-Pierre Mustier, a apreciat că perspectivele băncii în Turcia sunt conservatoare şi a spus că managementul aşteaptă unele veşti bune de la Yapi Kredi.

UniCredit este prezent în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul italian este prezent şi în România, prin UniCredit Bank Austria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb