N-ar trebui să ne şocheze ideea unei lesne dizolvări a Parlamentului, susţine preşedintele Traian Băsescu, invocând situaţia în care partidele nu s-ar putea înţelege să alcătuiască guvernul, ceea ce ar reclama ca o astfel de dizolvare să fie prevăzută într-o Constituţie nouă.
Din motive cu totul diferite, suntem şi noi de acord că o facilă dizolvare a Parlamentului n-ar trebui să ne supere. Ar trebui să ştim că n-am avea cine ştie ce pierdere dacă am rămâne doar "între noi" - Preşedinţie şi Guvern, fără Parlament.
Din cele ce scoate la iveală Daniel Ionescu în articolul "Legea ca prescripţie, proscripţie şi postscripţie" (vezi pagina 2), rezultă că anul trecut, din totalul noilor norme legislative, doar o cincime au fost emise de Parlament; patru cincimi au fost emise de Guvern.
Guvernul a fost mereu ispitit să distribuie Parlamentului un rol decorativ, înecându-l cu ordonanţe simple şi de urgenţă. Eludarea Parlamentului prin ordonanţe a stârnit mereu sensibilităţile politicienilor din opoziţie şi mass-media. Guvernarea Năstase a fost acuzată de liberali că a aruncat Parlamentul în şanţ cu noianul de ordonanţe emise.
În realitate, recordurile au fost bătute în guvernarea care a urmat PSD-ului şi mai ales, în guvernarea liberală din ultimul an. Citiţi despre asta în pagina 2.
1. PARLAMENTUL
(mesaj trimis de cristea viorel în data de 20.01.2009, 13:58)
Parlamentul e important, cu conditia sa serveasca vointa populatiei Romaniei.
Ce te faci cu Parlamentul "tiranic" al Romaniei care, n-are alta prioritate, dupa cum a dovedit in zeci de ani de "lucru", decat cresterea veniturilor parlamentarilor, pensii speciale-fara contributie pt. "alesii neamului", legi facute in bataie de joc, in sprijinul hotilor si criminalilor-inclusiv cei pe patru roti.
Desigur, NICI GUVERNUL ROMANIEI NU S-A DOVEDIT MAI BREAZ!
Cred ca un pas mare in democratia romaneasca ar fi: GUVERNUL SA AIBA DREPTUL SA DEA ORDONANTE DE ORICE FEL NUMAI DUPA INSTITUIREA SI IN CADRUL STARII DE URGENTA.
In acest fel, si Parlamentul ar fi pus in adevarata lui menire si valoare;despre cresterea raspunderii Parlamentului:GREU LA DEAL CU BOII MICI!