DNA: 14 persoane, trimise în judecată pentru evaziune fiscală de peste 12 milioane lei

V.B.
Anticorupţie / 22 decembrie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Timiş au dispus astăzi trimiterea în judecată a 14 persoane (unii dintre ei administratori ai unor societăţi comerciale), într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de peste 12,3 milioane lei.

Cei mai mulţi dintre inculpaţi au fost trimişi în judecată sub control judiciar. Unul dintre suspecţi este arestat la domiciliu, iar celălalt se află în arest preventiv în altă cauză. Printre principalele acuzaţii, se numără, de asemenea, complicitatea la constituirea unui grup infracţional organizat şi la la uz de fals în formă continuată.

În acelaşi dosar, DNA a trimis în judecată firmele SC Technocer SRL şi SC Dateco SRL, ambele pentru complicitate la evaziune fiscală şi la spălarea banilor.

Potrivit rechizitoriului, unul dintre inculpaţi, Florin Dănuţ Măran, cu sprijinul altora din acelaşi dosar, s-ar fi sustras de la plata sumei de 12.332.819,24 lei (reprezentând TVA de 7.990.700,10 lei şi impozit pe profit de 4.342.119,09 lei) pe care Technocer şi Dateco (firme administrate, în fapt, de acesta) o datorau bugetului statului, cu titlu de impozite şi taxe.

"O parte din suma provenind din evaziune fiscală a fost transferată succesiv prin conturile unor persoane juridice, iar ulterior a fost remisă inculpatului Măran Florin Dănuţ şi reintrodusă în circuitul civil în scopul însuşirii ei de către acesta", se mai arată în comunicatul DNA.

Ca să obţină ilicit avantaje pecuniare mai multe, Măran ar fi pus la punct "un mecanism complex, prin intermediul căruia a obţinut diferite sume de bani care, în realitate, trebuia să fie achitate statului român cu titlu de impozite şi taxe.

Astfel, pentru obţinerea banilor, Florin Măran este bănuit că a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat la care au aderat alţi 10 inculpaţi din dosar.

"Astfel, prin firme administrate în drept sau în fapt de către aceştia, au fost simulate relaţii comerciale fictive, cu scopul de a fi diminuate taxele şi impozitele datorate. Au fost simulate operaţiuni fictive de vânzare a unor bunuri către firme cu sediul în România care, conform prevederilor legislaţiei fiscale, beneficiau de restituirea TVA. În realitate, scopul operaţiunilor l-a constituit compensarea cu suma ce ar fi trebuit obţinută din TVA cu taxele şi impozitele pe care, în mod real, firmele respective ar fi trebuit să le achite bugetului statului, corespunzător bunurilor vândute. Întrucât, potrivit normelor fiscale din România, în preţul de vânzare a unui bun este inclusă TVA, automat acea taxă trebuia achitată statului român, obligaţie care însă inculpatul Măran Florin Dănuţ a reuşit să o înlăture", mai relatează DNA.

Ca să creeze o situaţie de fapt diferită de aceasta, Măran este suspectat că a înregistrat în contabilitate facturi fiscale false care figurau ca fiind emise de societăţi comerciale înregistrate în ţara noastră, "ce nu reflectau însă realitatea, raportul comercial atestat de acele facturi neexistând în fapt, iar din cauză că, în preţul cu care erau «achiziţionate» acele bunuri era inclus TVA, rezulta imediat o diminuare sau chiar anularea TVA ce trebuia achitată statului".

Practic, Măran ar fi acceptat şi dispus înregistrarea, cu intenţie, în contabilitatea celor două firme, a 203 documente contabile ce au avut consecinţa diminuării obligaţiilor fiscale cu suma sus-menţionată.

"Cu aceste documente contabile, se atesta, în mod neadevărat, existenţa unor operaţiuni comerciale de achiziţie a unor mărfuri de la un număr de 18 societăţi comerciale. În această activitate, inculpatul Măran Florin Dănuţ a fost ajutat de coinculpaţii anterior menţionaţi care au acceptat să îi remită facturi fiscale false în numele unor firme în care figurau sau figuraseră cu diferite calităţi (asociaţi, administratori, împuterniciţi ori ca reprezentanţă în fapt), iar pentru crearea unei aparenţe de realitate a operaţiunilor financiare «atestate» de acele facturi au fost întocmite şi mai multe documente justificative false. Scopul acestor din urmă acte era acela de a spori şi întări credibilitatea existenţei acelor relaţii comerciale, astfel ca, în cazul unui control, să fie mai dificilă la o verificare sumară identificarea neregulilor cu privire la acele relaţii. Tot în acest scop, inculpatul Măran Florin Dănuţ le-a solicitat celorlalţi coinculpaţi înregistrarea în contabilitate şi declararea la organele fiscale a relaţiilor comerciale pentru ca, pe de o parte să înlăture eventuale suspiciuni care ar fi putut plana asupra sa cu ocazia unei verificări sumare a organelor de control, iar pe de altă parte, pentru a răsturna practic vinovăţia din sarcina sa în cea a celorlalţi coinculpaţi sau asupra administratorilor firmelor implicate în activitatea infracţională, întrucât în asemenea caz, neplata taxelor şi impozitelor cădea în sarcina acestor din urmă persoane fizice şi juridice şi nu în sarcina firmelor administrate în fapt de inculpatul Măran Florin Dănuţ", se mai arată în comunicatul DNA.

Practic, întregul mecanism consta în interpunerea Technocer şi Dateco între furnizor şi cumpărătorul mărfurilor care îşi avea sediul în România, procedeu cunoscut sub denumirea de interpunerea unei firme-tampon, acuză procurorii.

Pe lângă TVA datorată statului prin înregistrarea în contabilitatea celor două societăţi a facturilor fictive, a fost automat diminuată şi baza de calcul asupra căreia trebuia aplicat impozitul pe profit, sumele ce figurează ca fiind "achitate" emitenţilor acelor facturi constituind o cheltuială, în înţelesul legislaţiei fiscale, ce avea repercusiune directă asupra acestui impozit, mai consideră anchetatorii.

Pentru recuperarea prejudiciului constatat în dosar, DNA a pus sechestru asigurător pe 2 imobile din Timiş, în suprafaţă de 100.000 mp. având valoarea de 1.166.000 euro (5.162.698 lei), respectiv în suprafaţă de 103.000 mp având valoarea de 1.136.630. Euro (4.002.059 lei) - reprezentând dreptul de operare şi 28.000 Euro (123.976 lei) - reprezentând dreptul de proprietate asupra terenului, aparţinând lui Florin Măran.

"De asemenea, s-a dispus aplicarea sechestrului asupra unor bunuri imobile deţinute de inculpatul Măran Florin Dănuţ, situate pe raza administrativă a judeţului Timiş.

Din prejudiciul reţinut în sarcina sa, inculpatul a achitat până la data întocmirii rechizitoriului suma de 6.000.000 lei, iar în momentul sesizării instanţei a mai achitat suma de 2.018.820 lei", conchide DNA, menţionând că dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb