DNA:  Administrator de firmă, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 24 decembrie 2015

Procurorii DNA Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Matei Mihai, administrator al S.C. Matero Ama SRL, acuzat de instigare la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată, potrivit unui comunicat DNA.

Potrivit documentului citat, Matei Mihai este acuzat şi de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată.

Totodată, a fost trimisă în judecată Matei Aurelia Liliana, acuzată de prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi constituirea unui grup infracţional organizat, se mai arată în comunicatul DNA.

Au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Vlădilă Cătălin şi Avram Anghel, administratori ai SC Maktub SRL, respectiv SC Leasimat S.R.L., în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la săvârşirea infracţiunilor de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în declaraţii, în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, în formă continuată, informează sursa citată.

În comunicatul DNA se mai arată că a fost trimisă în judecată S.C. Matero Ama SRL, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată, precum şi SC Maktub SRL şi SC Leasimat SRL, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2010, la nivelul societăţii comerciale S.C. Matero Ama SRL au fost elaborate două proiecte cofinanţate de UE, respectiv: ''Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice'' şi ''Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor'', ambele înaintate la Ministerul Economiei - Organismul Intermediar pentru Energie şi aprobate ulterior, fapt pentru care s-au încheiat două contracte de finanţare, la datele de 22.12.2010 şi 06.01.2012.

Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama SRL, prin reprezentantul său legal-administrator Matei Mihai, a desemnat ca manager de proiect pe inculpata Matei Aurelia-Liliana, soţia sa. La rândul său, acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operaţiunile financiare.

În acelaşi context, urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, de conivenţă cu inculpata Matei Liliana Aurelia şi inculpaţii Vlădila Cătălin, administrator al S.C. Maktub SRL Tecuci, şi Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat SRL, în calitate de ofertanţi, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută, arată procurorii.

DNA menţionează că S.C. Maktub SRL Tecuci era o societate comercială în care inculpata Matei Liliana Aurelia a deţinut anterior funcţia de asociat unic şi administrator.

''În acelaşi scop, în perioada 2010 - 2012, cu intenţie, inculpatul Matei Mihai a determinat-o pe inculpata Matei Liliana Aurelia să accepte depunerea şi folosirea unor documente inexacte şi false întocmite de ofertanţi, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecţiei de oferte şi adjudecării de către ofertanţi (societăţi controlate de inculpat) şi obţinerii de la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei - Organismul Intermediar pentru Energie - pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă)'', susţine DNA.

De asemenea, în acelaşi scop, inculpaţii Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei - Organismul Intermediar pentru Energie declaraţii pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezultă că nu sunt angajaţi în practici prohibite, că nu sunt membri ai nici unui grup sau reţele de operatori economici şi că nu se află în situaţia conflictului de interese, documente întocmite şi prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL, informează DNA.

În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai şi ceilalţi membri ai grupului au beneficiat de sprijinul suspectului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit şi semnat în numele administratorului, fără ştiinţa acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv, precizează sursa citată.

În perioada 23 decembrie 2010 - 8 mai 2013, pentru însuşirea sumelor ilicite astfel obţinute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanţilor câştigători (S.C. Maktub SRL Tecuci, respectiv S.C. Leasimat SRL), care la rândul lor au procedat la achitarea acestora producătorilor, inculpaţii Matei Mihai, Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au disimulat diferenţa rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienţei, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupului, adaugă sursa citată.

În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăţilor, inculpatul Matei Mihai alături de inculpaţii Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale, potrivit comunicatului DNA.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei, se precizează în comunicatul DNA.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparţin inculpaţilor Matei Aurelia Liliana, Matei Mihai şi S.C. Matero Ama S.R.L, se arată în documentul citat.

De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a popririi asupra sumelor de bani existente în conturile inculpatului Matei Mihai, deţinute la mai multe unităţi bancare.

Faţă de suspectul Secu Ovidiu, procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor, scrie comunicatul de presă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză, precum şi luarea măsurii preventive a interdicţiei iniţierii ori suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a celor trei societăţi comerciale inculpate, potrivit documentului citat.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI, transmite comunicatul DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb