DNA ANCHETEAZĂ CIRCUITUL MEDICI - FARMACII Oncologii primeau excursii la Paris şi Las Vegas ca să promoveze medicamente mai scumpe

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 29 iulie 2015

Oncologii primeau excursii la Paris şi Las Vegas ca să promoveze medicamente mai scumpe

Kovesi: "Pacienţii afectaţi vor fi contactaţi şi se vor lua şi măsuri de prevenire"

Reprezentantul Federaţiei Bolnavilor de Cancer din România: "Din 2001 cerem un registru naţional de cancer"

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au descins, ieri, la medici şi companii farmaceutice într-o anchetă ce vizează infracţiuni de luare de mită pentru promovarea de medicamente folosite la tratarea cancerului. Concret, medici şi persoane ce lucrau în instituţiile avizate primeau diverse favoruri materiale pentru a convinge pacienţii bolnavi de cancer să achiziţioneze medicamente mai scumpe decât cele generice, care sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Un comunicat emis ieri de DNA arată că procurorii "efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 - 2015". Au fost efectuate percheziţii domiciliare în 61 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. Surse judiciare ne-au spus că percheziţiile vizează medici şi farmacii.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, ne-a precizat că sistemul prin care se prescriu tratamentele oncologice este foarte bine reglementat şi că medicii nu fac nimic la întâmplare. Acesta a mai precizat că multe probleme din sistem ar dispărea dacă România ar avea o evidenţă clară a bolnavilor de cancer.

"Doctorii noştri nu pot prescrie decât conform unor protocoale agreate şi acreditate la nivel european, deci nu recomandă aceste tratamente la întâmplare, iar pentru medicamentele scumpe, care se dau cu aprobarea CNAS, sunt verificate foarte bine dosarele şi doar cele care corespund protocoalelor sunt avizate pentru ca pacienţii să primească tratament", ne-a declarat domnul Irimia.

Acesta a mai adăugat că nu există un registru naţional de cancer, solicitat din 2001, care ar fi monitorizat atât pacientul, cât şi terapiile aplicate acestui pacient, banii investiţi pe pacient, cât şi rezultatele terapiilor aplicate pacientului.

Anumite firme de medicamente au oferit unor medici din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie pentru pacienţi, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres.

Astfel, medicii optau pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic şi, totodată, care sunt mai ieftine.

Sursele judiciare au mai declarat că firmele de medicamente se ofereau să plătească participarea medicilor la diverse simpozioane şi congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux.

Astfel, în 2014, un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici. Sursele precizează că procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în mai multe oraşe, inclusiv Ottawa (Canada) şi San Diego (SUA). În vederea desfăşurării congreselor din aceste oraşe, o firmă de medicamente a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanţii la aceste întruniri. Procurorii au descoperit însă că presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic. Sursele judiciare au precizat că la deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacol. Şi în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, există probe că a fost vorba de o excursie. Astfel, deplasările medicilor s-au realizat la San Diego şi Las Vegas, însă în acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente.

Prezentă ieri la o ceremonie organizată la Academia Tehnică Militară, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat că "sunt implicate mai multe unităţi sanitare".

"Pot să vă asigur însă că în cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziţionat anumite medicamente şi, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viaţa sau sănătatea altor persoane, vor fi contactate şi se vor lua şi măsuri de prevenire, dacă este cazul", a mai spus Kovesi.

Într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, instituţia "condamnă practicile prin care medicii pot fi influenţaţi la prescripţie de către companiile farmaceutice".

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, este citat în comunicat că a făcut "o prioritate din implementarea de instrumente care să eficientizeze sistemul şi care să reducă pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului naţional de sănătate şi actualizarea preţurilor la medicamente".

Acesta se mai laudă că, anul trecut, "a înăsprit condiţiile de acces în cadrul comisiilor de specialitate şi, printr-un ordin, au fost clarificate situaţiile de incompatibilitate prin extinderea ariei de conflict de interese pentru medicii din comisiile de specialitate".

"De asemenea, anul acesta, conform prevederilor contractului cadru, furnizorilor de servicii le este interzis să încheie contracte de prestări servicii în urma cărora să obţină comision pentru îndrumarea pacienţilor către un furnizor sau altul", a declarat Bănicioiu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. studiile clinice pe medicamente se fac doar la orginale. Pe generice nu s efca studii clinice, fiind foarte scumpe. Nu exista nicodovada , prin studiu, ca genericele ar avea acelasi efect terapeutic ca originalul. Desi au aceeasi "molecula" genericele pot avea alte efecte asupra pacientului. Doar cine a vazut pe propria piele efectele poate sa isi dea seama. Can_canuri s epot scrie multe.

    Daca inca, pacientii au fost constrinsi/obligati sa ia originalul atunic putem spune ca medicul nu a fost corect. 

    casa nationala nu a fost prejudiciata cu nimika, intrucit cine cumpara origianalul plateste diferenta pina la cel mai ieftin generic. 

    De prea multe ori in presa se uita acest aspect.

    Daca se constata de ANAF ca in contabilitatea firmelor de medicamnete au parut dicrepante si cheltuiala nu a fost justuficata, e alta poveste. 

    1. Casa nationala nu a fost prejudiciata cu nimika, intrucit cine cumpara origianalul plateste diferenta pina la cel mai ieftin generic". Logica de canalie. Logica normala este ca un pacient ARE O ASIGURARE cu statul roman care il obliga sa plateasca acea asigurare catre o casa de sanatate. Casa trebuie sa furnizeze servicii de calitate cand si daca pacientul are nevoie. In ecuatie medicii sunt niste simpli angajati care trebuie sa deservesca pacientii si atat. Pacientul nu ar trebi sa plateasca nimic in plus nici catre medici, nici catre farmacisti, nici catre firme de analize nici catre nimeni altcineva. Daca un doctor in mod interesat prescrie medicamente mai scumpe storcand astfel de bani un bolnav, acel doctor mi se pare un animal, ce trebuie pedepsit exemplar pentru ca astfel de ticalosii sa nu se mai intample. In tara asta trebuie readusa omenia inlaturand toate canaliile, toti profitorii, toti cei care nu isi fac onest munca pentru care sunt platiti indiferent ce meserie ar avea. Un doctor care prescrie medicamente, detine o pozitie de monopol in raport cu pacientul abuzat pentru ca in modul in care este construit sistemul de sanatate, pacientul nu poate practic alege medicul (pe care dealtfel il plateste!), nu poate verifica in nici un fel prestatia acelui medic, nu poate controla ceea ce medicul spune sau prescrie.

    Dupa toate scandalutil epe oncolgie, nimeni nu spune ca acolo sau facut furturi cu acordul luat la nievl inalt.

    Desi apar in fiecare an zeci de mii de persoane cu cancer, cei care sunt insa pe medicamente e relativ constant. 

    De ce? 

    restul iasa din "sistem" 

    Raportul benefiuc cost este foarte mic.

    daca o parte din banii furati sar redirectiona spre locul 2 in privinat deceselor, speranta de viata a acelor pacienti ar crete cu nai buni 

    Iar unul din clan, Mr X, își ia probabil comisioane grase.

     

    Iată ce scrie pe site-ul FDA, din SUA, cel care aprobă orice mișcă în domeniul farmaceutic. 

     

    "Are generic drugs as effective as brand-name drugs? 

    Yes. A generic drug is the same as a brand-name drug in dosage, safety, strength, quality, the way it works, the way it is taken and the way it should be used. 

    FDA requires generic drugs have the same high quality, strength, purity and stability as brand-name drugs." 

     

    Adică, atunci când sunt acceptate de FDA, medicamentele generice sunt identice ca dozaj, siguranță, calitate, modul de operare, puritate și stabilitate. 

     

    Mr X are dreptate. Din prețul enorm al unor medicamente fac parte: 

    - cercetări în laborator 

    - studii clinice de diferite tipuri și de lungă durată 

    Ce nu spune Mr X este că protecția dată de patente și modul oligarhic în care se negociază cu sistemele de sănătate fac ca prețurile cerute să fie de 10, 50x mai mari decât costurile tuturor cercetărilor și studiilor clinice. Nu spune nimeni să le dai gratis dar nici să ceri 30-70 de mii de $/€ pe an pe pacient de tratament. 

    Și în SUA se dau astfel de plocoane pentru doctori de către Big Pharma. 3.5 miliarde $ într-un an. Dar regulile sunt ca trebuie declarate. Aceeași situație ca și în politică. Acolo există lobby clar, la noi se cheamă mită și ajungi la pușcărie. La fel și în cazul doctorilor. În SUA, aceste declarații sunt publice și pot fi căutate. Adică, atunci când te duci la un doctor și el îți prescrie X de la ABC, poți vedea dacă este plătit de ABC în acea bază de date.

     

    "Drug and medical device companies shelled out at least $3.5 billion in payments last year to doctors and hospitals – money Big Pharma views as necessary to get new prescription medications and medical devices into the hands of consumers. 

    More than half a million doctors and over 1,300 hospitals received money from drug and device makers between August 1 and December 31, 2013. Companies classified payments in categories such as travel, meals and entertainment, consulting and research grants." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb